Ελλάδα|24.09.2020 13:58

Μαθητικό συλλαλητήριο για τη μάσκα και τις ελλείψεις στα σχολεία: Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή

Newsroom

Με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία», μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή, την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, στο μαθητικό συλλαλητήριο που έγινε με βασικό αίτημα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων (έως και 15 μαθητές ανά τμήμα), μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού καθαριότητας για να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια τα μαθήματα. «Εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη "με το καλημέρα" σε κινητοποιήσεις. Οι πρώτες μαθητικές πορείες είναι γεγονός. Τα αιτήματα που ενώνουν εμάς τους μαθητές σε όλη τη χώρα είναι δίκαια! Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα. Θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν σωστά, για όλους τους μαθητές και τις οικογένειες τους», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Αττικής, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι. Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Μέτρα κατά των καταλήψεων και τις «απουσίες» των εκπαιδευτικών

Εν τω μεταξύ το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία επιχειρεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο τους εκπαιδευτικούς μέσα στις σχολικές αίθουσες. Στο πλαίσιο αυτό και όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, με διάταξη, που στάλθηκε στις διευθύνσεις εκπαίδευσης ενημερώνονται ότι ακόμη και σε περίπτωση εκλογικών διαδικασιών θα πρέπει να τις κάνουν ημέρα Σάββατο, προκειμένου να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας επειδή βλέπει μέρα με την ημέρα να κλείνουν εκατοντάδες σχολεία ανά τη χώρα, είτε λόγω των κρουσμάτων covid-19,είτε λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων, έστειλε το πρώτο μήνυμα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επεσήμανε (για τις καταλήψεις),πως θα ληφθούν μέτρα «πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες», ενώ άφησε αιχμές κατά τοπικών αρχόντων, γονέων και εκπαιδευτικών. Οι καταλήψεις στα σχολεία (σε πάνω από 200 συγκροτήματα) και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την εκπαίδευση, λόγω του κορονοιούέχει προβληματίζει την κυβέρνηση και για αυτό ο κ. Πέτσας φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι εξετάζονται μέτρα ώστε «να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις». Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως οι καταλήψεις «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ. Θα δούμε τι μέτρα περαιτέρω μπορούμε να πάρουμε, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, που προχωρούν σε καταλήψεις. Και αυτό γιατί θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα για τον κορονοϊό χωρίς εξαιρέσεις».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε σχετικά ότι «στην αρχή φοβόμασταν όλοι μην κλείσουν τα σχολεία από τον κορονοϊό και τελικά έχουμε 6-7 φορές περισσότερα κλειστά σχολεία λόγω των καταλήψεων. Δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί. Χρειάζεται λίγο να συνετιστούν όλοι. Από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς άρχοντες, που πολλές φορές δίνουν πολιτική κάλυψη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα».

Αυτή τη στιγμή μόνο στην Κρήτη, πάνω από 70 σχολεία, τελούν υπό κατάληψη καθώς και δεκάδες ακόμη σε Αττική κυρίως αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Από την πλευρά, της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει oτι η κυβέρνηση μέσω και της αστυνομίας προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους μαθητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις και υπογραμμίζει ότι «η τρομοκρατία για να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών δεν πρόκειται να έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει η κυβέρνηση και τα όργανα της. Αντί η κυβέρνηση να στοχοποιεί τους μαθητές, που αγωνίζονται για ενίσχυση της υγειονομικής θωράκισης των σχολείων τους και προστασία της δημόσιας υγείας, καταφεύγει σε αυταρχικά αστυνομικά μέτρα παλαιάς κοπής με στόχο τη τρομοκράτηση των νέων παιδιών».

μαθητικό συλλαλητήριοσχολείακαταλήψεις σχολείωνμάσκαΚορονοϊός