Ελλάδα|06.11.2020 20:18

Κορονοϊός - Lockdown: Όλες οι αλλαγές στο Δημόσιο, το νέο ωράριο

Newsroom

Αλλαγές έρχονται στη λειτουργία του Δημοσίου από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για όλη τη διάρκεια του καθολικού lockdown, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιμήκυνση του ωραρίου και τις απογευματινές ώρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποφυγή του συγχρωτισμού για να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού. Παράλληλα, θα υπάρχουν διευκολύνσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι γονείς μαθητών.

Όπως ανακοίνωση ο υπουργός Εσωτερικών, κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό ενώ ευνοείται η τηλεργασία κατά τουλάχιστον 50% των υπαλλήλων. Όσοι θα έχουν φυσική παρουσία θα τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου ο καθένας, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι οι υπάλληλοι προσέρχονται στη εργασία τους με ειδική βεβαίωση από την ιστοσελίδα apografi.gov.gr, ενώ η προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο για επείγουσες υποθέσεις και μόνο κατόπιν ραντεβού

Αναλυτικά στο Δημόσιο θα από Δευτέρα 9 Νοεμβρίου ισχύουν τα παρακάτω:

  • Τηλεργασία στο μέγιστο βαθμό με ελάχιστο ποσοστό το 50% των εργαζομένων
  • Διατηρείται η κλιμακωτή προσέλευση 7:00, 8:00 και 9:00 π.μ με αντίστοιχη αποχώρηση το απόγευμα (15:00, 16:00, 17:00 μ.μ) 
  • Δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες να εφαρμόσουν ευέλικτο ωράριο και το απόγευμα

Όσον αφορά τους γονείς μαθητών Γυμνασίου που είναι δημόσιοι υπάλληλοι (όχι Δημοτικού και Λυκείου):

  • Θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με μειωμένο ωράριο
  • Θα έχουν άδειες ειδικού σκοπού (όπως και κατά το lockdown της άνοιξης)

Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τίθενται σε υποχρεωτική τηλεργασία.

δημόσιοι υπάλληλοιΚορονοϊόςlockdownνέα μέτραΔημόσιο