Ελλάδα|24.10.2020 17:20

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη, μέτρα για να αποφύγει lockdown η Αττική

Newsroom

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με κύρια τις μάσκες παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας, και πλέον περιμένει να δει αν σε 14 ημέρες θα ανταποκριθούν οι πολίτες κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικά σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη οι προθέσεις των Αρχών είναι ξεκάθαρες καθώς οι αριθμοί δημιουργούν φόβους. Αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση των κρουσμάτων, το lockdown, φαίνεται να πλησιάζει. Αντίθετα, σε ότι αφορά την Αττική, όπως αναφέρθηκε και στην ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά, η σταθερή πορεία με πτωτικές τάσεις, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Κρίσιμο πενθήμερο στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έχει πέσει το βάρος των Αρχών αλλά και των υγειονομικών. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη μετρούσε μέχρι και μονοψήφια κρούσματα και έχει φτάσει σε τριψήφια, είναι πραγματικά ανησυχητική η εξέλιξη. Ειδικά όταν τα στατιστικά της διασποράς, όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης δείχνουν ότι ηλικιακή ομάδα 19-40 ετών συνεχίζει να οδηγεί την επιδημία κορονοϊού στη χώρα μας και μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η Θεσσαλονίκη δεν θα περάσει σε ένα επόμενο στάδιο», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Ένα lockdown είναι ολέθριο, για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για όλους τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», σημείωσε και συνέχισε:

«Όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, πολύ στοχευμένους ελέγχους και κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα. Επίσης, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ενόψει των επόμενων ημερών - ένα πενθήμερο στο οποίο θα υπάρξουν μετακινήσεις – προσοχή στις όποιες μετακινήσεις», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μάλιστα το Αριστοτέλειο Πανεπιστίμιο Θεσσαλονίκης, έχει κάνει εκτιμήσεις για δραματική αύξηση των φορέων του κορονοϊού στην πόλη, της τάξης του 290% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, όπου συνυπολογίζονταν συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί φορείς. Την 12η Οκτωβρίου 2020 στις μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε μία αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-Cov-2 της τάξης του 500%.

Πάντως το καθολικό lockdown συνεχίζει να είναι εκτός τραπεζιού συζητήσεων. Τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε το Σάββατο με δηλώσεις του, ότι το καθολικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «υπάρχουν και αρκετά ακόμη «όπλα» στη φαρέτρα της πολιτείας και με οδηγό τον υγειονομικό χάρτη».

«Αυτοψία» στην Αθήνα, όλοι με μάσκα παντού

Πάντως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα της πρώτης ημέρας εφαρμογής των νέων μέτρων, σε ότι αφορά την Αθήνα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από την Eurokinissi, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους φορώντας τις μάσκες. Ακολουθώντας τα νέα μέτρα και προσαρμοσμένοι σε μια νέα καθημερινότητα ξεκίνησαν οι κάτοικοι της Αθήνας την μέρα τους. Οι λαϊκές αγορές γέμισαν από κόσμο με κύριο χαρακτηριστικό την χρήση της μάσκας σχεδόν από όλους όσοι πήγαν για ψώνια. 

(copyright: Eurokinissi)

Οι περιοχές που εφαρμόζονται τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Εκτός από την Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει πέσει το βάρος των Αρχών καθώς συγκεντρώνεται η βασική οικονομική δραστηριότητα της χώρας, στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» είναι η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος, τα Τρίκαλα, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, όπως διευκρινίστηκε από την Πολιτική Προστασία, εξαιρούνται οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική, και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Επιπρόσθετα, σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

ΘεσσαλονίκηκρούσματαμάσκαΑττικήΚορονοϊόςμέτρα