Ελλάδα|14.10.2020 14:18

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ισόβια στον Ρουπακιά και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Newsroom

Η πρόεδρος της Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τις ποινές για τα επτά διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στην πολύκροτη δίκη που φτάνει στο τέλος της ύστερα από 5,5 χρόνια.

Αρχικά η Εδρα ανακοίνωσε την ποινή στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και σε 10ετή φυλάκιση για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωσηγια οπλοκατοχή ποινή 4 ετών και 4 ετών ακόμη για οπλοχρησία.

Ο Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ (8) ετών για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και σε εξαετή (6) κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Οι ποινές στο διευθυντήριο

Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ την ίδια ποινή έλαβαν και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Παναγιώταρος για το ίδιο αδίκημα. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου ήταν ο  Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα. 

Στους διευθυντές της οργάνωσης που είχαν και παράνομη οπλοκατοχή (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής και Παππάς), επιβλήθηκε -εκτός από τα 13 χρόνια κάθειρξης- ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 1 έτος και χρηματική ποινή.

Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος κάθειρξη 7 ετών, ενώ οι Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Ελενη Ζαρούλια, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών.

Οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Σταθης Μπούκουρας, Νίκος Μίχος και Μιχαήλ Αρβανίτης που είχαν λάβει ελαφρυντικό, καταδικάστηκαν σε πέντε κάθειρξη. 

Χρυσή ΑυγήποινέςΝίκος Μιχαλολιάκοςεγκληματική οργάνωσηδίκη Χρυσής Αυγής