Ελλάδα|22.09.2020 14:39

Το Λύκειο της Αττικής που στεγάζεται σε κοντέινερ πάνω σε γήπεδο μπάσκετ

Κώστας Ασημακόπουλος

Η νέα σχολική χρονιά μπήκε μετά εμποδίων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των καταλήψεων ωστόσο υπάρχει και ένα σχολείο σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας που ακόμα στεγάζεται σε κοντέινερ.

Είναι το 2ο ΓΕΛ Πετρουπόλεως τα παιδιά του οποίου εδώ και ένα χρόνο στριμώχνονται σε 20 κοντέινερ. Η σχολική χρονιά βρήκε μέσα σε κάθε κοντέινερ 12 θρανία και τη μικρή έδρα των καθηγητών. Σχεδόν εφάπτονται μεταξύ τους και 25 άτομα σε κάθε τάξη βρίσκονται σε απόσταση... αναπνοής μεταξύ τους.

Το ethnos.gr έκανε αυτοψία στο πολύπαθο σχολείο. Από τις φωτογραφίες και μόνο μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις λειτουργικές δυσκολίες και την έλλειψη χώρου. Μαθητές και γονείς είναι ανήσυχοι και απογοητευμένοι καθώς βλέπουν πως θα περάσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες άλλη μία σχολική χρονιά. Εκφράζουν δε την ανησυχία τους πως ακόμα και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του CIVID-19 εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να τηρηθούν αφού κυριολεκτικά τα παιδιά είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

«Οταν σε ένα κοντέινερ 24 τετραγωνικών μέτρων έχουν στριμωχτεί 12 θρανία στα οποία κάθονται από δύο παιδιά, δηλαδή, σύνολο 24 παιδιά τι μπορούμε να συζητάμε;», μας είπε ο Γ.Π. γονέας παιδιού της Β' Λυκείου και μέλος της Επιτροπής Γονέων και Κηδεμόνων της Β' Λυκείου. «Δυστυχώς από πέρυσι αυτή είναι η κατάσταση. Όλο έχουμε εξαγγελίες και υποσχέσεις πως θα επισκευαστεί το παλιό κτίριο αλλά ελάχιστα βήματα έχουν γίνει» συμπληρώνει.

Ο σεισμός και το πόρισμα σοκ

Το 2ο ΓΕΛ Πετρουπόλεως είχε τη φήμη του καλύτερου σχολείου της περιοχής. Στεγάζονταν στην οδό Σκουφά, είχε εργαστήρια, βοηθητικές αίθουσες και οι γονείς έβαζαν «μέσον» για να πάνε τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο.

Όλα αυτά μέχρι που έγινε ο σεισμός της Μαγούλας στις 19 Ιουλίου 2019. Αν και το κτίριο κατασκευάστηκε το 1980 καταπονήθηκε αδικαιολόγητα από τα 5,1 Ρίχτερ και όταν ήρθε η ώρα του ελέγχου από κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του Δήμου ήρθε και η μεγάλη ψυχρολουσία.

Το παλιό κτίριο επί της οδού Σκουφά που έχει βγει ακατάλληλο μετά το σεισμό της Μαγούλας

«Οι κολώνες δεν είχαν τσέρκια»

Οπως αποκαλύπτει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Πετρουπόλεως Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος το πόρισμα των μηχανικών ήταν ένα σοκ καθώς ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι κολώνες του κτιρίου δεν έφεραν «τσέρκια», δηλαδή, τα τετράγωνα σίδερα που δένουν τις κάθετες σιδερόβεργες που βρίσκονται μέσα στο μπετό. «Μόλις οι μηχανικοί διαπίστωσαν αυτές τις σοβαρές παραλείψεις χωρίς δεύτερη σκέψη πήραμε απόφαση να εκκενωθεί το σχολείο. Δεν θα μπορούσαμε να ρισκάρουμε την ασφάλεια των παιδιών μας. Αυτά έγιναν το καλοκαίρι του 2019. Ο Δήμος μας είχε μόνο λίγες ημέρες για να βρει λύση και βρήκαμε την καλύτερη προσωρινή λύση», είπε στο ethnos.gr ο Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος.

Κοντέινερ στα γήπεδα μπάσκετ

Από τη μέρα που έγινε ο σεισμός έπρεπε σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών να βρεθεί χώρος για τη μεταστέγαση του σχολείου. Έτσι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας αποφασίστηκε να γίνει... κατάληψη στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος που βρίσκεται στη λεωφόρο Ανατολικής Ρωμυλίας και Στερεάς Ελλάδος περίπου ένα χιλιόμετρο από το παλιό σχολείο.

Στον χώρο του 1ου Λυκείου, του 1ου και του 3ου Γυμνασίου υπήρχαν δύο υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ. Εκεί τοποθετήθηκαν 20 κοντέινερ. Τα 15 είναι αίθουσες διδασκαλίας, ένα είναι το γραφείο του Λυκειάρχη και των καθηγητών και τα υπόλοιπα οι τουαλέτες και μία αποθήκη. Μόνο μία μπασκέτα έχει μείνει ελεύθερη για να παίξουν εκατοντάδες παιδιά που στα διαλείμματα αλλά και την ώρα του μαθήματος βρίσκονται κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο.

«Στην καλύτερη περίπτωση σε ένα χρόνο»

Η ελπιδοφόρα νότα για την τύχη του συγκεκριμένου σχολείου έρχεται από τα λόγια του δημάρχου  αλλά και τις αποφάσεις που πήρε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μέχρι να επιστρέψουν τα παιδιά στο παλιό τους σχολείο έχει να κυλήσει ακόμα πολύ νερό στο αυλάκι. «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε η μελέτη και ο προϋπολογισμός της αποκατάστασης του κτιρίου επί της οδού Σκουφά. Κάναμε πολλά βήματα προόδου, βρισκόμαστε στη φάση της αποδοχής μελέτης και αμέσως θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου», είπε ο Δήμαρχος Πετρουπόλεως ενώ σε ερώτηση για το πότε υπολογίζει χρονικά την επιστροφή των παιδιών στο παλιό σχολείο απάντησε πως την υπολογίζει την επιστροφή στην κανονικότητα σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα εφόσον δεν προκύψουν άλλα προβλήματα και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

«Μας λείπουν 650.000 ευρώ»

Ο δήμαρχος αποκάλυψε ακόμα πως υπάρχει και οικονομικό ζήτημα καθώς θα πρέπει να βρεθούν περίπου 650.000 Ευρώ για να αποπερατωθούν οι ανακατασκευές. «Από το 2019 έχουν εγκριθεί 350.000 ευρώ για την ανακατασκευή του σχολείου αλλά οι εργασίες που πρέπει να γίνουν κοστίζουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Θα ζητήσουμε επί πλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει ενημερωθεί και γνωρίζει το πρόβλημα. Ελπίζω να μην υπάρξουν προβλήματα, να βρεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα και στις αρχές του 2021 να έχουν αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης».

σεισμός ΜαγούλακοντέινερΛύκεια2ο Λύκειο Πετρουπόλεως