Ελλάδα|30.09.2020 11:54

Αμύνταιο: Σε λειτουργία το μοναδικό στην Ελλάδα εργοστάσιο τηλεθέρμανσης

Newsroom

Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκαν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου οι μονάδες μικτής καύσης βιομάζας, οι οποίες θα υποκαταστήσουν πλήρως την απαιτούμενη θερμική ισχύ, που χάθηκε μετά την απόσυρση των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης του Δήμου Αμυνταίου. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νέο εργοστάσιο τηλεθέρμανσης είναι μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ αντιγράφει πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας από αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν με επιτυχία στη Δανία. Κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Δήμου Αμυνταίου και αποτελείται από 2 μονάδες ισχύος 15 MWh έκαστη, όπου με τη μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της πόλης και των οικισμών του Αμυνταίου.

Οι προετοιμασίες και οι μελέτες του έργου ξεκίνησαν το 2015, ενώ η υπογραφή της σύμβασης της Δημοτικής Επιχείρησης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) με την ανάδοχο τον ΗΛΕΚΤΩΡ καθώς και η κατασκευή του στη συνέχεια, ξεκίνησαν το 2018. Το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020, αλλά η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί η παράδοσή του για τέσσερις μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.75 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με 53% από το ΕΣΠΑ και 47% από ιδίους πόρους του Δήμου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, άνθιμος Μπιντάκης, αυξημένες θα είναι οι τιμές της θερμικής κιλοβατώρας που θα πληρώνουν οι δημότες σε σχέση με την παροχή θερμικής ενέργειας από τον λιγνίτη του εργοστασίου της ΔΕΗ. Όπως εξήγησε, η παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα είναι κατά πολύ οικονομικότερη από την καύση πετρελαίου αλλά είναι ακριβότερη από την ενέργεια που προερχόταν από λιγνιτικές μονάδες. Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων με τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι δημότες του Αμυνταίου να επιβαρύνονται το ίδιο με τους καταναλωτές των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, Κωσταντίνο Κυριακόπουλο, το δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας του νέου εργοστασίου θα διαρκέσει μια βδομάδα, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να γεμίζει με ατμό το δίκτυο τηλεθέρμανσης. 

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που διαθέτει το εργοστάσιο, εκπληρώνει τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και του Σχεδίου Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Εκτός από φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές, μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία καθώς τμήμα ή το σύνολο της βιομάζας που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία του εργοστασίου, μπορεί να καλυφθεί από αγροτικά και δασικά υπολείμματα που στην περιοχή υπάρχουν σε αφθονία.

εργοστάσιοΑμύνταιοτηλεθέρμανση