Ελλάδα|10.11.2020 12:21

Γιατροί ξέχασαν σπάτουλα 24 εκατοστών στο σώμα ασθενούς - Τι ποσό επιδικάστηκε

Σοφία Φασουλάκη

Απίστευτο και όμως αληθινό. Κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε κρατικό νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας, «ξεχάστηκε» στο σώμα ασθενούς, σπάτουλα μήκους 23,7 εκατοστών και πλάτους 8,4 εκατοστών. Για να σωθεί η ασθενής, χρειάστηκε νέα επέμβαση 17 ημέρες μετά, οπότε και αποκαλύφθηκε η μεταλλική σπάτουλα.

Αυτή η απίστευτη ιστορία, αναδείχθηκε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από όπου η ασθενής και οι οικείοι της ζήτησαν αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από το νοσοκομείο, με το τελευταίο να διεκδικεί τα χρήματα από τους γιατρούς και την εργαλειοδότρια. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 64. 516 την οποία κατέβαλε το νοσοκομείο και με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι γιατροί θα δώσουν το επίμαχο ποσό στο νοσοκομείο.

Το ιστορικό

Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο για εγχείρηση ινομυώματος και κατά την διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιήθηκε η μεταλλική σπάτουλα για την αφαίρεσή του.  Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, το ιατρικό προσωπικό  «δεν φρόντισε, όπως είχε υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός του, να επιδείξει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς…

Οι γιατροί από αμέλειά τους δεν τήρησαν τους κοινώς αναγνωρισμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της κοινής πείρας και συγκεκριμένα, δεν έγινε από αυτούς ο απαραίτητος έλεγχος στην κοιλιακή χώρα της ασθενούς, ώστε να διακριβωθεί με τις δικές τους αισθήσεις ότι δεν υπάρχει ξένο σώμα και δεν είχε αφεθεί κανένα από τα χρησιμοποιηθέντα για την επέμβαση αντικείμενα και εργαλεία, υποχρέωση που είχαν όλοι οι γιατροί, δηλαδή ο επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος πραγματοποίησε την χειρουργική επέμβαση, όσο και οι άλλοι δύο βοηθοί αυτού»

Η μεταλλική σπάτουλα μέσα στην κοιλιά της ασθενούς προκάλεσε φλεγμονή, πυρετό, καταβολή δυνάμεων και οδήγησε τη γυναίκα και πάλι στο χειρουργείο. Το δικαστήριο επιρρίπτει ευθύνες σε όλο το ιατρικό team που ασχολήθηκε με το χειρουργείο της ασθενούς, υπογραμμίζοντας ότι  «δεν καταλείπει αμφιβολία ή λογικό κενό σχετικώς με την παράνομη συμπεριφορά ως προς την σωματική βλάβη, που επέφεραν και την υπαίτια, σε βαθμό αμέλειας, συμπεριφορά» όλων των μελών της εν λόγω ιατρικής ομάδας, καθώς πραγματοποίησαν «συλλογική ιατρική πράξη», με αποτέλεσμα να έχουν «επάλληλα την ευθύνη».

Στο ποινικό σκέλος, στον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που πραγματοποίησε την επίδικη χειρουργική επέμβαση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και στους δύο βοηθούς χειρούργους, επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

νοσοκομείαασθενήςγιατροίδικαστηριαεγχείριση