Ελλάδα|09.10.2020 13:33

Δίκη Χρυσής Αυγής: To απόγευμα της Παρασκευής η απόφαση επί των ελαφρυντικών

Newsroom

Στην τελική ευθεία πλέον μπαίνει η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς - εκτός απροόπτου - το απόγευμα της Παρασκευής το δικαστήριο θα αποφασίσει για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων. Μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα το βράδυ η έδρα θα ανακοινώσει και την απόφαση επί των ποινών. Η αυλαία της ιστορικής δίκης θα πέσει τη Δευτέρα -456η συνεδρίαση- η οποία θεωρείται και η πιο κρίσιμη καθώς τότε θα κριθεί και το ζήτημα της φυλάκισης των καταδικασθέντων.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00, με την «απολογία» της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου προς τους...συνηγόρους υπεράσπισης. Η εισαγγελική λειτουργός ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους των κατηγορουμένων σχετικά με ότι δεν πρότεινε κανένα ελαφρυντικό, πλην μιας ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται από το ίδιο το άρθρο για το οποίο καταδικάστηκαν.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.  Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρόταση της, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων θα τοποθετηθούν εκ νέου επί των ελαφρυντικών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας των συνηγόρων υπεράσπισης μετά την ανακοίνωση της απόφασης, υπήρξαν συγκεκριμένες αιτιολογίες για τα ελαφρυντικά, όπως η αγάπη στα ζώα, ο γάμος με την ίδια γυναίκα, η χριστιανική πίστη, ο εθελοντισμός κ.α.

Επεισόδιο με φωτορεπόρτερ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ένας εκ των κατηγορουμένων επιτέθηκε λεκτικά σε φωτορεπόρτερ λέγοντας του χαρακτηριστικά «μην με φωτογραφίζεις καραγκιόζη». Ο φωτορεπορτερ του απάντησε ότι φωτογραφίζει μόνο τη σύνθεση του δικαστηρίου ενώ και ο δικηγόρος υπεράσπισης, Τάκης Μιχαλόλιας είπε ότι οι συνήγοροι δεν επιθυμούν να τους φωτογραφίζουν.

δίκη Χρυσής ΑυγήςΧρυσή Αυγή