Ελλάδα|03.11.2020 13:11

Θεσσαλονίκη: Μένει χωρίς αστυνομικούς λόγω κορονοϊού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Χωρίς επαρκή αριθμό αστυνομικών για την πάταξη της εγκληματικότητας κινδυνεύει να μείνει το επόμενο διάστημα η Θεσσαλονίκη, αφού ο κορονοϊός έχει «θερίσει» τις αστυνομικές υπηρεσίες, τη στιγμή που μεγάλο μέρος της υπάρχουσας δύναμης χρησιμοποιείται με τους ελέγχους εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τσαϊρίδης, τα //kroysmataκορονοϊού στις αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης είναι πλέον πολύ αυξημένα, με τη μείωση της δύναμης να είναι ανησυχητική, αφού στον εντοπισμό ενός αστυνομικού θετικού άλλοι τρεις με πέντε συνάδελφοί του μπαίνουν σε καραντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό, κατά τον κ. Τσαϊρίδη, ότι αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη περισσότερες από 15 αστυνομικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εξαιτίας του κορονοϊού, με τον κίνδυνο να είναι πολύ ορατός να βάλουν ακόμα και λουκέτο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, κάποιες από τις υπηρεσίες που σήμερα υπολειτουργούν λόγω κορονοϊού, είναι πρώτης γραμμής, αυτές που επικεντρώνονται στην πάταξη της εγκληματικότητας και στην προστασία του πολίτη. «Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω υπηρεσία πρώτης γραμμής, της οποίας τα 2/5 των αστυνομικών βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα. Διάφορες υπηρεσίες μου αναφέρουν καθημερινά κρούσματα. Για κάθε θετικό κρούσμα άλλοι τρεις έως πέντε συνάδελφοι μπαίνουν σε καραντίνα. Υπάρχει σήμερα κεντρικό τμήμα δυναμικότητας σαράντα ατόμων, εκ των οποίων τα 12 βρίσκονται σε καραντίνα.

Το περιπολικό θα βγει στο δρόμο, αφού θα στελεχωθεί από άτομα διαφόρων υπηρεσιών, όμως, τα κρούσματα στη ΔΙΑΣ ή στην ΟΠΚΕ αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους. Όταν επρόκειτο να βγουν στο δρόμο δέκα μηχανές της ΔΙΑΣ και λόγω κορονοϊού βγαίνουν οι τέσσερις, είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Τσαϊρίδης.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες του ethnos,gr αναφέρουν ότι αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη σχεδόν οι μισοί από τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ΟΠΚΕ, είναι θετικοί στον κορονοϊό ή βρίσκονται σε καραντίνα, επειδή ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα.

«Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα της αστυνομίας αποτελούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό και όχι η πάταξη της εγκληματικότητας. Δεν είναι δυνατό να κάνει τους ελέγχους μόνο η αστυνομία, όταν υπάρχουν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν να πάιξουν το συγκεκριμένο ρόλο», υποστηρίζει ο κ. Τσαϊρίδης. 

Προχειρότητα και ελλιπείς έλεγχοι

Κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, υπάρχει μεγάλη προχειρότητα από την πλευρά των αρμοδίων, σε ό,τι αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού οι έλεγχοι για τον κορονοϊό στους αστυνομικούς, όταν εντοπίζεται κάποιο θετικό κρούσμα, είναι πλημμελείς, ενώ δε γίνεται σωστά και η διαχείριση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με κάποιον ασθενή.

«Θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα, αν συνεχιστεί αυτός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα τους αστυνομικούς. Με ευθύνη της ηγεσίας δεν εφαρμόζονται στο 100% τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι προχθές τρεις συνάδελφοί μας από το Μεταγωγών μετέφεραν στο νοσοκομείο θετικό στον κορονοϊό κρατούμενο.

Αρχικά τους έβαλαν σε καραντίνα, στη συνέχεια τους έβγαλαν από αυτήν και μετά από αντιδράσεις και πιέσεις τέθηκαν πάλι σε καραντίνα. Εξάλλου, σε πολύ κεντρικό τμήμα της πόλης, όπου μπαίνουν καθημερινά πάρα πολλοί πολίτες, εντοπίζονταν ακόμα και τέσσερα θετικά κρούσματα κάθε μέρα, αλλά δεν πήγε να κάνει έλεγχο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Το πρόβλημα διασποράς είναι μεγάλο, αφού κάνουμε ίδιες σκοπιές και μπαίνουμε στα ίδια γραφεία. Αν υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην αστυνομία, είναι δεδομένο ότι θα μεταφερθεί και στην κοινωνία», τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης.

ΟΠΚΕαστυνομικοίΚορονοϊόςΔίαςκρούσματα