Ελλάδα|15.11.2020 14:30

Κορονοϊός - αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανή επέκταση του lockdown στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Την ώρα που ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλά για σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και την αναμενόμενη μείωση τις επόμενες ημέρες, η εικόνα που βιώνουν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, οι εφημερίες βγαίνουν με το ζόρι, αναγκάζοντας τους διοικητές των νοσοκομείων να «γεννούν» συνεχώς κλίνες covid-19 εις βάρος άλλων κλινικών για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και οι φορείς της πόλης, ζητούν αυστηρότερα μέτρα για να μην εκτραχυνθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση με τον κορονοϊό.

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου ή κάποιου άλλου είδους lockdown. «Οι εφεδρείες μας εξαντλούνται, ωστόσο, ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα. Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Η κατάσταση ωστόσο, δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, μιας και η αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων με την επιβολή των νέων μέτρων δεν έχει γίνει ακόμα ορατή κι έτσι, η Θεσσαλονίκη «φωνάζει» ότι χρειάζεται πιο δραστικές λύσεις, όπως ένα πιθανό lockdown, αλά Μαρτίου.

«Βουλιάζουν» τα νοσοκομεία στις εφημερίες

SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Tο νοσοκομείο Παπαγεωργίου εφημερεύει σήμερα, με μεγάλη πίεση και οι γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση. Στο ΑΧΕΠΑ που είχε εφημερία χθες έγιναν 70 εισαγωγές και συνολικά νοσηλεύονται πάνω από 200 ασθενείς, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έμειναν ελεύθερες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ.

Στο Παπαγεωργίου που δέχεται ήδη πίεση, δημιουργούνται διαρκώς κλίνες covid-19 σε άλλες κλινικές. Ως χθες τα διαθέσιμα ΜΕΘ κρεβάτια ήταν 24, ενώ σήμερα νοσηλεύονται ήδη 27 ασθενείς...

ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματάς» στα όριά τους

Ακόμη μία νύχτα αγωνίας και αφόρητης πίεσης ήταν η χθεσινή για τις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Στην πόλη από αύριο, Δευτέρα, θα ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, καθώς, όπως αποκάλυψε χθες το OPEN, τρεις κορυφαίοι θεσμοί με απόρρητη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζήτησαν αυστηρότερο lockdown.

Εξαδάκτυλος: Αυστηρότερα μέτρα από Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Από Δευτέρα μπαίνουμε σε μια άλλη φάση μέτρων στη Θεσσαλονίκη με πολύ μικρότερη κινητικότητα των ανθρώπων τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο OPEN TV και στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» υποστήριξε ότι τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη δεν απέδωσαν, αν και πάρθηκαν νωρίτερα κατά μία βδομάδα από την Αθήνα, ενώ σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό πριν τρεις μέρες εισηγηθήκαμε μέτρα τύπου lockdown που ίσχυσαν τον περασμένο Μάρτιο.  

«Έχουμε την αίσθηση ότι για να έχουμε αποτελέσματα και να μην έχουμε επιμήκυνση του lockdown θα πρέπει να πάνε τα μέτρα στο επίπεδο του περασμένου Μαρτίου και να έχουμε απόδοση. Θα πρέπει να δούμε μικρότερη κινητικότητα από Δευτέρα. Δεν είναι σκόπιμο να παρατείνεται μια θεραπεία που δεν αποδίδει μέσα στο αναμενόμενο χρόνο με τη σκέψη ότι θα αποδώσει αργότερα» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου παρά τα περιοριστικά μέτρα δεν υπήρξε μείωση του ρυθμού της επιτάχυνσης των κρουσμάτων, ούτε σταθεροποίηση μετά από 13 μέρες, ούτε ακόμη περισσότερο επιβράδυνση της πανδημίας. «Και αυτό δεν είναι καλό ούτε από υγειονομική και οικονομική άποψη, ούτε λειτουργεί προς όφελος της ψυχολογίας των ανθρώπων καθώς αυξάνεται ο θυμός, η οργή και η απογοήτευσή τους». 

Σε περίπτωση που εξαντληθούν οι κλίνες εντός των νοσοκομείων η Πολιτεία έχει σχέδιο Β για τη Θεσσαλονίκη και θα αναπτυχθούν κλίνες σε συνθήκες εκστρατείας σε άλλους χώρους που θα υποδειχθούν

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής εστάλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα και τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου.

Στην επιστολή αυτή τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «επειδή το επιδημιολογικό προφίλ της πόλης είναι επιβαρυμένο κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή μέτρων ολοκληρωτικού lockdown», θέλοντας να προλάβουν ενδεχόμενο κρασάρισμα στα νοσοκομεία που θα έχει δραματικές συνέπειες. Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε το Σάββατο, με την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης να έχει 766 κρούσματα κορονοϊού και τη χώρα συνολικά να φτάνει στους 366 διασωληνωμένους ασθενείς.

ΕΟΔΥlockdownΚορονοϊόςΘεσσαλονίκη