Ελλάδα|02.10.2020 10:03

Εβρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, σηκώθηκαν εναέρια μέσα - Κινδύνεψε η Λευκίμμη

Τίμος Φακαλής

Ανεξέλεγκτα, σε δύσβατη περιοχή και μέσα στον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε στη Λευκίμμη Σουφλίου Έβρου, το μεσημέρι της Πέμπτης. Από το πρωί της Παρασκευής στην μάχη κατάσβεσης συνδράμουν και εναέρια μέσα (4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα) τα οποία έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις. «Είναι δύσκολο το σημείο και δεν είναι εύκολα προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις.

Γι αυτό και είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά. Τώρα με τα εναέρια μέσα εκτιμώ ότι θα ελεγχθεί. Η φωτιά έχει μπει στον Εθνικό δρυμό αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στη Δαδιά. Και η βραδινή υγρασία έχει βοηθήσει να μειωθεί η ένταση της φωτιάς» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρωτογενούς Τομέα Σουφλίου Δημήτρης Δαρούσης.

Αντιπυρικές ζώνες στη Λευκίμμη

Περιμετρικά της Λευκίμμης δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα του δήμου. προκειμένου να προστατευθεί ο οικισμός ο οποίος προς στιγμήν κινδύνεψε. «Η φωτιά πήγε να  μπει από κάποια ρέματα στη Λευκίμμη ωστόσο οι αντιπυρικές ζώνες σταμάτησαν το πύρινο μέτωπο ενώ προστατεύθηκαν και όσες στάνες με ζώα ήταν κοντά στη φωτιά. Πλέον ο οικισμός είναι ασφαλής».

Όλος ο ορεινός όγκος της περιοχής αποτελεί πέρασμα μεταναστών ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου περισσότερες από δέκα φωτιές εκδηλώθηκαν από μετανάστες σε διάφορα σημεία της περιοχής σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σουφλίου.  Από το βράδυ επιχειρούν 129 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα, ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες, μηχανήματα έργου και δυνάμεις του  στρατού.

Το δάσος της Δαδιάς

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης.

T

ΈβροςΔάσος Δαδιάςφωτιά