Ελλάδα|12.11.2020 22:55

Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - 4.396 κρούσματα σε 7 μέρες

Newsroom

Σοκαριστικό είναι το στοιχείο που δίνει μία απλή πρόσθεση των κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων επτά ημερών στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 4.396 κρούσματα και η άποψη του καθηγητή και μέλους της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου, να «μην δούμε στη χώρα μας τις εικόνες του Μπέργκαμο από την Ιταλία» δείχνει σε πόσο κρίσιμη φάση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, λόγω του κορονοϊού.

Τα 828 κρούσματα που σημειώθηκαν την Πέμπτη (12/11) και ο τεράστιος αριθμός διασωληνωμένων, εν μέσω lockdown στη Θεσσαλονίκη, τρομάζει, αν κάποιος μάλιστα σκεφτεί ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν τεθεί νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και με την ανάρτησή του ο αναισθησιολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», περιγράφει όσο πιο απλά αλλά και οδυνηρά την κατάσταση: «Βοηθήστε μας... Εχουμε υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιό του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε έναν πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνείες, αμφισβητήσεις, και "ναι μεν, αλλά". Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το Σύστημα Υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο» γράφει ο Δανιήλ Κωνσταντινίδης, που κάνει έκκληση για βοήθεια: «Βοηθήστε μας. Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη».

Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε 7 ημέρες

O συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες, όπως προαναφέρθηκε είναι 4.396 στη Θεσσαλονίκη. Ενα μόνο στοιχεία θα αναφερθεί για να γίνει αντιληπτή η κατακόρυφη αύξηση. Στις 12 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη μετρούσε μόλις 6 κρούσματα! Μόλις ένα μήνα πριν!

Αναλυτικά τα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών:

  • Παρασκευή (06/11): 683
  • Σάββατο (07//11): 560
  • Κυριακή (08/11): 483
  • Δευτέρα: (09/11): 413
  • Tρίτη (10/11): 652
  • Τετάρτη (11/11): 777
  • Πέμπτη (12/11): 828

Ζέρβας: Σε κάθε οικογένεια της Θεσσαλονίκης υπάρχει κι ένας ασθενής

Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη περιέγραψε και ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει και ένας ασθενής», δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ενώ τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν» και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα ξέφυγαν», αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ότι υπήρξε μια χαλάρωση και ένας εφησυχασμός. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να γίνει απόδοση ευθυνών. «Πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα», σχολίασε ενώ εμμέσως πρότεινε και το πρότυπο του Ισραήλ, που εφάρμοσε ένα αυστηρό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Ο κόσμος έχει εμφανίσει μια κόπωση από τον Μάρτιο, αλλά όπως είπε πειθαρχεί στα νέα μέτρα.

150 ιδιώτες γιατροί δηλώθηκαν για τα νοσοκομεία σε μία μέρα

Συνολικά 150 ιδιώτες γιατροί μέσα σε μόλις μία μέρα εγγράφησαν στη σχετική λίστα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία, στη μάχη που δίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες γιατροί είναι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ η σχετική λίστα άνοιξε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για όσο χρειαστεί. Τα ονόματα δίνονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες και αυτές θα αποφασίσουν πώς και πού θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί.

«Συνολικά 150 άτομα δηλώθηκαν στη λίστα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μέσα σε μόλις μία ημέρα, νούμερο που κρίνεται ως ικανοποιητικό. Δεν μπορώ να ξέρω σε ποιο επίπεδο θα φτάσει ο αριθμός των ενδιαφερομένων τις επόμενες ημέρες, ωστόσο η λίστα θα παραμείνει ανοιχτή. Οι ιδιώτες γιατροί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με υπευθυνότητα και τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσαν. Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων είναι απολύτως χρήσιμοι και μπορούν να βοηθήσουν, όπου χρειαστεί. Έχουμε μεταβιβάσει τα ονόματα στις Υγειονομικές Περιφέρειες και αυτές θα αποφασίσουν πότε και πού θα βοηθήσουν οι συνάδελφοι», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Νίτσας.

Κατά τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες γιατροί, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο και πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας, έχουν περιθάλψει και κατ' οίκον πολλούς ασθενείς covid-19 με ήπια συμπτώματα, γεγονός που βοήθησε σημαντικά ώστε να μην «μπουκώσουν» περισσότερο τα νοσοκομεία.

Το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε κέντρο νοσηλείας Covid-19

Tέλος σύμφωνα με το Open TV η κυβέρνηση έχει εκπονήσει πλάνο για να βοηθήσει τα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, που ασφυκτιούν, αναζητώντας χώρους όπου θα μπορούσαν να υποδεχθούν περισσότερους ασθενείς του κορονοϊού. Ηδη έχει γίνει «επίταξη» κλινών ΜΕΘ σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, πέραν των νοσοκομείων αναφοράς, ενώ και η κυβέρνηση έχει κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να σπεύσουν να συνδράμουν στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται και η «κατασκευή» κλινικών Covid-19 κι εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο. Ετσι λοιπόν, ;όπως αποκάλυψε στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV ο Γιάννης Σαραντάκος, υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορονοϊού. Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέσει να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

ΜΕΘδιασωληνωμένοινοσοκομείαΚορονοϊόςlockdownΘεσσαλονίκηκρούσματα