Ελλάδα|30.10.2020 18:02

Σεισμός στη Σάμο - Παπαδόπουλος: Περιμένουμε μετασεισμούς ακόμη και 6 Ρίχτερ

Μαρία Λιλιοπούλου

Πλήθος μετασεισμών με μεγέθη που ενδεχομένως θα υπερβούν και τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ αναμένουν οι σεισμολόγοι ύστερα από τον σημερινό σεισμό στη Σάμο, το οποίο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέτρησε στα 6,7 Ρίχτερ, αλλά διεθνή γεωφυσικά κέντρα μιλούν ήδη για μία δόνηση μεγέθους 6,9 Ρίχτερ.

Ηδη, όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έχουν καταμετρηθεί μερικές δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 5,3 Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν και λόγω του μεγέθους του σεισμού, ότι η δόνηση που έπληξε τη Σάμο και τη Σμύρνη λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήταν ο κύριος σεισμός: «Το μέγεθος ήταν μεγάλο. Το να ακολουθήσει ένας ακόμα μεγαλύτερος σεισμός είναι μάλλον απίθανο. Ωστόσο, θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου είναι ήδη γνωστή για τη σεισμικότητά της αλλά και για το χαρακτηριστικό της να «δίνει» επιφανειακούς σεισμούς και στο παρελθόν έχει ήδη δώσει ένα σεισμό μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου ήταν μόλις 30 χιλιόμετρα νοτιότερα του σημερινού με το ιστορικό της να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.

Ο σεισμός του 1904

Ηταν στις 11 Αυγούστου του 1904 όταν εξαιτίας του σεισμού που σημειώθηκε έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν επτά, ενώ 540 κτίρια καταστράφηκαν εντελώς. Τα χωριά Άνω Βαθύ, Χώρα, Πύργος, Κουμέικα, Σκουρέικα, Κοντέικα και Αγία Τριάδα υπέστησαν πολλές βλάβες. Ο σεισμός είχε γίνει επίσης αισθητός στην Πάτμο όπου είχαν προκληθεί και καταστροφές, καθώς και στη Χίο, την Ικαρία, στη Σμύρνη, στην Νέα Έφεσο, στην Φώκαια και στο Αιδίνιο. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων έγιναν στις 12 και 18 Αυγούστου 1904. Ωστόσο, και στα χρόνια που ακολούθησαν σημειώθηκαν και άλλοι σεισμοί με μέγεθος κοντά στα 6 Ρίχτερ.

Η σημερινή δόνηση συνοδεύτηκε και από τσουνάμι, το οποίο έγινε αιτία να προκληθούν αρκετές ζημιές στο νησί καθώς η θάλασσα βγήκε στην κυριολεξία στη στεριά. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού τονίζει ότι αυτό δεν είναι απίθανο να ξανασυμβεί σε περίπτωση που καταγραφεί ένας ισχυρός μετασεισμός: «Γι΄ αυτό και η οδηγία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφής, οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν μακριά από τις ακτές».

Σε επίπεδο οικημάτων, οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφεύγουν όσα έχουν εμφανείς βλάβες: «Ρωτούν συχνά οι πολίτες αν συστήνουμε να παραμείνουν έξω από τα σπίτια τους μετά από ένα σεισμό. Τα οικήματα που έχουν ζημιές θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν από ειδικούς. Για τα υπόλοιπα η απόφαση ανήκει στους ενοίκους τους και στο αν οι ίδιοι αισθάνονται ασφαλείς σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι μπορεί να ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, κτίρια τα οποία έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από τον πρώτο σεισμό θα πρέπει να αποφεύγονται» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

σεισμόςσεισμολόγοςΓεράσιμος ΠαπαδόπουλοςΣμύρνηΓεωδυναμικό ΙνστιτούτομετασεισμόςΣάμος