Ελλάδα|06.10.2020 13:00

ΑΠΘ: Εκστρατεία προβολής του ερευνητικού του έργου μέσα από δεκάδες βίντεο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με στόχο τη διάχυση του ερευνητικού έργου που επιτελείται στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ώστε να γίνει γνωστό στην κοινωνία και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι έχει αντίκτυπο σε όλη μας τη ζωή, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχωρά στην παρουσίαση βίντεο των ερευνητών του, οι οποίοι μιλούν για το έργο τους. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 33 βίντεο, τα οποία θα ανέβουν μέσα στην εβδομάδα στους επίσημους διαδικτυακούς λογαριασμούς του πανεπιστημίου, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα είναι έτοιμος στα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το ζήτημα ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, βασικός στόχος της προβολής του ερευνητικού έργου μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και στην κοινωνία είναι να δημιουργηθούν νέες συνέργειες με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 10% οι ερευνητικές προτάσεις, ενώ πολλοί επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους γύρω από τον covid-19.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας των επιστημόνων για τη διάχυση και προβολή του επιστημονικού έργου, Νίκος Παναγιώτου, ανέφερε ότι ότι η προσπάθεια δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να αναδείξουν το έργο τους, ώστε να το κατανοήσει και να το καταλάβει η κοινωνία. Ο ίδιος σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό το πανεπιστήμιο απαντά με στοιχεία και με τον ορθό λόγο στην παραπληροφόρηση που παραπλανά την κοινή γνώμη.

Περίπου 900 εγκεκριμένες προτάσεις

Η εξωστρέφεια του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και η απόδειξη της ανταπόδοσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου των χρημάτων που δίνονται στο ΑΠΘ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους επιτυγχάνονται με την προβολή και διάχυση του ερευνητικού έργου, σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Νίκο Παπαϊωάννου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2015 - 2019 υπάρχουν συνολικά 885 εγκεκριμένες ερευνητικές προτάσεις, με το συνολικό ύψος της χρηματοδότησής τους να ανέρχεται στα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των ερευνητών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν νέοι επιστήμονες, που παραμένουν εδώ και δε φεύγουν στο εξωτερικό. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνεισφέρει το 15% - 20% του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Είναι σήμερα ο βασικότερος παίκτης στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.  

ερευνητέςΑΠΘπρύτανηςΝίκος Παπαϊωάννου