Ελλάδα|14.11.2020 08:30

Κορονοϊός: Ερήμωσαν οι δρόμοι από το lockdown - Επόμενο βήμα τα κλειστά δημοτικά

Newsroom

Η Ελλάδα διανύει την πιο δύσκολη φάση στην πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει τον πλανήτη εδώ και περίπου έναν χρόνο με τα χιλιάδες κρούσματα, τους δεκάδες θανάτους και τις εκατοντάδες διασωληνώσεις να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνηση επέβαλλε από χθες το βράδυ αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, κι όπως αποτυπώνεται στις εικόνες των ειδησεογραφικών πρακτορείων, προς ώρας οι Ελληνες φαίνεται να πειθαρχούν, καθώς η Αθήνα και οι όμοροι δήμοι των 2,5 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων ερήμωσε από τις 9:00 το βράδυ κι έπειτα, οπότε κι εφαρμόστηκε το αυστηρό lockdown. Ιδια εικόνα παρατηρήθηκε και στη Θεσσαλονίκη που βράζει από κρούσματα και τα νοσοκομεία της ασφυκτιούν.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε και εισακούστηκε το αίτημά της, να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία, αλλά και τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της «λαίλαπας» του κορονοϊού. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των εμπλεκομένων και σήμερα, Σάββατο, η καθ' ύλην αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει την κυβερνητική απόφαση για λουκέτο. H απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έκλινε προς το να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τόνισε αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ερημη η Συγγρού

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, παρότι όπως ξέρουμε οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.

«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε.

Ερήμωσε η Θεσσαλονίκη από τις 21:00 της Παρασκευής (eurokinissi)

Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα μόλις κλείσουν τα σχολεία

Μόλις η Νίκη Κεραμέως ανακοινώσει ότι κλείνουν τα δημοτικά σχολεία, μια πληροφορία που μετέδωσε πρώτο το ethnos.gr, η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει πως θα κινηθούν σε δύο επίπεδα, που είναι έτοιμα, για να παρακολουθούν τα μαθήματα οι μαθητές από το σπίτι. Αυτά είναι τα εξής:

  • Εκπαιδευτική τηλεόραση: Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων
  • ΤηλεκπαίδευσηΠαράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».
Ελάχιστοι στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μακεδονίας από τις 21:00 της Παρασκευής (eurokinissi)

Ερχονται τάμπλετ και λάπτοτ στα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι συνολικά 91.613 τάμπλετ και λάπτοπ θα μοιραστούν για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, η ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Η παραλιακή στο ύψος του Φαλήρου (eurokinissi)

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Το υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.

Μαζικά τεστ κορονοϊού σε Γυμνάσια και Λύκεια πριν ανοίξουν

Τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown στις 30 Νοεμβρίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη (12 Νοεμβρίου). «Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμη και στην τηλεκπαίδευση, τονίζοντας ότι θα διατεθούν λάπτοπ στα σχολεία ώστε να μοιραστούν σε μαθητές που έχουν ανάγκη. Πάνω από 40.000 έχουν διατεθεί στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τα 90.000 τον Φεβρουάριο. «Θα ζητήσω να επιταχυνθεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν το lockdown θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Δεν είναι τυχαίο ότι η λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλλου, μιλώντας στην ενημέρωση για τον κορονοϊού, τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι πιθανό να έχουμε μίνι lockdown αν δεν τηρούνται τα μέτρα. Ετσι, σε περίπτωση που υπάρχουν μίνι lockdown, θεωρείται δεδομένο ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά. 

Πώς μετακινούμαστε

Εδώ και λίγες ώρες τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαίρεση τους λόγους υγείας, τους λόγους εργασίας και τη συνοδεία των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. 

Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (21:00 - 05:00), εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για σοβαρούς λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. Άρα, από την Παρασκευή, μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, επιτρέπεται μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6.

Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊούτο απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις. Υπενθύμισε ότι από την Παρασκευή οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας. Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.

Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου

Μικρή μείωση στα κρούσματα συγκριτικά με την προχθεσινή ημέρα παρουσίασε ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού την Παρασκευή (13/11). Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των νεκρών στην χώρα μας καθώς την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, 38 συμπολίτες μας έχασαν την μάχη για τη ζωή μέσα σε 24 ώρες ενώ 336 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς.  

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού:

Σήμερα ανακοινώνουμε 3.038 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69.675, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες. 4601 (6.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18334 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 336 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 100 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 362 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα. 399 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

δημοτικά σχολείαSMS 13033Κορονοϊόςlockdownκλειστά σχολείααπαγόρευση κυκλοφορίας