Ελλάδα|21.09.2020 07:34

Νέα μέτρα από Δευτέρα: Ποια σχολεία κλείνουν, τι ισχύει με τηλεργασία, Δημόσιο και Μέσα Μεταφοράς

Newsroom

Μία διαφορετική πραγματικότητα φέρνουν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και αφορούν την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Το επόμενο 10ήμερο θεωρείται κρίσιμο, αφού αν η διασπορά του ιού στην κοινότητα συνεχιστεί, το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown έρχεται όλο και πιο κοντά. 

Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική, είναι τα εξής: 

  • Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε κλειστά σινεμά
  • 20 άτομα σε γάμουςβαφτίσειςκηδείες
  • Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
  • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
  • Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)

«Εάν δεν κάνουμε την προσπάθεια τώρα οι αριθμοί θα αυξηθούν επιθετικά και καθώς μπαίνουμε σε ολοένα δυσμενέστερο κλιματολογικά περιβάλλον θα χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα», υπογράμμισε στο Open TV ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στο μεταξύ συναγερμό έχει σημάνει η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Μάλιστα η πληρότητα στις ΜΕΘ ήδη αγγίζει το 70%. 

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά λόγω κορονοϊού και Ιανού

Στο μεταξύ, τόσο ο Ιανός όσο και ο κορονοϊός θα κρατήσουν κλειστά τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας από αύριο, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, ενώ αυτό συνέβη ήδη με το «λουκέτο» που μπαίνει στα σχολεία της Πέλλας. Επιπλέον, σε άλλες 20 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 17 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τμήματα σε σχολεία του Πύργου, των Τρικάλων και των Σερρών.  Υπενθυμίζεται πως τέσσερα σχολεία της επικράτειας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πλήρως. Πρόκειται για το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής και το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και την 1η Οκτωβρίου.

Δείτε εδώ όλη τη λίστα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα κλειστά σχολεία, η οποία ανανεώνεται συνεχώς. 

Το 40% σε εξ αποστάσεως εργασία

Με εγκύκλιο που εξέδωσε την Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία. Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις. Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.  Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:

  1. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
  2. Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.
  3. Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

Ολες οι αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Νέα δρομολόγια, βοηθοί επιβατών

Μεταφορές και μετακινήσεις είναι ένας από τους κλάδους που αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος καθώς από τη φύση τους προϋποθέτουν μαζική συνύπαρξη ατόμων, ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι ελλείψεις δεκαετιών σε οχήματα και προσωπικό στο συγκοινωνιακό σύστημα της Αθήνας αλλά και το γεγονός ότι η Αττική σε επίπεδο κρουσμάτων βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Στην κατεύθυνση αυτή, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με κάθε μέσο, αλλά και το μέτρο του μέγιστου ποσοστού πληρότητας στο 65% σε οχήματα και συρμούς, το οποίο ωστόσο σε επίπεδο αστικής συγκοινωνίας ήταν εξαρχής πρακτικά ανεφάρμοστο καθώς είναι αδύνατο να τηρηθεί και να ελεγχθεί. Ταυτόχρονα παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου το μέτρο του μειωμένου κομίστρου, το οποίο αρχικά είχε θεσπιστεί έως τις 30 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συγκεκριμένης ρύθμισης το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 1,20 από 1,40 ευρώ, ενώ αντίστοιχες είναι και οι μειώσεις στα υπόλοιπα προϊόντα κομίστρου. Επιπλέον, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, θα επανέλθουν σε αποβάθρες και οχήματα λεωφορείων οι περίπου 300 «βοηθοί επιβατών», οι οποίοι την περασμένη άνοιξη βρίσκονταν στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας στο επιβατικό κοινό  την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Ως βοηθοί επιβατών είχαν χρησιμοποιηθεί περίπου 100 εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, ενώ οι υπόλοιποι 200 προέρχονταν από δύο ιδιωτικές εταιρίες με το αρχικό κόστος της απευθείας ανάθεσης να ανέρχεται σε 372.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Εκτός, όμως, από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κάποιοι στην κυβέρνηση μιλούν ακόμη και για lockdown - αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν. Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας. Αλλά όλα αυτά μένει να τα δούμε στην πορεία.

ΚορονοϊόςΔημόσιοσχολείαιδιωτικός τομέαςΕΡΓΑΝΗτηλεργασίακρούσματα