Ελλάδα|23.10.2020 23:20

Κορονοϊός - νέα μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και μάσκες παντού

Newsroom

Μία νέα καθημερινότητα ξημερώνει για τους κατοίκους της Αττικής αλλά και όλους όσοι ζουν στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως πορτοκαλί και κόκκινες στον υγειονομικό χάρτη για τον κορονοϊό. Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ είναι τα βασικά νέα δεδομένα με τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας. Με τις μνήμες του sms στο 13033 να ξυπνάνε, πλέον όσοι πρέπει να μετακινηθούν από τις 00:30 έως και τις 05:00 χρειάζονται βεβαίωση κίνησης. Και όλα αυτά ενώ τα κρούσματα για τρίτη ημέρα ξεπέρασαν τα 800, συγκεκριμένα ήταν 841, με την Αττική να παραμένει ψηλά στη διασπορά με 290 κρούσματα και τη Θεσσαλονίκη να έχει πάρει την… ανηφόρα με 197 κρούσματα.

Με τον φόβο νέων αυστηρότερων μέτρων στην περίπτωση που δεν πέσουν τα νούμερα, αναμένεται με μεγάλη ανησυχία η ανταπόκριση στα νέα μέτρα, ειδικά από τους νέους, που συνεχίζουν όπως δείχνουν οι καταγραφές του ΕΟΔΥ να είναι στο επίκεντρο της διασποράς.

Ποιες περιοχές άλλαξαν χρώμα στον χάρτη - Πού φοράμε μάσκα

Eν τω μεταξύ αλλαγές έγιναν στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και στο επίπεδο κινδύνου κάθε περιοχής όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης:

  • 25 περιοχές βρίσκονται στο Επίπεδο 1 (ήταν 26 πριν 14 μέρες)
  • 32 περιοχές βρίσκονται στο Επίπεδο 2 (25 πριν από 14 μέρες)
  • 14 περιοχές βρίσκονται στο Επίπεδο 3 (23 πριν από 14 μέρες)
  • 2 περιοχές βρίσκονται στο Επίπεδο 4 (δεν υπήρχε καμία περιοχή σε αυτό το επίπεδο πριν από 14 μέρες)

Η Καστοριά ανέβηκε στο επίπεδο 4. Επίσης στο επίπεδο 3 ανεβαίνουν η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η Άρτα, ο Έβρος, η Θεσπρωτία, η Ηλεία, η Καβάλα και η Σκιάθος περνούν από το επίπεδο 1 στο επίπεδο 2, γίνονται δηλαδή «κίτρινες» από «πράσινες».

Στα καλά νέα, είναι το γεγονός ότι μειώθηκε το επίπεδο συναγερμού από «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) σε «κίτρινο» (επίπεδο 2) σε εννέα περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, το επίπεδο συναγερμού έπεσε κατά μία βαθμίδα σε Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Πέλλα, Λέσβο, Μύκονο, Σάμο αλλά και στην Αχαΐα. Από πορτοκαλί σε κίτρινο «πέφτουν» και τα νησιά της Αττικής – εκτός από τη Σαλαμίνα.

Ποιες περιοχές έγιναν «πράσινες»

Από κίτρινο σε πράσινο «πέφτουν» τα Γρεβενά, η Λακωνία και η Πάρος. Μεγάλη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου υπάρχει και στις παρακάτω περιοχές, οι οποίες από το επίπεδο 3 πέφτουν στο επίπεδο 1: Ζάκυνθος και Κέα – Κύθνος.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Στο μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αναλυτικά:

  • Όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο
  • Οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού επιβάτες

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις τη νύχτα

Παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να μετακινηθούν κατ’ εξαίρεση, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι εργαζόμενοι και άλλα πρόσωπα ανέλυσε ο Νίκος ΧαρδαλιάςΣυγκεκριμένα για τη μετακίνηση εργαζομένων τη νύχτα, στις περιοχές που είναι στο 3 και 4:

  • Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη.
  • Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Η γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων κατηγοριών εργαζόμενων, συμπληρώνουν αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στην Εργάνη
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.


    Βεβαίωση κίνησης για το Δημόσιο

Μετά τις νέες αυτές ρυθμίσεις, όπως προαναφέρθηκε, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα υποχρεούνται να έχουν μαζί τους βεβαίωση κίνησης, όταν κυκλοφορούν μεταξύ 00:30-05:00.

Δείτε το έντυπο βεβαίωσης κίνησης έτοιμο προς εκτύπωση

Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που ανήκουν στα επίπεδα 3 και 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καθώς βρίσκονται ήδη στο επίπεδο 3.

Παράλληλα, οι υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 ή έχει γίνει γνωστό ότι θα μπουν αύριο, Παρασκευή, στο επίπεδο 3 είναι: Ιωάννινα, Τρίκαλα, Έδεσσα, Καρδίτσα, Λέσβος, Αχαΐα, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Πέλλα, Σάμος, Μύκονος, Βοιωτία.

Tα απαραίτητα στοιχεία

Μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνει το έντυπο βεβαίωσης, είναι:

  • Στοιχεία ταυτότητας υπαλλήλου
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Τόπος εργασίας
  • Ωράριο εργασίας (προσέλευσης, προβλεπόμενης αποχώρησης, υπερωρίας και εκτάκτων μετακινήσεων
  • Χρονικό διάστημα ισχύος της βεβαίωσης

Από πού εκδίδεται

Το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης μπορεί να εκδοθεί μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία έχει προστεθεί η λειτουργικότητα «Βεβαιώσεις Κίνησης».

Ο μετακινούμενος υπάλληλος οφείλει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και τη βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.

Άδειες κυκλοφορίας: Άνοιξε στην ΕΡΓΑΝΗ η πλατφόρμα για τις αιτήσεις εργοδοτών

Tέλος άνοιξε στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" του υπουργείου Εργασίας, το βράδυ της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών που αφορούν στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά τις 00:30 των εργαζομένων τους, με φόντο τα νέα μέτρα για τη διασπορά του κορονοϊού

Διαβάστε αναλυτικά την διαδικασία εδώ.

Κορονοϊόςκρούσματααπαγόρευση κυκλοφορίαςμέτραΑττικήμάσκα