Ελλάδα|16.10.2020 16:56

Κοζάνη: Το ναυάγιο των ιχνηλατήσεων εκτόξευσε τα κρούσματα κορονοϊού - Συναγερμός στο Μαμάτσειο

Τίμος Φακαλής

Το ναυάγιο ιχνηλάτησης των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνέβαλε στην εκτόξευση του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, θέτοντάς την σε κόκκινο συναγερμό. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και σε περιοχές που δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα κρούσματα όπως στο δήμο Βελβεντού πλέον υπάρχει διασπορά, ενώ το μεγαλύτερο ιικό φορτίο και η σημαντικότερη διασπορά εντοπίζεται στο δήμο Κοζάνης.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 227 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και 554 επαφές αυτών οι οποίες έχουν τεθεί σε περιορισμό, ενώ μόνο την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται κυρίως στις νεαρές ηλικίες, ενώ στη διασπορά του ιού συνέβαλε η χαλαρότητα τήρησης των μέτρων από την τοπική κοινωνία, ο συνωστισμός σε πλατείες και μπαρ ενώ εκτιμάται ότι ρόλο για να ξαναφουντώσει ο κορονοϊος στην περιοχή πιθανόν να έπαιξαν και οι εποχιακοί εργαζόμενοι που δούλευαν στα χωράφια της Ημαθίας και της Πέλλας

«Υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, έπαιρναν τηλέφωνο για να κάνουν το τεστ και τους έλεγαν απλά να μείνουν σπίτι. Υπάρχουν καταγγελίες. Κάποιοι από αυτούς μπορεί και να έσπασαν και την καραντίνα. Δεν έγιναν οι ιχνηλατήσεις όπως έπρεπε. Έπρεπε και η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να γίνει σωστή ιχνηλάτηση με διενέργεια πολλών τεστ προκειμένου να ελεγχθεί πιο καλά η εξάπλωση του ιού» είπε στο  ethnos.gr  ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μαμάτσειου νοσοκομείου στην Κοζάνη Δημήτρης Ντέντης.

Ιχνηλάτηση μπορεί να γίνει μέχρι ένα σημείο τόνισε από την πλευρά του στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσεβεκίδης. «Όταν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο αριθμό τα κρούσματα, η ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν υπάρχει η υποδομή και εκεί μετά ξεκινούν οι εκπτώσεις» είπε ο κ. Τσεβεκίδης, προσθέτοντας ότι όλη η διαδικασία γίνεται μέσω της Πολιτικής Προστασίας Αθηνών με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος

«Γεμίζουν τα κρεβάτια αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη»

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαμάτσειο νοσοκομείο το οποίο κάθε φορά που γεμίζουν οι κλίνες του από περιστατικά Covid, οι νέοι ασθενείς μεταφέρονται σε κοντινά νοσοκομεία. «Συνολικά έχουμε 16 κρεβάτια Covid και κάποιες ώρες μέσα στην μέρα ξεπερνούμε τα 18 και τα 20 περιστατικά. Είμαστε σε συνεχή επαφή με άλλα νοσοκομεία που έχουν άδειες κλίνες και τους διακομίζουμε εκεί τους υπεράριθμους. Τα κρεβάτια είναι λίγα συγκριτικά με την περιοχή μας αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη». Στο 60% έχουν μειωθεί τα χειρουργεία στο νοσοκομείο και δίνεται προτεραιότητα σε ογκολογικά και γυναικολογικά περιστατικά.

Ξεκίνησαν τα rapid test-Κραυγή αγωνίας από τον Εμπορικό Σύλλογο

Στο μεταξύ, ουρές πολιτών δημιουργήθηκαν από το πρωί της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης για τα πρώτα rapid tests. Για την αποφυγή συνωστισμού στο χώρο διενέργειας των rapid test βρίσκονταν δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας. Ανάλογα test θα πραγματοποιηθούν και σε Πτολεμαΐδα, Βόιο, Σέρβια και Βελβεντό τις επόμενες ημέρες.

Στα κάγκελα οι έμποροι - Ζητούν μέτρα στήριξης

Κραυγή αγωνίας εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος της Κοζάνης καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναστολή όλων των πληρωμών με μετακύλισή τους τουλάχιστον μετά από 6 μήνες, άμεση οικονομική ενίσχυση σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις και αποζημίωση όλων των εργαζομένων και εργοδοτών.

«Φτάσαμε στη σημερινή ημέρα και μία απόφαση που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την οργή όλου του εμπορικού κόσμου. Από σήμερα έως και τις 29-10-2020 τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα είναι κλειστά. Απαιτούμε με την ίδια ευκολία που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, με την ίδια ευκολία να βρεθούν και οι αντίστοιχες λύσεις» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους.

Lockdown και στο αεροδρόμιο– Ποιες πτήσεις εξαιρούνται

Νέα αεροπορική οδηγία (Νotam) που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Κοζάνης «Φίλιππος», η οποία εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19 και ισχύει από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ειδικότερα:

Η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Κοζάνης ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)
  • Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

ΚορονοϊόςΜαμάτσειοκρούσματαΚοζάνη