Ελλάδα|09.11.2020 22:08

Τηλεκπαίδευση: Μαθητές από τα Αγραφα Ευρυτανίας χωρίς Ιντερνετ - Οι εκκλήσεις τους

Newsroom

Πρεμιέρα με προβλήματα για την τηλεκπαίδευση τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, όμως για κάποιους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ακόμη και αν το σύστημα λειτουργούσε θα ήταν αδύνατον να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Κραυγή αγωνίας εκφράζουν μέσω του OPEN γονείς και μαθητές από τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας, αφού στην περιοχή τους δεν έχουν Ίντερνετ, παρόλο που το ζήτημα αυτό έχει τεθεί επανειλημμένως στους αρμοδίους. 

«Θέλω να γίνω κοινωνική λειτουργός. Αγχώνομαι πολύ και στενοχωριέμαι κιόλας, γιατί θα ήθελα ας πούμε να έχω ίντερνετ εδώ πέρα, για να μπορώ να διευκολύνομαι και εγώ περισσότερο. Και όσο να ‘ναι αυτό με παίρνει λίγο από κάτω», αναφέρει η μαθήτρια της Γ' Λυκείου, Κατερίνα Καραγιάννη

Στον δήμο Αγράφων, τον πιο ορεινό δήμο της Ελλάδας, μαθητές όπως η 17χρονη Κατερίνα δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Είναι περίπου 125 παιδιά και τέσσερα σχολεία. Είναι το Γυμνάσιο – Λύκειο Ραπτοπούλου, Γυμνάσιο – Λύκειο Γρανίτσας, Γυμνάσιο – Λύκειο Κερασοχωρίου και Γυμνάσιο – Λύκειο Φραγκίστας. 

Το ίντερνετ στην περιοχή τους θεωρείται σπάνιο αγαθό, ενώ παρόλο που στα περισσότερα χωριά υπάρχουν εδώ και μήνες οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, ακόμη δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες συνδέσεις. «Η ψυχολογία είναι στο μηδέν. Την παρηγορούμε και εμείς. Κλαίει κάθε μέρα. Αν δεν υπάρξει άμεση λύση θα το κατεβάσω στην Αθήνα. Είναι η γυναίκα μου εκεί, είναι συγγενείς. Όπου μπορώ. Κάτι πρέπει να κάνω, να παρατήσω το παιδί μου, δεν το παρατάω», σημειώνει ο γονέας, Ηλίας Καραγιάννης.

Κάποιοι γονείς ήδη πήραν την απόφαση να στείλουν τα παιδιά τους σε συγγενείς τους στην Αθήνα, αφού στον τόπο τους είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. «Η μόνη λύση που έχω εγώ αυτή τη στιγμή είναι αύριο το πρωί, έχοντας πάρει άδεια από το σχολείο και μετά από την Αστυνομία, να στείλω και τα δύο μου τα παιδιά στην Αθήνα», προσθέτει ο γονέας, Κώστας Μάγγας

Πάντως, ο γιος του και μαθητής της Γ' Λυκείου, Βασίλης Μάγγας, αναφέρει: «Στοχεύω Ιατρικές Σχολές και μέσα στο άγχος των Πανελληνίων έχω να αντιμετωπίσω και αυτό. Μαζί με την ασύγχρονη εκπαίδευση και την απομάκρυνση από το περιβάλλον διαμονής μου. Αισθάνομαι ιδιαίτερα εκνευρισμένος που οι αρμόδιοι φορείς δεν έλυσαν το πρόβλημα του χωριού μου, παρότι που από την πρώτη καραντίνα εγώ είχα θέμα και το ήξεραν». Αλλεπάλληλες επιστολές για το θέμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγράφων, έχουν σταλεί τόσο προς το γραφείο του πρωθυπουργού όσο και προς όλους τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες.

μαθητέςτηλεκπαίδευσηΑγραφα Ευρυτανίας