Ελλάδα|17.11.2020 11:22

Πολυτεχνείο - Καμπαγιάννης για απαγόρευση συναθροίσεων: Κίνδυνος αλλοίωσης του πολιτεύματος

Newsroom

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV μίλησε ο δικηγόρος και συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, σχολιάζοντας την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων που είναι σε ισχύ σε όλη την επικράτεια της χώρας έως και τις 18 Νοεμβρίου, με στόχο να αποφευχθούν συγκεντρώσεις και πορείες για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, λόγω κορονοϊού

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει άκυρη την προσφυγή του Γιάνη Βαρουφάκη για την απαγόρευση των συναθροίσεων, ο κ. Καμπαγιάννης ανέφερε: «Η απάντηση του ΣτΕ είναι στο επίπεδο της προσωρινής προστασίας, της προσωρινής διαταγής, άρα δεν έχουμε μια συνολική απόφαση του ΣτΕ, ολομελειακά, σε σχέση με τη συνταγματικότητα του μέτρου». 

Παράλληλα, σχετικά με τις συγκρίσεις ανάμεσα σε άλλες συναθροίσεις που απαγορεύονται και σε εκείνη για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο δικηγόρος σχολιάζει: «Η συνάθροιση του άρθρου 11 του Συντάγματος είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά. Η συνάθροιση του άρθρου 11 του Συντάγματος, η πολιτικοσυνδικαλιστική συνάθροιση δηλαδή, είναι λειτουργική για το πολίτευμά μας. Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να συνεχίζει το νομοθετικό της έργο, να περνάει η κυβέρνηση νομοσχέδια με αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό πρόσημο και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει αυτό το οποίο για τη Δημοκρατία είναι κομβικό: η δυνατότητα των πολιτών να διαδηλώνουν, υγειονομικά ρυθμισμένα - λέω εγώ - με υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως συμβαίνει στις λαϊκές αγορές. Γι' αυτό τον λόγο, η ΚΥΑ η οποία εξεδώθη στις 6 Νοεμβρίου, εξαιρούσε ρητά τις συναθροίσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος. Αυτό είναι και η παρανομία και η αντισυνταγματικότητα αυτού που συνέβη». 

Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του πολιτεύματος, ο κ. Καμπαγιάννης απάντησε: «Όταν ακούμε, ότι επειδή υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια, αυτό που μπορεί να είναι η απάντηση είναι η αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος για τέσσερις ημέρες κατ΄ άπασαν την επικράτεια, προφανέστατα και υπάρχει κίνδυνος», σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Στράτου Μαυροειδάκου, γ.γ. Ειδικών Φρουρών, νωρίτερα στο OPEN TV, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «αν μαζευτούν πολλά άτομα, θα γίνουν επεισόδια». 

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαυροειδάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο και τις οδηγίες που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολυτεχνείου. «Είμαστε σε δύσκολη θέση» υπογραμμίζει ο κ. Μαυροειδάκος, «καθώς οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους είναι εκτεθειμένοι στον κορονοϊό και μπορούν οι ίδιοι να διασπείρουν τον ιό από την στιγμή που δεν έχει γίνει τεστ σε αυτούς», χαρακτηρίζοντας ως «υγειονομικές βόμβες» τους αστυνομικούς.

απαγόρευση συναθροίσεωνεπέτειος ΠολυτεχνείουΘανάσης ΚαμπαγιάννηςΠολυτεχνείο