Ελλάδα|02.11.2020 22:31

Κορονοιός: Αποζημίωση για κενές θέσεις σε ΚΤΕΛ, τρένα και τουριστικά λεωφορεία

Μαρία Λιλιοπούλου

Με ποσό που προσεγγίζει τα 49 εκατομμύρια ευρώ θα αποζημιώσουν τα συναρμόδια υπουργεία τους κλάδους των ΚΤΕΛ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των τουριστικών λεωφορείων για τις θέσεις, οι οποίες έμειναν ανεκμετάλλευτες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στην πληρότητα οχημάτων και αμαξοστοιχιών για την αποφυγή της διασποράς του κορονοιού τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕ.Π.Ο.Ε.Τ.), η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του κλάδου των τουριστικών λεωφορείων ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια ευρώ.

Το κονδύλι των 21.007.300 ευρώ αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2020. Κατά προσέγγιση, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 3.600 ευρώ σε κάθε λεωφορείο, καθώς επιδοτούνται οι δεσμευμένες θέσεις με το ποσό των 0,87 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα.

Η απόφαση για τις αποζημιώσεις

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Μεταφορών και Τουρισμού έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται να δημοσιευτεί πιθανότατα αύριο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων ελήφθησαν υπόψη το ποσοστό μείωσης της πληρότητας κατά 35% σε συνδυασμό με το σύνολο των θέσεων, τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης παλαιότερων ετών, τον αριθμό των δρομολογίων που είχαν προγραμματιστεί και τον αριθμό των δρομολογίων που τελικώς πραγματοποιήθηκαν. Το ποσό της αποζημίωσης για όλους τους κλάδους ανέρχεται συνολικά σε 48.781.991 ευρώ.

Συγκεκριμένα - όπως επισημαίνεται - «η αποζημίωση των δικαιούχων υπολογίζεται λαμβάνοντας υπ όψιν και τα απολογιστικά στοιχεία πληρότητας θέσεων των δρομολογίων των αντίστοιχων μηνών Ιουλίου και Αυγούστου των προηγούμενων τριών ετών, δηλαδή του 2017, 2018 και 2019. Για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπ΄όψιν το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων, το κόστος του εισιτηρίου και το ποσοστό μείωσης της πληρότητας που ορίστηκε στο 35%».

Ειδικότερα, για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους για τα μεν αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ ελήφθησαν υπ όψιν τα προγραμματισμένα και πραγματοποιηθέντα δρομολόγια με πληρότητα 65% και για τα τουριστικά λεωφορεία η μέση χιλιομετρική απόσταση που διανύουν ανά μήνα και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, η οποία στην παρούσα περίοδο έγινε με πληρότητα 65%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποζημίωση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ορίστηκε σε 7.986.972 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,7 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Στα αστικά λεωφορεία, η αποζημίωση θα είναι λίγο μεγαλύτερη από 4 εκατομμύρια ευρώ με την αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων να ανέρχεται σε 0,052 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Στα υπεραστικά λεωφορεία η συνολική αποζημίωση φτάνει τα 15,786 εκατομμύρια ευρώ με το ποσό ανά θέση και ανά μήνα να ανέρχεται σε 2,5 ευρώ.

Πότε τα αιτήματα από τους δικαιούχους

Για την καταβολή των αποζημιώσεων οι δικαιούχοι καταθέτουν στο αρμόδιο υπουργείο εγγράφως αίτημα εντός προθεσμίας 20 ημερών από την ημέρα που θα δημοσιευτεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. 

Αναφερόμενος στην αποζημίωση στον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε πως ««η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Μας επιβάλλει να αναλάβουμε χωρίς χρονοτριβή τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να στηριχθούν όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού γενικώς και, οπωσδήποτε, ο τομέας των τουριστικών λεωφορείων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε με τη μέγιστη δυνατή συνέπεια και επιμέλεια, δεν επιτρέπουν τη συμπλήρωση όλων των θέσεων κατά τις μετακινήσεις των λεωφορείων. Ωστόσο, το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία τους, από οικονομικής πλευράς. Έτσι, μετά από συντονισμένες ενέργειες, εμείς ως Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, υπογράψαμε σχετική διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων. Τώρα υπογράφηκε επιπλέον και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση που αναλογεί στα λεωφορεία, προκειμένου ο κλάδος να στηριχθεί περαιτέρω».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕ.Π.Ο.Ε.Τ., Άρης Μαρίνης δήλωσε πως οι επαγγελματίες του κλάδου αισθάνονται δικαιωμένοι καθώς «πρόκειται για μία πολύ σημαντική οικονομική ανάσα στους ανθρώπους του κλάδου μας, που τόσο επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι».



τουριστικά λεωφορείαΚορονοϊόςΤΡΑΙΝΟΣΕΚΤΕΛΧάρης ΘεοχάρηςΜΜΜ