Ελλάδα|27.10.2018 16:16

Παγκόσμια διαδικτυακή επιχείρηση για παράνομη πώληση φαρμάκων

Newsroom

Η επιχείρηση είχε στόχο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου. 

Στην επιχείρηση, που έγινε από τις 9 έως και τις 16 Οκτωβρίου, συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες, τελωνεία και Κέντρα Υγείας από συνολικά 116 χώρες. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι, που αφορούν σε ιστοσελίδες, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αγγελίες σε ιστότοπους αγοραπωλησιών μέσω των οποίων διαφημίζονταν, προωθούνταν και πωλούνταν παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα.

Απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671 παράνομοι ιστότοποι, από τους οποίους 2.688 ιστοσελίδες και 983 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις.

Συνελήφθησαν συνολικά 859 άτομα, ελέγχθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.ά., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε, επίσης, στην πώληση παράνομων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.ά. με την κατάσχεση πάνω από 11.000 προϊόντων.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν 84 παράνομοι ιστότοποι προώθησης και πώλησης παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων και ειδικότερα 73 ιστοσελίδες, 10 σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αγγελία σε ιστότοπο αγοραπωλησιών.

Από τους παραπάνω ιστότοπους, απενεργοποιήθηκαν 14 ιστοσελίδες καθώς και δύο αγγελίες, σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδα αγοραπωλησιών αντίστοιχα.

Πρόκειται για ιστοσελίδες που προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση, μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα οποία όπως προέκυψε από ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων είναι στο σύνολό τους είτε ψευδεπίγραφα είτε αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας και επομένως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές έξι ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.

Στη φετινή επιχείρηση, όπως έκανε γνωστό η ΕΛΑΣ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες πηγές μέσω διαδικτύου.

αστυνομίαίντερνετφάρμακα