Ελλάδα|21.10.2020 11:27

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Αυξάνεται σε 14 ημέρες η άδεια πατρότητας

Newsroom

Η αύξηση της άδειας πατρότητας από 2 σε 14 εργάσιμες ημέρες είναι μια από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για προσαρμογή στην ευρωπαϊκής οδηγίας που αναγνωρίζει το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας. Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 του υπό κατάθεση εργασιακού νομοσχεδίου προβλέπει για την άδεια πατρότητας τα εξής:

  • Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.
  • Για εργαζόμενο με μερική απασχόληση, η άδεια χορηγείται αναλογικώς προς τον χρόνο εργασίας σε σχέση με τον συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.
  • Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Τι ισχύει για την άδεια μητρότητας 

Σήμερα, η άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα είναι 17 εβδομάδες, ενώ στον δημόσιο τομέα η μητέρα δικαιούται άδεια 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια, υπάρχει δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού για έως 4 μήνες, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας, αν δεν κάνει η μητέρα. 

εργαζόμενοι γονείςεργασιακό νομοσχέδιοάδεια μητρότηταςάδεια πατρότηταςγονική άδεια