Ελλάδα|29.09.2020 14:53

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Τουλουπάκη - Κατέθεσε δύο προσφυγές

Σοφία Φασουλάκη

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε η Επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, με δύο μάλιστα προσφυγές. Αφορμή, η δικογραφία της Novartis, η οποία την έχει καταστήσει και κατηγορούμενη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, μετά τα πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Στις προσφυγές της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι οποίες έγιναν μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου Βασίλη Χειρδάρη, η εισαγγελική λειτουργός κάνει λόγο για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και ειδικότερα:

  • για ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και
  • για σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών. Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία  εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της» αναφέρει σε δήλωση του ο Β. Χειρδάρης, υποστηρίζοντας ότι η εντολέας του έχει την βάσιμη ελπίδα πως «οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες».

Ελένη ΤουλουπάκηNovartis