Ελλάδα|23.10.2020 12:32

Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές ισχύει απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού

Newsroom

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων αλλά και των πολιτών έχουν βρεθεί οι μετακινήσεις εκτός νομού, έπειτα από τα νέα, περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στις «πορτοκαλί» περιοχές της χώρας. Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα, όπως ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα είναι ιδιαίτερα ήπια και θα δεν καλύπτουν τον περιορισμό της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σε όλη την επικράτεια.

Ανήσυχος δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού οι μετακινήσεις των νέων από περιοχή σε περιοχή. «Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν είναι καλύπτεται όλη η επικράτεια. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ειδικά οι νέοι. Χθες μου έλεγε κάποιος ότι οι νέοι θα φύγουν από την Πάτρα, θα πάνε στη Ναύπακτο να διασκεδάσουν και θα γυρίσουν στις 6 το πρωί. Αρα δεν καλυπτόμαστε γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown. Αυτό που αποτρέπει είναι με έναν πιο άμεσο τρόπο τις συγκεντρώσεις σε πλατείες κι άλλους χώρους, όπου ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open.

Σημειώνεται, ότι το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού ισχύει μόνο για όσες περιοχές είναι στο «κόκκινο» χρώμα. Για παράδειγμα απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό για την Κοζάνη και την Καστοριά.

«Οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Είναι μικρές περιοχές. Δεν είναι πολιτείες ολόκληρες, όπως είναι για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Εδώ, σε μισή ώρα, οποιοσδήποτε μπορεί να μετακινηθεί και να αλλάξει περιοχή. Ετσι, ξεφεύγουν τα μέτρα. Είναι τόσο μικρές οι περιοχές που δεν μας δίνουν αποτελέσματα. Δεν γίνεται τοπικά πια. Ξεφύγαμε από αυτή τη φάση» ξεκαθάρισε ο κ. Δερμιτζάκης για την χρωματική διαβάθμιση των κρουσμάτων και τον διαχωρισμό της χώρας.

Σημειώνεται, ότι την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σε πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, καθώς κι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα.

  • Στο επίπεδο 4, δηλαδη σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά, όπου και απαγορεύονται και μετακινήσεις εκτός νομού.
  • Στο επίπεδο 3, δηλαδή το πορτοκαλί, είναι: Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες, Αττική, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Λέσβος, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος και Τρίκαλα.
ΚορονοϊόςlockdownμέτραΜανώλης Δερμιτζάκης