Ελλάδα|14.10.2020 11:47

Ηλίας Σταύρου: Αυτά έβλεπα και κατέθεσα επωνύμως για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής

Τίμος Φακαλής

Στις 9 Ιουνίου 2012 - ανάμεσα στις διπλές βουλευτικές εκλογές (Μαΐου - Ιουνίου)- ο 25χρονος τότε Ηλίας Σταύρου, δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Ημαθία μοίραζε κάρτες και φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Βέροιας. Λίγα μέτρα παρακάτω μέλη της ΧΑ πλησίασαν προκλητικά μια ομάδα αναρχικών, δημιουργώντας ένταση και αψιμαχίες.Οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν για τα γραφεία της ΧΑ στην Κρύα Βρύση και επέστρεψαν λίγο αργότερα ξανά στη Βέροια, προσεγγίζοντας αυτή τη φορά το καφενείο του Γιώργου Βραχνή στο κέντρο της πόλης. Ο τελευταίος - μαζί με τον γιο του - είχαν στοχοποιηθεί για την αντιφασιστική και πολιτική τους δράση στην περιοχή. «Εγώ συνέχιζα να μοιράζω φυλλάδια όταν το τάγμα εφόδου μπήκε ξαφνικά μέσα στο καφενείο και κυριολεκτικά το έσπασε, τραυματίζοντας και έναν θαμώνα, ως αντίποινα στην πρωινή σύρραξη με τους αναρχικούς». 

Ήταν η πρώτη φορά που είδε με τα μάτια του βίαιη επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής. Μέχρι τότε ο Ηλίας Σταύρου άκουγε σποραδικά για επιθέσεις εναντίον Αλβανών, Πακιστανών, αναρχικών ή στελεχών του ΠΑΜΕ αλλά δεν έδινε σημασία. «Δεν μου άρεσε αυτό το πράγμα. Επειδή, όμως, προέχονταν από άτομα "λούμπεν", δεν ασχολούμουν, ιδιαίτερα, γιατί έλεγα ότι αυτοί ανήκουν σε ένα περιφερειακό κομμάτι της Χρυσής Αυγής. Δεν αισθανόμουν, δηλαδή, ότι αυτές ήταν δράσεις που έκανε η Χρυσή Αυγή. Θεωρούσα ότι υπάρχουν κάποιοι βλάκες, οι οποίοι παρερμηνεύουν τα λόγια μας και πηγαίνουν και δέρνουν κόσμο. Και έλεγα τι φταίω εγώ; Θεωρούσα  ότι είναι ποινικοί και κακώς δεν τους διώχνει το κόμμα αλλά δεν με αφορά».

Ο πρώην υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας με τη Χρυσή Αυγή και πρώην επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή έως τα τέλη του 2013, οπότε και αποχώρησε οριστικά, είναι το μοναδικό πρώην στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος που κατέθεσε επώνυμα και όχι με το καθεστώς προστασίας μαρτύρων, «καίγοντας» τον Μιχαλολιάκο και την υπόλοιπη διευθυντική ομάδα 

Ο Ηλίας Σταύρου όταν έδινε ομιλίες υπέρ της Χρυσής Αυγής

Η αποχώρηση από τη Χρυσή Αυγή και η κατάθεση εναντίον της ΧΑ

Τον Δεκέμβριο του 2013 και - ενώ οι βιαιοπραγίες συνεχίζονταν - ο Ηλίας Σταύρου κατάλαβε ότι αυτές αποτελούν επίσημη γραμμή του ναζιστικού μορφώματος με αποτέλεσμα να διαφωνήσει και να αποχωρήσει. Λίγους μήνες αργότερα έγινε το πρώτο και μοναδικό πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, το οποίο κατέθεσε επώνυμα και όχι με το καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις Αρχές με τις καταθέσεις του να έχουν θεωρηθεί από νομικούς κύκλους κρίσιμες, προκειμένου να «δεθεί» η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Ηλίας Σταύρου προσήλθε αυτοβούλως στην ανακριτική διαδικασία αλλά και στην κύρια δίκη της Χρυσής Αυγής ενώ έκανε και αγωγή για δυσφήμιση κατά του Ηλία Κασιδιάρη, της Χρυσής Αυγής και του Νίκου Μιχαλολιάκου από τον οποίο επιλέχθηκε ως επικεφαλής του συνδυασμού της Ημαθίας «με ψηφοδέλτια που έφευγαν σταυρωμένα με το όνομά του». Συμμετείχε ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση αθώωσης του Βραχνή ενώ κατέθεσε μεταξύ άλλων για την επίθεση χρυσαυγιτών σε αντιφασίστες διαδηλωτές στην Πάρο το 2013, όπου συμμετείχε ο τότε βουλευτής, Νίκος Μίχος, στο σπάσιμο πάγκων μεταναστών μικροπωλητών στο Μεσολόγγι το 2012 από τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον επίσης τότε βουλευτή, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση αλλά και στην επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα το 2012, βοηθώντας να ξετυλιχτεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Πήγα στη Χρυσή Αυγή ως συμπαθών τον εθνικοσοσιαλισμό και την προσωπικότητα του Χίτλερ

Εντάχθηκε στο ναζιστικό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου τον Ιανουάριο του 2005, όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής της Νομικής σχολής στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια ανήκε στο χώρο της Δεξιάς και συνεχώς ριζοσπαστικοποιούνταν, ψάχνοντας να βρει ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. «Δηλαδή πήγα στη Χρυσή Αυγή επειδή ήταν ακριβώς αυτό που ήταν και  δεν εντάχθηκα ως ακροδεξιός ή ως πατριώτης ή Μακεδόνας. Πίστευα στον εθνικοσοσιαλισμό. Αν η Χρυσή Αυγή δεν ήταν κόμμα ναζιστικό, δεν θα πήγαινα. Δηλαδή δεν πήγα εκεί γιατί αγαπώ την Μακεδονία ή επειδή είμαι πατριώτης. Πήγα ως συμπαθών τον εθνικοσοσιαλισμό και την προσωπικότητα του Χίτλερ, βρίσκοντας τη Χρυσή Αυγή ένα τέτοιο κόμμα. Αυτά τα λέγαμε τότε ανοιχτά για τον εθνικοσοσιαλισμό και το Γ’ Ράιχ».

Κάθε Παρασκευή ο Ηλίας Σταύρου συγκεντρωνόταν με ακόμη 15 με 20 άτομα, συνήθως τα ίδια, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Καζαντζάκη και συζητούσαν ενώ κάποια Σαββατοκύριακα μοίραζε σε γειτονιές παλιά φύλλα της εφημερίδας.  Σε εκείνη την φάση δεν είχε πολλές δράσεις η Χ.Α. πέρα από τις μεγάλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν για τα Ίμια και τις Θερμοπύλες. Μετά την εκλογή του Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας το 2010 ο κόσμος αυξάνονταν στις συγκεντρώσεις και ο Ηλίας Σταύρου συνέχιζε να συμμετέχει στο ναζιστικό μόρφωμα χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. «Δεν είχα αποκτήσει την αίσθηση ότι ξέρεις κάτι Ηλία αυτά που γίνονται δεξιά και αριστερά δεν είναι τυχαία πράγματα».

Ο Ηλίας Σταύρου στο δικηγορικό του γραφείο

Πότε κατάλαβα ότι οι βιαιοπραγίες είναι γραμμή του κόμματος

Έχοντας αποτύχει να εκλεγεί βουλευτής - αν και βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην Ημαθία καθώς η έδρα «πήγε» στη Μαγνησία και τον Ηλιόπουλο - κατέβηκε το καλοκαίρι του 2012 με πρόταση του Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα και ανέλαβε πόστο στην επιστημονική ομάδα της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.  «Από τότε είναι που ξενικά ανοιχτά  να κάνει έκνομες δράσεις η Χρυσή Αυγή» θυμάται. «Από το καλοκαίρι βγαίνουν να σπάνε τους πάγκους, κάνουν πεσίματα σε αλλοδαπούς χτυπούν αναρχικούς.  Βλέπω ότι αυτά τα πράγματα που άκουγα σποραδικά στη Θεσσαλονίκη γίνονται ανοιχτά αλλά και από τους ίδιους τους βουλευτές, χωρίς όμως οι τελευταίοι να υποστούν κάποιο πειθαρχικό έλεγχο. Χωρίς το κόμμα να τα καταδικάζει.

Αντίθετα, έβαζε στην ιστοσελίδα του χτυπήματα, διαφήμιζε και έλεγε δείτε π.χ. πως καθάρισε ο Μπαρμπαρούσης στο Αγρίνιο, ο Γερμενής και ο Ηλιόπουλος στην Αθήνα. Επαίρονταν για αυτά τα πράγματα. Εκεί κατάλαβα ότι αυτά είναι γραμμή του κόμματος. Όχι ότι απλά τα ανέχεται αλλά και τα επικροτεί και τα καθοδηγεί». Το «χρυσό» παιδί του Μιχαλολιάκου δέχονταν εκείνη την περίοδο τηλεφωνήματα από πολίτες της εκλογικής του Περιφέρειας στην Ημαθία είτε τον είχαν ψηφίσει , είτε όχι, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για τους τραμπουκισμούς  της Χρυσής Αυγής. «Γι' αυτό σας ψηφίσαμε;  Για να κάνετε αυτά τα πράγματα; Αυτά τα ρεζιλίκια;» του έλεγαν.

Eurokinissi

«Αν φύγεις από τη Χρυσή Αυγή θα σε φάει η μαρμάγκα»

Σταδιακά άρχισε να μειώνει τις ομιλίες του ανά την Ελλάδα, πραγματοποιώντας την τελευταία του τον Μάιο του 2013 στην Εύβοια, ως καλεσμένος της γυναίκας του Μίχου. Τον Ιούνιο του 2013, τρεις μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έστειλε επιστολή παραίτησης στον Νίκο Μιχαλολιάκο με την κόρη του αρχηγού Ουρανία να τον ενημερώνει με sms ότι αυτή δεν γίνεται δεκτή. Από τα τέλη Ιουνίου, επιστρέφοντας από την Βέροια στην Αθήνα, ξεκίνησαν οι απειλές και ο ψυχολογικός πόλεμος από μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγή μέσα στο Κοινοβούλιο. 

«Πρόσεχε τις κινήσεις σου. Άνθρωποι είμαστε. Ατυχήματα παθαίνουμε μου έλεγε με νόημα ο Ματθαιόπουλος. Δεν θα ήταν σώφρον να φύγεις από το κόμμα, Θα πρέπει να προσέχεις του έλεγε ο Κουκούτσης. Ο Λακόπουλος υπεύθυνος επί των οικονομικών μου επισήμαινε ότι όποιος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή τον τρώει η μαρμάγκα. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 οπότε και ξεκίνησαν οι διώξεις, προφανώς, έβλεπαν στο πρόσωπό μου και έναν οιωνοί μάρτυρα κατηγορίας και γι' αυτό ήθελαν να με κρατήσουν».

Eurokinissi

Δεν έπεσα από τα σύννεφα όταν άκουσα ότι δολοφόνησαν το Φύσσα 

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2013 αποφάσισε να φύγει οριστικά από τη Βουλή και λίγες μέρες αργότερα του τηλεφώνησαν για τα διαδικαστικά. «Θέλεις να παραιτηθείς ή να απολυθείς και να πάρεις και αποζημίωση; Τους είπα κάντε ό,τι θέλετε. Μην με ξαναπάρετε τηλέφωνο  Ήταν η τελευταία φορά που μίλησα με χρυσαυγίτη». Αναφερόμενος στη δολοφονία του Φύσσα τονίζει ότι δεν του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. «Ήταν σαν να το περίμενα ότι θα συνέβαινε κάποια στιγμή με την κλιμάκωση της βίας. Άκουσα ότι χρυσαυγίτης σκότωσε άνθρωπο. Δεν έπεσα και από τα σύννεφα. Τι να σου πω; Οτι είχα εκπλαγεί;»  Σήμερα ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται, όπως λέει, στο χώρο της κεντροδεξιάς 

Νίκος Μιχαλολιάκοςδίκη Χρυσής Αυγήςεγκληματική οργάνωσηΧρυσή Αυγή