Ελλάδα|24.09.2020 09:39

Δικογραφίες με σφουγγαρίστρες στις τουαλέτες της Ευελπίδων

Κώστας Ασημακόπουλος

Η εικόνα από το εσωτερικό των Δικαστηρίων της Ευελπίδων σοκάρει αλλά για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι εδώ και καιρό η οικεία καθημερινότητα τους.

Για τους δικηγόρους που καθημερινά ασκούν το λειτούργημά τους μέσα στις υποβαθμισμένες αίθουσες του μεγαλύτερου κτιριακού συγκροτήματος της χώρας και τους δικαστικούς υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με το έργο να διατηρούν όσο μπορούν την τάξη αλλά και τα πρωτόκολλα η κατάσταση είναι δραματική.

Η ανάρτηση του δικηγόρου Αθανασίου Στάμου στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναδεικνύει το πρόβλημα με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο. Μία φωτογραφία από το υπόγειο του Κτιρίου 3 όπου είναι οι τουαλέτες. Έξω από τις πόρτες των αποχωρητηρίων βρίσκονται σφουγγαρίστρες, καθαριστικά και στοιβαγμένες δικογραφίες που πλεονάζουν στο αρχείο των δικαστηρίων και πλέον βρίσκονται ατάκτως ερριμμένοι.

«Τραγικές εικόνες»

«Τραγικές εικόνες στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Δικογραφίες αραδιασμένες δίπλα στις τουαλέτες!», παρατήρησε ο Αθανάσιος Στάμου.

Και συνωστισμός νομικών

Τo πρόβλημα με τον κορεσμό των κτιρίων αλλά και την απαρχαιωμένη υποδομή τους είναι γνωστό σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών όμως την τελευταία δεκαετία το κακό έχει παραγίνει.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι αναφορές που κάνουν μεταξύ τους οι δικηγόροι σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, καθώς πολλές φορές συνωστίζονται σε σημεία που πρέπει να αναζητήσουν πληροφορίες και αντίγραφα για τις δικογραφίες των υποθέσεων που έχουν αναλάβει.

«Μας προσβάλει ως κοινωνία»

«Το πρόβλημα δεν προέκυψε σήμερα. Εγώ γνωρίζω πως τουλάχιστον μία πενταετία υπάρχουν αιτήματα και παραστάσεις των συλλόγων μας προς τις διάφορες κυβερνήσεις να αναβαθμίσουν τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η κατάσταση είναι τραγική παρά τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλουν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Είναι φανερό πως οι δικαστικοί υπάλληλοι σηκώνουν βάρος που δεν τους αναλογεί και μπροστά στον καθημερινό φόρτο εργασίας λαμβάνουν αποφάσεις για λύσεις ανάγκης. Από την άλλη είμαστε οι νομικοί που καλούμαστε να εργαστούμε μέσα σε ακατάλληλα κτίρια και πολύ δύσκολες συνθήκες. Και όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας που πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Πρέπει άμεσα να αλλάξει αυτή η κατάσταση που μας προσβάλλει ως επαγγελματικό χώρο αλλά και ως ελληνική κοινωνία», είπε στο ethnos.gr ο Αθανάσιος Στάμου εκφράζοντας επίσης την ελπίδα η δημοσιότητα του θέματος θα βοηθήσει στην προβολή των προβλημάτων που ζητούν λύσεις στις υποδομές του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην χώρα.

Ευελπίδωντουαλέτεςδικαστηρια