Ελλάδα|30.10.2020 18:32

Σεισμός στη Σάμο: Τραγωδία με δύο νεκρά παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο

Newsroom

Τραγωδία στη Σάμο έπειτα από σεισμό 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί. Δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο ανασύρθηκαν νεκρά. Δύο παιδιά, δύο μαθητές Λυκείου, ένα αγόρι και ένα κορίτσι καταπλακώθηκαν από τοίχο και βρήκαν τραγικό θάνατο μετά τον σεισμό που ταρακούνησε το νησί. 

Τα δύο παιδιά, μόλις έγινε ο σεισμός, έφευγαν από το σχολείο τους και κάποιος τοίχος έπεσε και τα καταπλάκωσε. Εγιναν προσπάθειες απεγκλωβισμού τους αλλά τα παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά. Τα δύο παιδιά, ηλικίας 15 και 17 ετών περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης και καταπλακώθηκαν από το τοιχίο. Είχαν φύγει από το σχολείο τους και, όταν η ώρα πέρασε μετά τον σεισμό, τα αναζητούσαν οι δικοί τους. Το ΕΚΑΒ τα απεγκλώβισε χωρίς τις αισθήσεις τους. Οι στιγμές που εκτυλίσσονται στη Σάμο μετά τον σεισμό είναι πραγματικά τραγικές.  

Το χρονικό του σεισμού στη Σάμο

Τα ρολόγια έδειχναν 13:51 όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε στα ανοιχτά της Σάμου, με τα 6,7 Ρίχτερ να έχουν ως αποτέλεσμα δυστυχώς δύο παιδιά να χάσουν τη ζωή τους από τοίχο που τους καταπλάκωσε και πολλές υλικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Αντίθετα, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Σμύρνη, οι κακοτεχνίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τουλάχιστον 25 κτίρια, εκ των οποίων πολλά ήταν πολυώροφα και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι.

Το ακριβές σημείο που χτύπησε ο σεισμός είναι 17 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου και είχε εστιακό βάθος 11,8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Από την ισχυρή σεισμική δόνηση εκτός από τις ζημιές δημιουργήθηκε και τσουνάμι.

Ζημιές σε κτίρια και υποδομές - Ανοιξε το αεροδρόμιο

Για μεγάλες ζημιές σε κτίρια στη Σάμο έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης μιλώντας στο OPEN. Οπως μετέδωσε το ανοιχτό κανάλι, σε όλο το μήκος του λιμανιού του Πυθαγορείου έχει σχηματιστεί μια μεγάλη ρωγμή η οποία προηγουμένως δεν υπήρχε.

Παράλληλα, σημαντικές ζημιές έχει υποστεί από τον σεισμό ο ναός του Αγίου Νικολάου, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες των Βαλκανίων που βρίσκεται στο Καρλόβασι, καθώς ένα μεγάλο μέρος του ναού έχει γκρεμιστεί. Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί από τον σεισμό σε κτίρια και δρόμους ενώ ένα μεγάλο μέρος του νησιού της Σάμου είχε μείνει για ώρα χωρίς ρεύμα, όμως το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Προβλήματα υπήρχαν και στις επικοινωνίες. Στο νησί μετέβη ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών.

Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο, ύστερα από το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στο νησί. Ο κ. Χαρδαλιάς θα κάνει εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με στόχο το σχεδιασμό των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της σεισμικής δόνησης.

Επίσης, στο νησί μετέβη της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ταξιδεύουν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Τσουνάμι στις ακτές και μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από τα παράλια

Η θάλασσα βγήκε κυριολεκτικά στη στεριά των ακτών της Σάμου ύστερα από τη σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ και τα πλάνα που έχουν καταγράψει τοπικά μέσα και κάτοικοι της περιοχής είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτοκίνητα επιπλέουν τα νερά έχουν μπει μέσα στα σοκάκια του νησιού, ενώ πολλά σκάφη έχουν υποστεί ζημιές. Οι κάτοικοι Σάμου, Χίου και Κω έλαβαν μηνύματα από το 112 για να απομακρυνθούν από παράκτιες περιοχές λόγω του τσουνάμι.

Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη και Κεραμέως

Συντετριμμένοι για τον θάνατο των δύο παιδιών Κυριακος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως, εξέφρασαν μέσω twitter τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

T
T

νεκροίΣάμοςσεισμός