Ελλάδα|12.10.2020 19:16

Δίκη Χρυσής Αυγής: Live οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Εφετείο

Newsroom

Η απόφασή του για τα ελαφρυντικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε μία ακόμη έντονα φορτισμένη ημέρα. Το θέμα των ελαφρυντικών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας, καθώς από αυτό κρίνονται οι ποινές που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους καταδικασθέντες στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Live όλες οι εξελίξεις

19:16: Σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας. Καλό σας βράδυ.

19:15: Η αυριανή συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00, όπου θα αγορεύσει η εισαγγελέας επί των ποινών

19:08: Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη υπό την προεδρία της Μαρίας Λεπενιώτη

19:04: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον Γιάννη Λαγό 

Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον Γιάννη Λαγό. Πλέον με την παλιά του σύνθεση του δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, όπου αναμένεται η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών.

«Κατά το άρθρο 6 παρ 1 της ΕΣΔΑ κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικαστεί από ανεξάρτητο δικαστήριο. Οι εισαγγελείς κι οι δικαστές μπορούν να εξαιρεθούν μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα που δημιουργούν δυσπιστία για την μεροληψία των μελών της σύνθεσης. Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δημιουργήσουν δυσπιστία. Απορρίπτει την αίτηση» είπε η πρόεδρος

19:02: Θύματα επιθέσεων Χρυσής Αυγής: Δρούσαν ανενόχλητοι

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν απέναντι στα τάγματα της Χρυσής Αυγής περιγράφουν θύματα της εγκληματικής οργάνωσης που δέχτηκαν δολοφονικές επιθέσεις. Ένας συνδικαλιστής και μία δικηγόρος βρέθηκαν αιμόφυρτοι μετά από χτυπήματα χρυσαυγιτών σε δύο περιστατικά σε Πέραμα και Αθήνα με την επίθεση σε βάρος της δικηγόρου να γίνεται μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.

19:01: Επέστρεψαν οι δικαστές στην έδρα του δικαστηρίου.

18:49: Λαγός: Ήθελε να περάσει με το αυτοκίνητο του μέσα από το πλήθος

Mε προκλητικό ύφος εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής φθάνοντας το πρωί της Δευτέρας στο Εφετείο Αθηνών όπου πραγματοποιείται η δίκη της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV ο ευρωβουλευτής χτυπούσε και τα παράθυρα του αυτοκινήτου του. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν του επέτρεψαν την είσοδο. Εν τέλει εισήλθε στο δικαστήριο από το υπόγειο πάρκινγκ.  

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας αποχωρώντας από το σπίτι του για άλλη μία φορά εμφανίστηκε αμετανόητος σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. «Δεν μετανιώνω για τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

18:47: Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξαίρεσης των μελών του  που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός.

18:01: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη έξω από το Εφετείο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξω από το Εφετείο Αθηνών θα πραγματοποιηθούν και αύριο (Τρίτη 13 Οκτωβρίου), σύμφωνα με την Αστυνομία.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση - στάθμευση και σταδιακά από τις 5:00 το πρωί η κυκλοφορία οχημάτων, στις εξής οδούς:

- Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

- Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων

17:51: Ζαρούλια σε αστυνομικούς: Με ενοχλούν οι δημοσιογράφοι

σύζυγος του Νίκου ΜιχαλολιάκουΕλένη Ζαρούλια, κάλεσε τους αστυνομικούς, προκειμένου να διώξει τους δημοσιογράφους, που βρίσκονται κάτω από το σπίτι της. Σύμφωνα με το MEGA, οι αστυνομικοί έφτασαν στην οικία της Ελένης Ζαρούλια, πήραν τα στοιχεία των δημοσιογράφων και αποχώρησαν. 

Η Ελένη Ζαρούλια, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι δημοσιογράφοι την παρακολουθούν και την ενοχλούν. 

16:55: Μετά τις 17:00 αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξαίρεσης των μελών του που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός

16:15: Το δικαστήριο διέκοψε μία ώρα για να αποφανθούν επί του ζητήματος εξαίρεσης.

16:10: Βολές κατά πάντων από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του αιτήματος εξαίρεσης των δικαστών που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Ο Κ. Πλεύρης μίλησε για παρέμβαση στη δικαιοσύνη από πολιτικούς παράγοντες, από κόμματα, από την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  «Ήταν πολιτική δική αυτή η ποινική;» είπε ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι σήκωσαν πανό με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, χαρακτηρίζοντας τους πολιτικάντηδες. «Εγώ είμαι ακροδεξιός, θέλετε να είμαι Ναζί; Ναζί. Υπάρχει νόμος που να λέει τι να είσαι και να μην είσαι;» Ήρθε εδώ και ο κ. Κουτσούμπας, που ηγείται του μεγαλύτερου εγκλήματος στην Ελλάδα, του κόμματος της προδοσίας, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, και αυτό δεν επηρέασε καθόλου το δικαστηριο; Δεν έχουμε λαϊκή δικαιοσυνη στην Ελλάδα! Εγώ πιστεύω ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε και πρέπει να κάνετε δεκτή την αίτηση μου.

15:45: Εικόνες από τη νέα σύνθεση του δικαστηρίου, που θα εξετάσει το αίτημα του Γιάννη Λαγού.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

15:19: Το δικαστήριο διακόπτει και θα επιστρέψει μετά τις 15:25.

15:11: Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντια Οικονόμου ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης. «Δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα, αλλά στηρίζεται σε βάση υπονόμων. Η αίτηση είναι αόριστη απαράδεκτη και ασκείται καταχρηστικά» είπε.

15:10: Νέα σύνθεση στο δικαστήριο, για το αίτημα Λαγού.

15:07 Δεκτή έγινε η αίτηση αποχής της προέδρου Μαρία Βετούλα Σιμιτζή, που ορίστηκε αρχικά να αποφανθεί επί του αιτήματος εξαίρεσης, μετά το αίτημα του Γιάννη Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

14:54: Το δικαστήριο διέκοψε στις 14:47 για άγνωστη διάρκεια.

14:51 Tη στιγμή της ανακοίνωσης του κωλύματος, ο Γιάννης Λαγός φώναξε: «Έτσι μπράβο! Έναν έναν τους στέλνουμε στο σπιτι τους».

14:50: Αν το κώλυμα γίνει δεκτό, θα πρέπει να βρεθεί νέα πρόεδρος και στη συνέχεια η νέα σύνθεση θα αποφανθεί επι του αιτήματος εξαίρεσης.

14:47:  Η πρόεδρος Μαρία Βετούλα Σιμιτζή, δήλωσε κώλυμα γιατί είχε οριστεί ως δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κυρία ανάκριση της Χρυσής Αυγής. Κατά συνέπεια αποσύρθηκε ξανά το δικαστήριο προκειμένου να αποφανθεί επί του κωλύματος της Προέδρου.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

14:37: Νέα καθυστέρηση στη διαδικασία. Ανέβηκε η νέα σύνθεση της έδρας.

14:18: Εν αναμονή της επιστροφής της έδρας. Υπενθυμίζουμε ότι το δικαστήριο έχει αποσυρθεί προκειμένου να μελετήσει το αίτημα του Γιάννη Λαγού, καθώς όπως είπε ο συνήγορος του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, οι δικαστές έχουν επηρεαστεί από τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη.

13:23: Δικογραφία σχηματίζεται από το τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας για τα 10 άτομα που συνελήφθησαν έξω από το Εφετείο, και ήταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV. Η δικογραφία αφορά σε παραβίαση απόφασης για απαγόρευση συγκέντρωσης.

13:00: Ανάρτηση στο twitter, από τον Θάνο Πλεύρη, βουλευτή της ΝΔ, γιος του Κώστα Πλεύρη, που κατέθεσε το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, ως συνήγορος του Γιάννη Λαγού.

T

12:35: Μόλις συμπληρώθηκε μία ώρα από τη στιγμή που διέκοψε το δικαστήριο, χωρίς να έχουμε κάποια εξέλιξη.

12:19: Σοφία Φασουλάκη, δημοσιογράφος Open TV: «Όταν η προεδρος ρώτησε τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, για την χρονική στιγμή που πιστεύει ότι το δικαστήριο μεροληπτησε, λογω της πιεσης που υπεστη,όπως ο ίδιος είπε, δηλαδή αν ήταν πριν η μετά την έκδοση της απόφασης, απάντησε ότι οι υπόνοιες μεροληψιας είναι...μεταγενέστερες! Γεγονός που καταδεικνύει ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο έγινε το αίτημα ήταν για να υπάρξει κωλυσιεργία».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

11:53: Εν αναμονή της επιστροφής του δικαστηρίου, ύστερα από το αίτημα εξαίρεσής του, από τον συνήγορο του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνο Πλεύρη.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

11:35: Αποσύρθηκε το δικαστήριο. Αγνωστο ακόμα για πόση ώρα θα συνεδριάζει.

11:30: Το αίτημα που κατέθεσε ο κ.Πλεύρης αφορά την εξαίρεση μόνο των δικαστών, όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή της.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

11:17: Συνέχιση της διαδικασίας με τον συνήγορο του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνο Πλεύρη, να εισέρχεται στην αίθουσα.

11:13: Όταν εμφανιστεί στο δικαστήριο ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης θα υποβάλλει το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου. Έπειτα καλείται να προτείνει η εισαγγελέας. Στη συνέχεια εάν το δικαστήριο κρίνει το αίτημα προδήλως απαράδεκτο, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Αν κριθεί παραδεκτή η υποβολή του, η έδρα θα πρέπει να αποσυρθεί και ανεβεί νέα σύνθεση που θα κρίνει το αίτημα εξαίρεσης.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

10:59: Το δικαστήριο διέκοψε 10:20 για περίπου 30 λεπτά. Επιστροφή μετά τις 11:00 με συνέχεια της διαδικασίας σχετικά με το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλλε ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

10:36: Μικρή διακοπή στη διαδικασία καθώς αναμένεται ο Κωνσταντίνος Πλεύρης για να καταθέσει το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου.

10:30: Ο Γιάννης Λαγός διόρισε συνήγορό του, τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη.

10:29: Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλλε ο Γιάννης Λαγός. «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας» είπε στο δικαστήριο.

10:28: Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

10:26 Κανένα ελαφρυντικό στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

10:22: Ο Γιάννης Λαγός βρίσκεται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου και κάθεται στο εδώλιο.

10:18: Εφτασε στο Εφετείο ο Γιάννης Λαγός.

10:15: «Δεν μετανιώνω για τίποτα» δήλωσε προκλητικά ο Γιάννης Λαγός στους δημοσιογράφους αναχωρώντας από το σπίτι του για το Εφετείο Αθηνών.

10:14: Ανέβηκε η έδρα. Αντίστροφη μέτρηση για την ανάγνωση της κρίσης του δικαστηρίου από την κυρία Λεπενιώτη.

10:03: Κλειστό είναι αυτή την ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας από το ύψος της λεωφόρου Κηφισίας λόγω της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών. Όπως διευκρινίζει η Τροχαία θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τις συνθήκες στην περιοχή.

09:58: 10 άτομα προσήχθησαν από την Αστυνομία για το επεισόδιο που προηγήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσε τελικά μέλη της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν φραστικά σε μέλη του ΠΑΜΕ.

09:50: Έφτασε στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα. Καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

09:41: Μικροένταση έξω από το Εφετείο. Ενας μαυροφορεμένος άνδρας πέταξε έναν καφέ και ένα μπουκάλι νερό προς άγνωστο και απομακρύνθηκε άμεσα από την Αστυνομία.

09:35:  Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

09:25: Έχει αρχίσει να αυξάνεται ο κόσμος έξω από το Εφετείο.  

09:19: Ενα από τα βασικά πρωτοπαλίκαρα του Νίκου Μιχαλολιάκου,  Γιάννης Λαγός, εμφανίστηκε προκλητικός σε ανάρτησή του στο Twitter γράφοντας: «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε όλα τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου. Δεν με φοβίζετε». 

09:15: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ανακοινωθούν σήμερα οι ποινές, αλλά αύριο, Τρίτη, 13 Οκτωβρίου.

09:11: Στο διαδικαστικό κομμάτι της σημερινής ημέρας η Εισαγγελέας -αφού ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά- αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της επί των ποινών και θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

09:09: Ησυχία αυτή τη στιγμή στο Εφετείο, εν αναμονή της άφιξης του Γιάννη Λαγού.

09:00: Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η στάση - στάθμευση και η κυκλοφορία των οχημάτων, στις εξής οδούς:

  • Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη, στο τμήμαs της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

08:56: Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00, εκτός απροόπτου, όταν η κυρία Λεπενιώτη θα αναγνώσει την κρίση του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν λόγοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και σε ποιους εκ των κατηγορουμένων.

08:30 

δίκη Χρυσής ΑυγήςΕφετείοΧρυσή Αυγή