Ελλάδα|31.12.2018 13:43

Θεσσαλονίκη: Έρευνα για το «κλειδί» που άδειασε τις θυρίδες

Βασίλης Παπαναστασούλης

Φως σε σειρά ερωτηµάτων θέλει να ρίξει η ειδική ανακρίτρια η οποία διέταξε τη διενέργεια πραγµατογνωµοσύνης από κλειδαρά τραπεζών, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση υπεξαίρεσης πολύτιµων αντικειµένων από θυρίδες υποκαταστήµατος της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη. 

Με διάταξή της η ανακρίτρια εγκληµάτων διαφθοράς Ιωάννα Σερβέτα διόρισε ως πραγµατογνώµονα έναν κλειδαρά ο οποίος εργάζεται σε άλλες δύο τράπεζες, για να εξετάσει τα κλειδιά και τις κλειδαριές των επίδικων θυρίδων στο υποκατάστηµα της ΕΤΕ που βρίσκεται στη συµβολή των οδών Μητροπόλεως και Ι. ∆ραγούµη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο πραγµατογνώµονας υποχρεούται να υποβάλει το πόρισµά του µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. 

Η αυτοψία θα γίνει στις πρώτες 12 από τις 15 κενές θυρίδες που έχουν προκύψει µέχρι σήµερα. Τη διαδικασία θα παρακολουθήσουν και οι τεχνικοί σύµβουλοι που όρισαν κάποια από τα θύµατα και τουλάχιστον ένας από τους κατηγορούµενους υπαλλήλους της τράπεζας. Η ποινική δίωξη αφορά επτά πρώην υπαλλήλους-υπεύθυνους για τις θυρίδες του συγκεκριµένου υποκαταστήµατος, συµπεριλαµβανοµένου και ενός τραπεζικού ο οποίος φέρεται ότι παρέδωσε µέρος των κλοπιµαίων σε ένα από τα θύµατα και το περασµένο καλοκαίρι βρέθηκε απαγχονισµένος. 

Σύµφωνα µε τη διάταξη της ανακρίτριας, ο πραγµατογνώµονας θα λάβει υπόψη του όλα τα έγγραφα της δικογραφίας, µεταξύ των οποίων και την έκθεση εργαστηριακής πραγµατογνωµοσύνης της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, σχετικά µε τα αντικείµενα που εντοπίστηκαν πίσω από το γραφείο ενός αρµόδιου υπαλλήλου των θυρίδων µέσα σε ξύλινο κουτί κατά την αστυνοµική έρευνα που πραγµατοποιήθηκε µε εισαγγελική.

Συγκεκριµένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα σφυρί µε ξύλινη λαβή, ένα κοµµάτι λεπτού σύρµατος µήκους 90 εκατοστών, δύο µεταλλικά στελέχη σε σχήµα «Π» µήκους 6,5 εκατοστών, τρία πτυσσόµενα µεταλλικά στελέχη-ελάσµατα ενωµένα µε µεταλλικό κρίκο (µεταλλικό πολυεργαλείο), ένα κλειδί µε ενδείξεις «ΗΚ 157» παρόµοιου τύπου µε τα κλειδιά (πασπαρτού και πελατών) των θυρίδων του θησαυροφυλακίου.

Ο µάρτυρας καλείται να απαντήσει σε καίρια ερωτήµατα και να αποφανθεί για τα εξής ζητήµατα:

  • Εάν τα υπό εξέταση κλειδιά των µισθωτών των θυρίδων και τα κλειδιά πασπαρτού είναι πρωτότυπα ή αντίγραφα.
  • Εάν έχουν αντιγραφεί από κλειδί που βρίσκεται στην κατοχή των µισθωτών ή από άλλο άγνωστο κλειδί.
  • Εάν τα κλειδιά των µισθωτών και τα πασπαρτού έχουν διαµορφωθεί χειροποίητα ή από µηχανή αντιγράφων.
  • Εάν τα χαρακτηριστικά τύπου των κλειδαριών των θυρίδων είναι κοινά ή σπάνια.
  • Εάν η αναπαραγωγή-αντιγραφή των κλειδιών των µισθωτών των θυρίδων απαιτεί ειδικές γνώσεις ή µπορεί να πραγµατοποιηθεί από οποιονδήποτε.
  • Εάν οι επίδικες κλειδαριές είναι δυνατόν να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν µε κλειδιά άλλα από αυτά που προορίζονται γι’ αυτές.
  • Εάν τα παραπάνω αντικείµενα που βρέθηκαν πίσω από το γραφείο του αρµόδιου υπαλλήλου των θυρίδων σε ξύλινο κουτί αποτελούν διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία πωλούνται µόνο σε επαγγελµατίες κλειθροποιούς 
Θεσσαλονίκηθυρίδες