Ελλάδα|09.10.2020 13:35

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η συνέχεια - Υπό αστυνομικό κλοιό τα «πρωτοπαλίκαρα»

Newsroom

Με τους συνηγόρους των καταδικασθέντων να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μικρότερες ποινές για τους πελάτες τους, συνεχίζεται σήμερα στις 11:00 το πρωί η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ήδη έκρινε ως «εγκληματική οργάνωση» το ναζιστικό μόρφωμα. Κατά τη σημερινή διαδικασία, θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά

Μέχρι και τη χθεσινή διακοπή της δίκης, βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στους πελάτες τους. Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει η διαδικασία το πρωί της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο ποινής και άρα μπορεί να απομακρύνει από το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί και οι κατηγορούμενοι να είναι παρόντες και να συλληφθούν, ακόμη και αν λίγα λεπτά αργότερα το δικαστήριο αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. Πολλοί είναι οι δικηγόροι που έχουν ζητήσει από τους κατηγορούμενους εντολείς τους να είναι παρόντες την Παρασκευή στο δικαστήριο.

Yπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα παίξει στη συνέχεια και συγκεκριμένα και για το αίτημα των κατηγορουμένων επί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Αυτό αναμένεται να ζητηθεί γιατί κανένας εξ αυτών δεν θέλει να οδηγηθεί στις φυλακές.

Υπό αστυνομικό κλοιό τα «πρωτοπαλίκαρα»

Όσο πλησιάζει η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή, γίνεται ακόμα πιο στενή η επιτήρηση της Αστυνομίας στα πρωτοκλασάτα στελέχη. Σε 24ωρη βάση, αστυνομικοί βρίσκονται έξω από τις οικίες τους και τους παρακολουθούν διακριτικά, τόσο τους ίδιους όσο και τις κινήσεις των μελών των οικογενειών τους.

Το τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναλάβει αυτή τη δουλειά είναι το Τμήμα Αναζητήσεων, προκειμένου τόσο να είναι σε ετοιμότητα για συλλήψεις άμα τη ανακοινώσει της απόφασης των ποινών αλλά και να μην διαφύγει κανένα από τα επτά διευθυντικά στελέχη στην επικράτεια. 

Ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου η Ελληνική Αστυνομία δεν περιμένει να δει για ποιους θα υπάρξουν ελαφρυντικά και για ποιους συλλήψεις. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται ήδη εν αναμονή μιας αστυνομικής επιχείρησης. Εάν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και αν πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη και γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν ανακοινωθεί ότι δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή τους, δεν θα έκανε εντύπωση στις Αρχές να ετοιμάσουν κάποιο «σόου» οι χρυσαυγίτες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στα σπίτια των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται να υπάρξουν μικρές ομάδες συλλήψεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν κάτω από διακριτική παρακολούθηση. Όταν το δικαστήριο καταλήξει στο ότι πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής θα πρέπει να αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Όσον αφορά τα ελαφρυντικά, αυτά είναι το «επίμαχο» σημείο στη δίκη. Στη δεύτερη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία. Μάλιστα διευκρίνισε ότι από τους 7 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να λάβει κανείς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, προτείνοντας δηλαδή την απόρριψη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους πρώην 6 βουλευτές που καταδικάστηκαν χθες ως διευθυντές της οργάνωσης.

Παράλληλα η εισαγγελέας είχε προτείνει την χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού μόνο για τους Δημήτρη Κουκούτση,Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, αλλά στη συνέχεια επανήλθε με την παραπάνω πρόταση αναγνώρισης. Σχετικά με τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που είχαν αιτηθεί οι κατηγορούμενοι, σχολίασε: «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών». Σημειώνεται ότι το 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6 προβλέπει ότι «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση». 

Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην περιοχή του Εφετείου

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει η Αστυνομία και σήμερα στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών, λόγω της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δεν θα επιτρέπεται η στάση - στάθμευση και σταδιακά από τις 06:00 η κυκλοφορία οχημάτων, στις εξής οδούς:

  • Λουκάρεως: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων

οργάνωσηεγκληματική οργάνωσηδίκη Χρυσής ΑυγήςΠαύλος ΦύσσαςΧρυσή Αυγή