Ελλάδα|31.10.2020 10:00

Δρ. Παρή Ράπτη: «Βιώνουμε μια νέα εποχή ύπουλου πολέμου»

Σεμίνα Διγενή

Στην Εβδομάδα Ειρήνης της εποχής του νέου κορονοϊού, που πραγματοποιείται στη Γενεύη, 2-6 Νοεμβρίου, κεντρικοί ομιλητές της διοργάνωσης του «Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων», είναι ο διεθνούς εμβέλειας γενετιστής, καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης, του Πανεπιστημίου της Γενεύης και η βραβευμένη για τις μελέτες της, ιατρός ενδοκρινολόγος, Δρ. Παρή Ράπτη, επίτιμο μέλος ΕΟΠΕ και επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Η πρόταση με θέμα «The role of research, educational and healthcare institutions in peacebuilding community at COVID-19 times» θεωρήθηκε από τις πιο ισχυρές προτάσεις που παρελήφθησαν, όπως τονίστηκε από τους υπευθύνους της διοργάνωσης στην Γενεύη. Η φετινή ελληνική συμμετοχή πραγματεύεται τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και τις προοπτικές που αναδεικνύονται, στην διεθνή συνεργασία στην έρευνα, την υγεία, την εκπαίδευση και την προώθηση της ειρήνης, μέσω αυτών.

Η επιστημονική ενασχόληση της δραστήριας ενδοκρινολόγου, με δημοσιεύσεις για την παθοφυσιολογία της COVID-19 και τη σχέση ενδοκρινολογίας και COVID-19, απετέλεσε την αφορμή για την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης στο Διεθνές αυτό Forum.

Η διακεκριμένη επιστήμονας, η οποία θα συμμετάσχει αυτές τις μέρες και στο Παγκόσμιο Συνεδριο στο Σιάτλ, τονίζει: 

«Βιώνουμε μια νέα εποχή πολέμου εξαιτίας ενός νέου ιού, του κορονοϊού. Ο νέος κορονοϊός δεν απειλεί μόνο ευθέως την υγεία, αλλά διαταράσσει βίαια την καθημερινότητά και επιβάλλει την κοινωνική απομόνωση. Η εμφάνιση του κορονοϊού, έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο αριθμό, διαφορετικών τύπων προκλήσεων που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.»

Δρ. Παρή Ράπτη

- Πώς διαφοροποιείται από τους ιούς του παρελθόντος, ο κορονοιός;

Πολλές ερωτήσεις και υποθέσεις έχουν προκύψει λόγω ομοιότητας του SARS-CoV-2 με άλλους ιούς, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και καταστροφές στο παρελθόν στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπάρχουν όμως, πολλές διαφορές του συγκεκριμένου κορονοΐού με ιούς του παρελθόντος, το θέμα είναι ότι ο αυτός είναι ένας ιός που εξαπλώνεται γρήγορα, αλλά πιθανώς με διαφορετικές επιπτώσεις  μεταξύ ανδρών και γυναικών ή ατόμων διαφορετικών ηλικιακών ομάδων στην ίδια χώρα, αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών και ηπείρων.

Αυτές οι διαφορές, πιθανώς προκαλούνται όχι μόνο από τους διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας σε διαφορετικές χώρες, αλλά επίσης  και λόγω πολύ συγκεκριμένων άλλων παραγόντων που σχετίζονται με τον ίδιο τον ιό, την δομή του, αλλά και τον οργανισμό τον οποίον επιμολύνουν.

Πιο συγκεκριμένα, η παθοφυσιολογία της νόσου και τα κύτταρα ξενιστές κάθε οργανισμού, ενισχύουν, επίσης, τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα και τομείς. 

Ένα έξ αυτών αφορά, στην κατανόηση της σοβαρότητας των προβλημάτων που προκαλούνται από τον νέο κορονοϊό και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, αλλά και να προσδιοριστούν ποιες αποτελούν έν τέλει πραγματικά ευάλωτες ομάδες.

Μια ποικιλία συμπεριφορών και αντιδράσεων, μέσα ή έξω από το σπίτι, επιδεινώνουν τους διαφορετικούς τύπους επιβίωσης και κυριαρχίας.

- Πόσο δύσκολο είναι να βρούμε απαντήσεις σε κάθε ξεχωριστό βήμα της εξέλιξης της νόσου και των επιπτώσεών της; 

Το προσπαθούμε πολύ. 

Ωστόσο, οι σκέψεις και οι πιθανές διαδικασίες θα βασίζονται σε ορισμένα δεδομένα, σε υποθέσεις καθώς και σε νέες έρευνες που προέκυψαν και θα προκύψουν.Ένα είναι σίγουρο, με την COVID-19, η κοινωνική συνοχή απειλείται και ο κοινωνικός αποκλεισμός καθιερώνεται και επιβάλλεται λόγω αναγκαιότητας. Ο νέος κορονοϊός απειλεί όχι μόνο τη βιολογική επιβίωση αλλά και την επιβίωση στο σύνολό της λόγω των επιπτώσεων τόσο στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και, στον συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στον οικονομικό. Αυτό συμβαίνει, επειδή η τροφή εξασφαλίζεται μέσω της εργασιακής, αλλά και της συναισθηματικής επιβίωσης, μέσω της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης σε οικογενειακό, επαγγελματικό και  κοινωνικό περιβάλλον.

- Με δεδομένο ότι η επικοινωνία αποτελεί ζωτικής σημασίας λειτουργία, για την ύπαρξή μας, για την πρόοδο, για την ανταλλαγή απόψεων γνώσεων, πληροφοριών και συναισθημάτων, πόσο πιστεύετε πως θα μας κοστίσει ο τρόπος ζωής που βιώνουμε σήμερα;

Ο μειωμένος ή εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας που βιώνουμε σήμερα, το «αναγκαίο lockdown», είναι βέβαιο ότι επιδεινώνει νοητικές διεργασίες, λόγω έλλειψης επαφής, η οποία πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής τεχνολογίας, την αντίληψη, την κρίση μας αλλά και την αποτελεσματικότητα μας. Η Covid-19 έχει πλήξει ήδη σε διάφορα επίπεδα τις ανθρώπινες λειτουργίες, τόσο ενδοοικογενειακά, κοινωνικά, στα σχολεία, στον εργασιακό χώρο, αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις, αν και πολλοί φορείς λειτουργούν εξαιρετικά αποτελεσματικά, θα έλεγα, για την επίλυση μιας σωστής επικοινωνίας  με δέουσα και απαραίτητη απόσταση, αυτό μακροπρόθεσμα στερεί την ζωτική ανάγκη των ανθρώπων και το δικαίωμα στην εκπλήρωση αναγκών με τις πλήρεις ζωτικές λειτουργίες του.

Προς το παρόν, αυτό δεν είναι μετρήσιμο, ούτε γνωρίζουμε επακριβώς αν έχει επιπτώσεις στην ψυχολογική, αλλά και στην βιολογική υγεία των ανθρώπων, καθώς και στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. χωρίς την ψυχική, ιδεολογική υγεία που πιθανά πλήττεται, ανεξαρτήτως των προβλημάτων υγείας που προκαλεί ο κορονοϊός, πλήττεται η δημιουργικότητα, το γέλιο, το άγγιγμα, η ερωτική επαφή, τροποποιώντας  φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου δικτύου. Η δε αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μπορεί μόνο να επέλθει με την επιστροφή στην εκπλήρωση των ανθρωπίνων αναγκών.Αυτές οι αλλαγές επιφέρουν μαζικές και παγκόσμιες υγειονομικές επιπτώσεις επηρεάζοντας ανάγκες και συμπεριφορές τόσο σε προσωπικό, αλλά και σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο με ανυπολόγιστο κόστος.

-Έτσι όπως βλέπετε τον ιό να εξαπλώνεται, ποιό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε και ποιό βασικό ερώτημα σας απασχολεί;

Με τον κορονοϊό επιστρέφουμε στα βασικά και υποχωρούμε σε κάθε επίπεδο ζωής. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της λοίμωξης COVID-19 ταυτίζεται με τον απόλυτο πόλεμο.Το ερώτημα είναι: Θα υπάρξουν πόλεμοι ή ακόμα και αναρχία σε πολλές χώρες, υπό την απειλή ενός παγκόσμιου μικροσκοπικού αόρατου εχθρού που περιβάλλει την γη μέσα σε αυτό το φωσφολιπιδικό περίβλημα του ιού και της μικρής αόρατης παραπλανητικής ύπαρξής του, της αλληλουχίας των αμινοξέων του στο μικρό RNA του, που στόχο έχει την μεταγραφή των δικών του οχούμενων πληροφοριών για την δική του αναπαραγωγή και κυριαρχία;

- Πώς κινείται ο ιός και ποια είναι η «στρατηγική» του;

 Ο ιός δεν διαιρείται για να πολλαπλασιαστεί. Συντάσσει τις πληροφορίες του για να «φωτοτυπείται» και αναπαράγεται με στοιχεία που υποκλέπτει ως φιλοξενούμενος από τα υλικά του ξενιστή οργανισμού, για ίδιο όφελος! Στόχος η επικράτηση και κυριαρχία του. Κάποιο λάθος στην αντιγραφή στατιστικά μπορεί να επισυμβεί, είτε προς όφελος του οργανισμού, είτε προς όφελος του ιού. Η κυριαρχία του όμως, όπως σε κάθε πόλεμο μπορεί  να οδηγήσει στον τραυματισμό, στην αναπηρία ή και τον θάνατο.

Με όπλο του την πρωτεΐνη Spike S στην κορυφή της κορόνας του, εξαπέλυσε πόλεμο. ¨Εναν ύπουλο πόλεμο χωρίς κανόνες. Διακοπή της προόδου και της ανάπτυξης της επικοινωνίας, της κοινωνικής σύνδεσης και της συνοχής, των βιολογικών εκφράσεων μεταξύ συνανθρώπων, της εκπαίδευσης κ.λπ.

- Τι νομίζετε ότι θα βοηθούσε;

Αυτή η απειλή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθυστέρηση ή με απλές γνωστές μεθόδους. Η συνοχή και η συνεργασία αποτελούν προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Η επίλυση και άλλων ζητημάτων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, μπορεί να είναι μια δραστική λύση, καθώς σε αυτόν τον πόλεμο, οι υπάρχουσες και οι επερχόμενες επιπτώσεις δεν βλάπτουν μόνο το παρόν, αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη.

- Πόσο εποικοδομητικό είναι να επισημάνουμε άμεσα τις επιπτώσεις του ιού σε όλους τους τομείς;

Είναι απολύτως απαραίτητο, οπως και να δοθούν κατευθύνσεις που συμβάλουν στην προφύλαξη και αποκατάσταση της υγείας και στην ειρηνική επιβίωση και συνύπαρξη.Οι  οικονομικές συνέπειες, αλλά κυρίως οι επιπτώσεις στην σωματική, συναισθηματική και πνευματική καταπόνηση, που υφιστάμεθα σήμερα, απαιτούν έντονα δράσεις για την διατήρηση της υγείας, της ανάπτυξης και της προόδου. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ισορροπία. Ακόμα, ο φόβος που προέκυψε από την ύπαρξη του ιού, αποτελεί για την ανθρωπότητα βλάβη, τόσο στην υγεία όσο και στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Ο ιός «έβλαψε» ηγέτες εθνών σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τις στρατηγικές και τις πολιτικές τους αλλά και όλους τους ανθρώπους κάθε κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, φυλής, ηλικίας ή φύλου.

- Έχετε πει από την πρώτη στιγμή, ότι η επιστήμη και οι επιστήμονες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις στρατηγικές αντιμετώπισής του. 

Ακριβώς κι αυτό υποχρεώνει τους επιστήμονες να ανεβάσουν τον πήχη στην συγκεκριμένη περίσταση. Αυτό απομένει να αποδειχθεί.

Απαντήσεις σχετικά με το ρόλο της επιστήμης και τη σημασία της, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα δοθούν στο μέλλον. Κάθε γνώση της επιστήμης, από τις κλασικές μέχρι τις καινοτόμες, τη στιγμή που όλοι είμαστε απομονωμένοι στα σπίτια μας - και κάποιοι χωρίς φαγητό και ιατρική περίθαλψη-, δεν δίνει ακόμη απάντηση στους προβληματισμούς και τις αγωνίες μας. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επαρκής απόδειξη ή απάντηση, για την προστασία της ανθρωπότητας, παρ' όλες τις συντονισμένες προσπάθειες.

---------------------------------------------------------------

Η Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης, αποτελεί κορυφαία Σύνοδο και πραγματοποιείται από το 2014. 

H εμβληματική αυτή σύνοδος διοργανώνεται από το Graduate Institute of International & Development Studies, την Peace Building Platform, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και την κυβέρνηση της Ελβετίας. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών και της COVID-19 πραγματοποιείται εξολοκλήρου online.

Το ετήσιο αυτό παγκόσμιο forum λαμβάνει θέση, στο διεθνές ημερολόγιο, συνιστώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο Κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών, Θεσμών, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, με στόχο τη προώθηση της ειρήνης, της ανοικοδόμησης κρατών και της επίλυσης συγκρούσεων.

ΚορονοϊόςπανδημίαCovid-19Παρή Ράπτη