Ελλάδα|25.09.2020 14:52

Κορονοϊός: Το διπλό «όχι» από κυβέρνηση, πολίτες για lockdown και τα 4 μέτρα για την Αττική

Newsroom

Η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο... διάβολος το λιβάνι ένα ενδεχόμενο lockdown καθώς γνωρίζει ότι οι παράπλευρες απώλειες στο «όνομα» της δημόσιας Υγείας, θα είναι ολέθριες. Ωστόσο, είναι αποφασισμένη να επιβάλλει ένα ήπιας μορφής lockdown στην Αττικήχωρίς ωστόσο, να χρειαστεί να κλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους... Τουλάχιστον, όχι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά να τους περάσει το μήνυμα ότι θα πρέπει να μειώσουν συναθροίσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε χθες στους πολίτες και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει νέο lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να διαφυλάξει το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας Υγείας.

Τόνισε όμως πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ, αλλιώς θα αναγκαστεί να λάβει νέα, αυστηρότερα, ειδικά στην Αττική που... ακροβατεί μεταξύ πορτοκαλί και κόκκινου δείκτη επικινδυνότητας. Τα νέα μέτρα προανήγγειλε άλλωστε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στο MEGA, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Οι ειδικοί επιμένουν πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, παρά το γεγονός πως στην τελευταία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, διαπίστωσαν θετικά σημάδια από την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική».

Αυτά λοιπόν τα μέτρα, τέσσερα στον αριθμό, σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι τα εξής: 

  1. Η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  2. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, όπου η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS.
  3. Αποστολή SMS για τις μετακινήσεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών.
  4. Επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός σε πλατείες.

Τα δύο πρώτα, είναι και τα επικρατέστερα, ωστόσο, όσον αφορά στα μεταμεσονύκτια SMS, αλλά και το ωράριο λειτουργίας σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα, δεν φαίνεται να έχουν και πολλούς υπέρμαχους, και μάλλον «κόβονται» και πιθανώς οι Αρχές θα αρκεστούν κυρίως σε συστάσεις.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, δεν αποκλείεται εξάλλου τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει μία διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να διασφαλιστεί καλύτερα η δημόσια Υγεία και να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Δεν είναι όμως μόνο η κυβέρνηση που απεύχεται ένα lockdown καθώς δημοσκοπήσεις που «έτρεξαν» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δείχνουν ότι το «όχι» στο lockdown είναι διπλό. Και από το κράτος και από τους πολίτες. Τόσο στη δημοσκόπηση της MRB για το Star, όσο και στα ευρήματα της έρευνας της Pulse για τον ΣΚΑΪ, καταγράφεται η πεποίθηση του κόσμου ότι δεν είναι αναγκαίο το «λουκέτο» στη χώρα και ειδικά στην Αττική που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςlockdownΑττικήέρευναδημοσκοπήσεις