Ελλάδα|02.01.2019 00:38

Η χώρα στον «πάγο» - Ποιες πόλεις θα χτυπήσει ο χιονιάς (vids)

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο «Ραφαήλ», το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, από το πρωί της Δευτέρας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, με τη «Σοφία» να ακολουθεί.

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά διαδοχικών «καταβάσεων» πολικού ψύχους, το οποίο μας επισκέπτεται από τη βόρεια Ευρώπη και ο καιρός αναμένεται να είναι για αρκετές ημέρες άκρως χειμωνιάτικος, με χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ενώ -ήδη- σε πολλές πόλεις τα προβλήματα είναι σοβαρά.

Από την Πέμπτη θα έλθει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ έντονο ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν την Ελλάδα από βορρά προς νότο.

Μεταβατική ημέρα αναμένεται να είναι η Τετάρτη (2/1) καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στις μέγιστες τιμές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η παρατεταμένη κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει από την Πέμπτη (3/3/2019) με πολύ ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες θα εισέλθουν από το πρωί στον ελλαδικό χώρο από τη βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα και μέχρι το βράδυ θα έχουν καλύψει τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, αναμένονται χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές και σε παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, με πυκνές χιονοπτώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους - μέχρι και στην Καβάλα, ακόμη και στα Επτάνησα. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης οι πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα κατεβαίνουν πολύ γρήγορα τη χώρα, θα επηρεάσουν περίπου από το ύψος της Βοιωτίας μέχρι και βορειότερα όλα τα ηπειρωτικά τμήματα, ακόμα και τα ορεινά της Αττικής.

Σε Θήβα, Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη θα πέσει κατακόρυφα ο υδράργυρος και στη Δυτική Μακεδονία θα φτάσει ακόμα και τους -17 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, πολύ  ενισχυμένοι άνεμοι, βορειοανατολικών διευθύνσεων, με εντάσεις 6-8 μποφόρ, θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τον Γιάννη Καλλιάνο, και με βάση με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως το κύμα ψύχους που θα έρθει την Πέμπτη θα είναι παρατεταμένο και αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τις 8-9 Ιανουαρίου, με πολικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις που θα επηρεάζουν ακόμη και πεδινές περιοχές.

Το χτύπημα του «Ραφαήλ»

Ο «Ραφαήλ» συνεχίζει να επηρεάζει μεγάλο κομμάτι της χώρας, και σε πολλές περιοχές η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Μάλιστα, κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω χιονόπτωσης. Μέχρι το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς η κυκλοφορία γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πολύωρες διακοπές στην παροχή ρεύματος καταγράφηκαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς σε περιοχές της νότιας και της δυτικής Αττικής, όπως η Βάρη, η Βούλα, η Νέα Μάκρη και το Πόρτο Ράφτη.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με tweet της λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, «λόγω των ισχυρών ανέμων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η Υπηρεσία μας μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 100 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων».

T

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Καστρίου – Βουρβούρων – Αγίου Πέτρου – Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

Στη Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Σοβαρά προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων έχουν προκληθεί στην παλαιά Εθνική οδό Πατρών Αθηνών καθώς και στην Ολυμπία οδό εξαιτίας κατολισθήσεων και διάβρωσης.

Από τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς μέχρι και το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, η κυκλοφορία των οχημάτων και στις δύο οδούς διεξαγόταν με δυσχέρεια και αντιδρομήσεις από το 81ο έως το 83ο χιλιόμετρο στην παλαιά οδό και από 163ο έως το 166ο χιλιόμετρο στην Ολυμπία οδό. Καταβάλλονταν διαρκείς προσπάθειες έτσι ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί, δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί το κύμα επιστροφής των εκδρομέων της Πρωτοχρονιάς. Στα σημεία βρίσκονται διαρκώς αστυνομικοί της Τροχαίας καθώς και υπάλληλοι της Ολυμπίας Οδού.

Από τον δήμο Ναυπακτίας ανακοινώθηκε προς τους οδηγούς που προτίθενται να επισκεφθούν το ορεινό οδικό δίκτυο, ότι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι απαραίτητα με αντιολισθητικές αλυσίδες, αφού σε υψόμετρο πάνω από τα 700 μέτρα κρίνεται απαραίτητη η χρήση τους.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το trikalavoice.gr καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χιόνιζε και το χιόνι σε ορισμένα σημεία έφτασε και τους 20 πόντους. Χάρη στην προσπάθεια των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Π.Ε. Τρικάλων όλοι οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί την Πρωτοχρονιά, ενώ ειδικά μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου (όπου λειτουργούν κανονικά τα σαλέ στη βάση και στην κορυφή) η πρόσβαση ήταν άνετη.

Άσπρη ήταν η πρώτη μέρα του 2019 και για αρκετές περιοχές του νομού Λάρισας, εκεί όπου το χιόνι ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Αρκετό χιόνι έπεσε στον Κίσσαβο, όπως επίσης και στην επαρχία Φαρσάλων, αλλά και στα ορεινά της επαρχίας Ελασσόνας.

Η πρώτη μέρα του 2019 βρήκε τη Λέσβο ντυμένη στα λευκά. Από το πρωί χιόνιζε σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού, ενώ έχουν αποκλειστεί από το πυκνό χιόνι και κάποια χωριά όπου η συγκοινωνία έχει διακοπεί, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μεγάλη επιχείρηση είχε στηθεί από το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Γαρδίκι, για 50 περίπου άτομα που έχουν εγκλωβιστεί σε ξενοδοχείο της περιοχής από την έντονη χιονόπτωση που δημιούργησε προβλήματα από το βράδυ της Δευτέρας. Το χιόνι το οποίο έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους είναι αδύνατο να διασπαστεί ως αυτή την ώρα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας Θανάση Καρακάντζα έχει επιστρατευθεί ειδικό μηχάνημα το οποίο έχει στην διάθεση της η πολιτική προστασία από τις… Άλπεις. Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να μπορέσουν οι 50 περίπου εκδρομείς που βρίσκονται στο χωριό -και διαμένουν στο ξενοδοχείο – να επιστρέψουν στους προορισμούς τους. Αν δεν μπορέσει και το ειδικό μηχάνημα να απομακρύνει το χιόνι και να ανοίξει τον δρόμο θα επιστρατευθεί μπουλντόζα, αφού το χιόνι είναι αρκετά βαρύ.

Στο μεταξύ, πολλά χωριά της Οίτης αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας, όπως Κυριακοχώρι. Πάππα, Δάφνη κ.ά. έχουν αποκλειστεί από τον χιονιά.

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες έχει δημιουργήσει το χαμηλό βαρομετρικό «Ραφαήλ». Μέχρι στιγμής έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στα λιμάνια του Λαυρίου, της Κεραμωτής (Θάσος), στα λιμάνια που μεταφέρουν επιβάτες προς Εύβοια ( Αιδηψός, Ερέτρια, Αγιόκαμπος) και σε αυτό του Ρίου-Αντιρρίου. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από Ραφήνα και Πειραιά, καθώς επίσης και από Κυλλήνη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σημαντικά ύψη βροχής καταγράφηκαν στην ανατολική χώρα νωρίτερα την 1η Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, πολύ ισχυροί  άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ριπές άνω των 85 χλμ/ώρα.

πρόγνωση καιρούκαιρός στην Ελλάδακαιρός