Ελλάδα|29.10.2020 16:45

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εφεση από τον εισαγγελέα για τις ποινές της εγκληματικής οργάνωσης

Σοφία Φασουλάκη

Χαμηλές κρίνει ότι είναι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ο εισαγγελέας Εφετών, όπως επίσης και εκείνες που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουσίντ Εμπάρακ. Ετσι, ο εισαγγελέας, Στέλιος Κωσταρέλος, άσκησε έφεση σε βάρος της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο οποίο μάλιστα ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας, με τακτική την Αδαμαντία Οικονόμου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έφεση που ασκεί ο εισαγγελικός λειτουργός για τους διευθύνοντες και ειδικότερα τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο αναφέρει ότι:

«Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα, αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δε χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή» ούτε να δώσουν ρητά την εντολή.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη, ο εισαγγελέας αποφαίνεται ότι το δικαστήριο δεν «είδε» την εγκληματική διάθεση των δραστών, δηλαδή τα αίτια που τους οδήγησαν στην επίθεση, τα οποία ήταν ταπεινά, «υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής». Μάλιστα, σημειώνει ότι οι δράστες προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και πως ήθελαν να σκοτώσουν. Η έφεση μπορεί να οδηγήσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε αύξηση των ποινών, δηλαδή από τα 13 μέχρι και τα 15 χρόνια.

Άλλη άποψη για ΠΑΜΕ και δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Για την περίπτωση της επίθεσης των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση στην ποινή των καταδικασθέντων, ούτε έκανε δεκτή την αίτηση των συνηγόρων του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Χρυσή Αυγήδίκη Χρυσής ΑυγήςΝίκος ΜιχαλολιάκοςΗλίας Κασιδιάρης