Ελλάδα|13.11.2020 21:57

Lockdown: Πιο ισχυρή απαγόρευση κυκλοφορίας - Οι δύο επιλογές sms στο 13033

Newsroom

To νέο αυστηρότερο lockdown έχει τεθεί σε ισχύ από τις 21:00 της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να σταματήσει τη διασπορά του κορονοϊού, τέθηκαν σε εφαρμογή. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 ξεκίνησε και για τις συγκεκριμένες ώρες πλέον οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο επιλογές sms στο 13033.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή λόγω του κορονοϊού που βράζει σε όλη τη χώρα επιτρέπονται μόνο οι «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους υγείας, εργασίας ή για την βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση:

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου.

Τι αλλάζει στην ατομική άθληση

Παράλληλα άλλαξαν πλέον και τα δεδομένα για την ατομική άθληση. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ 

Εξάλλου από το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα είναι  διαφορετικό λόγω του lockdown. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση αναδιαμορφώνεται το ωράριο των σούπερ μάρκετ, τα οποία πλέον θα κατεβάζουν ρολά στις 20:30 τις καθημερινές, αντί στις 21:00 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ δεν θα ανοίξουν, καθώς «αυτή τη στιγμή η ροή είναι φυσιολογική και υπάρχει επάρκεια, δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ. Διευκρίνισε πως σήμερα Πέμπτη κι αύριο Παρασκευή θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00.

Συνεχίζεται το delivery και το take away

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορoνοϊού στη χώρα την Παρασκευή (13/11), υπενθύμισε τι θα ισχύει για την παραγγελία φαγητού, αλλά και την παραλαβή από το κατάστημα.

Όπως διευκρινίστηκε ήδη από την Τετάρτη, κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21.00-05.00, όπως επισημαίνει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το Σάββατο οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Ενα ακόμα μέτρο αναμένεται να προστεθεί από την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, όλα δείχνουν ότι και οι επιστήμονες κατέληξαν στο να κλείσουν δημοτικά σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μετά και την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα στη διάρκεια της συνάντησης των λοιμωξιολόγων υπήρχαν αρκετές διαφωνίες.

Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν πολλές προτάσεις, υπήρξαν αντιρρήσεις και χρειάστηκε χρόνος για να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση - εισήγηση, την οποία ήθελε και η κυβέρνηση. Οι επίσημες ενημερώσεις από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να γίνουν αύριο Σάββατο 14 Νοεμβρίου, όπου θα αναλυθούν και όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν από εδώ και έπειτα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. 

Τι ισχύει στην τηλεργασία

Για την τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Δρομολόγια πλοίων τις βραδινές ώρες

Διευκρινήσεις για τις μετακινήσεις των επιβατών των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, από 21:00 έως και 05:00, δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως ανακοινώθηκε οι επιβάτες αυτοί μπορούν να μεταβαίνουν μετά την άφιξη των πλοίων στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων με τις οποίες μπορούν να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας.

lockdownαπαγόρευση κυκλοφορίαςσούπερ μάρκετdeliveryωράριο καταστημάτωνSMS 13033Κορονοϊός