Ελλάδα|11.11.2020 19:07

Κορονοϊός - Lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε όλη τη χώρα

Newsroom

Πιο σκληρό lockdown, με νέα μέτρα κατά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης, η οποία καθημερινά αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ετσι, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα. Στο διάστημα αυτό επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εργασία, υγεία και μικρή βόλτα κατοικιδίου. Το μικρή βόλτα κατοικιδίου αφορά σε περιοχή πολύ κοντά στο σπίτι. Οσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, ενώ όσον αφορά στα θέματα υγείας επιτρέπεται η έξοδος μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις. 
  • Τηλεργασία: Κάθε Οργανισμός υποχρεούται να λειτουργεί με το άκρως απαραίτητο προσωπικό και να διαθέτει έκθεση ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ο Ν Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι εντείνονται πλέον οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν τηρείται το μέτρο, ενώ έκανε έκκληση στους τηλεοπτικούς σταθμούς να περιορίσουν τους καλεσμένους στα τηλεοπτικά στούντιο.
  • Αθληση: Το «μετακίνηση 6», όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν αφορά άθληση σε αθλητικά σωματεία, αλλά σε ατομική άσκηση και μέχρι 3 άτομα με αποστάσεις και σε μικρή απόσταση από το σπίτι.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως για όλα τα παραπάνω ισχύει κανονικά η χρήση του SMS 13033. Ολα αυτά την στιγμή που είναι σε εξέλιξη μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη για να αντέξει το σύστημα υγείας το δεύτερο σφοδρό κύμα του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη και οι ΜΕΘ πιέζονται πάρα πολύ. Εδώ και πολλές εβδομάδες οι εισαγωγές σε σχέση με τα εξιτήρια στα νοσοκομεία είναι πολύ περισσότερες και έτσι επιβαρύνονται και οι κλίνες ΜΕΘ αλλά και γενικότερα οι κλίνες των νοσοκομείων.

Όσον αφορά την ατομική άθληση ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Αυτή δεν αφορά στην άθληση - προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων. Αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση η άθληση να πραγματοποιείται κοντά στην οικία των πολιτών». Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του lockdown. 

Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες)

Όλοι οι κωδικοί για sms στο 13033 για μετακινήσεις

Η αποστολή των SMS στο 13033 λόγω του lockdown γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

  1. Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  2. Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  3. Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  4. Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  5. Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας - Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις 

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Όσοι συμπολίτες μας δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια χειρόνακτη βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. 

lockdownΚορονοϊόςSMS 13033τηλεργασίααπαγόρευση κυκλοφορίας