Ελλάδα|06.11.2020 19:59

Κορονοϊός - Lockdown: Πού δεν ισχύουν τα SMS στο 13033

Newsroom

Ορισμένες διευκρινίσεις για το lockdown που ξεκινά από το Σάββατο έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, επανέλαβε τους λόγους που επιτρέπονται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown και ξεκαθάρισε ότι τα μηνύματα στο 13033 δεν ισχύουν για το νησί της Σάμου, που ακόμα ταλαιπωρείται από τους σεισμούς. 

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση για λελογισμένη χρήση της μετακίνησης και σημείωσε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες έχουν διπλασιαστεί. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι από αύριο Σάββατο στις 6:00 και για όλη τη διάρκεια του lockdown, οι μετακινήσιες με SMS στο 130300 γίνονται για λόγους:

  • εργασίας
  • μετάβασης στο σχολείο
  • σε καταστήματα
  • σε τράπεζες
  • για λόγους υγείας
  • μετάβασης σε κηδεία
  • σωματική άσκηση 
  • και μετάβαση για διαζευγμένους γονείς.

«Απευθύνουμε έκκληση για λελογισμένη χρήση της μετακίνησης. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας, υγείας και μετάβασης σε καταστήματα» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες: πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και φούρνοι, σούπερ μάρκετ, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία, επίσης καταστήματα τεχνολογικού εξοπλισμού, πληρωμής λογαριασμών κλπ, καθαριστήρια, καταστήματα οπτικών κλπ.

Τα κομμωτήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 με τους πολίτες τα στέλνουν τον κωδικό 2 στο SMS στο 13033.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι για το νησί της Σάμου και μόνο δεν ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 (λόγω των σεισμικών δονήσεων). Ενώ τόσο στη Σάμο όσο και στην Καρδίτσα (με SMS) λειτουργεί λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις των Αθηναίων προς την επαρχία που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε: «Προφανώς μας προβληματίζει αυτή η κινητικότητα. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Στις πύλες εισόδου όλων των περιοχών δεν θα περάσει κανείς που δεν μπορεί να αποδείξει ότι επιστρέφει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του».

Δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, επιβεβαίωσε τα όσα είπε το πρωί της Παρασκευής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφορικά με τον φετινό εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι «φέτος, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, δεν γιορτάσαμε το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου. Δεν γιορτάσαμε τίποτα από όσα μας ενώνουν. Το ίδιο θα κάνουμε και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η επέτειος θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνων κατά μόνας από τα κόμματα».

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε την ακύρωση της φετινής πορείας για το Πολυτεχνείο, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό και του καθολικού lockdown

«Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν, το ίδιο θα γίνει με το Πολυτεχνείο. Όταν θα ανοίξει η χώρα, θα είμαστε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τις μεγάλες γιορτές» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες θα συνοδεύονται από γονείς και θα κάνουν τεστ κορονοϊού 

Για τους νεοσύλλεκτους που παρουσιάζονται την επόμενη εβδομάδα στις μονάδες τους ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα μπορούν να συνοδεύονται μόνο από τους δύο γονείς τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν ειδικό έγγραφο για την επιστροφή τους.

Σε όλους τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες θα πραγματοποιείται τεστ κορονοϊού για επιδημιολογικούς λόγους. Σημειώνεται, ότι αναφορικά με την μετακίνηση των προς κατάταξη οπλιτών, το σημείωμα κατάταξης αποτελεί αποδεικτικό για την αναγκαιότητα μετακίνησης αυτών και των γονέων τους που θα τους συνοδεύουν. 

πρόστιμαΚορονοϊόςΝίκος Χαρδαλιάςlockdown