Ελλάδα|01.10.2020 12:26

Ενταση στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ιθαγένειας κι ατάκες για το μαθητικό συλλαλητήριο

Σοφία Σπίγγου

Με τοποθέτηση υπέρ του μαθητικού συλλαλητηρίου ξεκίνησε την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της ιθαγένειας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιαδης Χατζηγιαννάκης. «Σε λίγη ώρα πραγματοποιείται μαθητικό συλλαλητήριο και παρά τις προσπάθειες κατασυκοφάντηση και από τα ΜΜΕ χιλιάδες μαθητές βγαίνουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Έτσι όπως άνοιξε η κυβέρνηση τα σχολεία τα κατέστησε υγειονομικές βόμβες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών. 25+ μαθητές στις τάξεις και ο αριθμός των καθαριστριών ούτε που επαρκούν. Το υπουργείο είχε 6 μήνες να προετοιμαστεί και δεν έκανε τίποτα. Και δεν μιλάμε καν το φιάσκο με τις μάσκες. Πρέπει  επιτέλους να σοβαρευτείτε» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις διατάξεις για την Ιθαγένεια, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αφού πρώτα αναγνώρισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική για μικροκομματικούς λόγους, χαϊδεύει και πάλι τα αυτιά ακραίων». Μάλιστα, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση επαναφέρει διαδικασίες του 2010, που είχαν δυσκολέψει στην απόκτηση Ιθαγένειας περιπτώσεις όπως ο Γιάννης Αντετοκουμπο

«Αυξάνονται τα εξέταστρα, τα εισοδηματικά κριτήρια για ποιο λόγο; Δεν έχει λογική να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά των αιτούντων άδεια διαμονής, που είναι για λόγους εργασίας» σχολίασε και προχώρησε σε επίθεση προς την κυβέρνηση για την επιλογή των διοικήσεων στον δημόσιο τομέα.

Καταργήσατε τον δικό μας νόμο, είχαμε μπαράζ διορισμών γαλάζιων παίδων. Έχουμε υπερήλικες πολιτευτές να διορίζονται διοικητές νοσοκομείων, έχουμε δει ρεκόρ μετακλητών καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ, έρχεστε τώρα να λέτε για αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα. Ποιον θα αφορούν; Αφού τα νπδδ έχουν κατακλειστεί από τον στρατό σας» ανέφερε. 

Ένταση για 16 νέα άρθρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές και για αλλαγές στα νομοσχέδια και που δεν έχουν περάσει από διαβούλευση. «Δεν είναι πρώτη φορά που όλα τα υπουργεία του επιτελικού σας κράτους, αλλά αριθμό άρθρων δίνουν στη διαβούλευση και αλλιώς καταλήγουν εδώ. Αυτό είναι επιτελική  κοροϊδία. Επεξεργαζόμαστε άρθρα στα οποία δεν έχει γίνει καν διαβούλευση» ανάφερε ο κ. Χατζηγιαννάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη: «Ως δια μαγείας γεννήσατε 16 άρθρα που δεν μπήκαν στη διαβούλευση! Δε μπορείτε να διαπραγματεύεστε μισό νομοσχέδιο».

ΚΙΝΑΛκαταλήψειςΣΥΡΙΖΑιθαγένειασχολεία