Ελλάδα|17.11.2020 20:07

Απίστευτη ταλαιπωρία: Κλειστοί 12 σταθμοί μετρό παρότι δεν έγινε πορεία για το Πολυτεχνείο

Μαρία Λιλιοπούλου

Σε έναν πρωτοφανή αποκλεισμό του κέντρου από τα μέσα σταθερής τροχιάς βρισκόταν έως τις 8 το βράδυ η Αθήνα καθώς από το πρωί έκλειναν ο ένας μετά τον άλλο οι σταθμοί του μετρό χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των επιβατών αφού αυτό γινόταν εκτάκτως και με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έως τις 8 το βράδυ,και ενώ δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια πορεία, 12 σταθμοί του μετρό παρέμεναν κλειστοί και πρακτικά οι συρμοί διέρχονταν από αυτούς χωρίς στάση με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι επέστρεφαν από τις δουλειές τους να αναγκάζονται να αποβιβάζονται σε σταθμούς πολύ μακρύτερα από το σημείο προορισμού τους ή να μην μπορούν να επιβιβαστούν στους συρμούς προκειμένου να επιστρέψουν από την εργασία τους υφιστάμενοι απίστευτη ταλαιπωρία. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ποτέ έως τώρα στο παρελθόν είτε στην επέτειο του Πολυτεχνείου είτε σε άλλες πορείες στο κέντρο δεν έχει συμβεί να παραμένουν ταυτόχρονα κλειστοί τόσοι σταθμοί, με αρκετούς εκ των οποίων μάλιστα να παραμένουν με κατεβασμένα ρολά για πάνω από οκτώ ώρες χωρίς να ξεκινά σταδιακή επαναλειτουργία τους έως τις 8 το βράδυ οπότε η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) ανακοίνωσε το άνοιγμα όλων των σταθμών.

Κι αυτό τη στιγμή που τα δρομολόγια των οδικών μέσων στο κέντρο άρχισαν να αποκαθίστανται το απόγευμα κυρίως όσον αφορά τα λεωφορεία, καθώς τα τρόλει θεωρείται πιο επικίνδυνο να εγκλωβιστούν σε περίπτωση επεισοδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα οχήματα που εξυπηρετούν τη γραμμή 3 των τρόλεϊ, νωρίς το απόγευμα μόνο ένα εμφανιζόταν να κάνει δρομολόγια στην περιοχή.

  • Αρχικά και σύμφωνα με τον χθεσινό προγραμματισμό, η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) είχε λάβει εντολή να κλείσει στις 12 το μεσημέρι τους σταθμούς Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής.
  • Τελικά σήμερα και λόγω της συγκέντρωσης μελών του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία το πρωί, ο σταθμός του Μεγάρου Μουσικής έκλεισε στις 10.30. Δέκα λεπτά αργότερα έκλεισαν και οι υπόλοιποι τέσσερις σταθμοί που είχε προγραμματιστεί να κλείσουν: Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.
  • Στις 14.05 και ενώ σημειώνονταν επεισόδια στην Πανεπιστημίου, η Αστυνομία ζήτησε να κλείσει και ο σταθμός Μεταξουργείο, κοντά στον οποίο σημειώθηκαν επεισόδια μία ώρα αργότερα.
  • Στις 15.10 με εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Μοναστηράκι, Βικτώρια και Αττική, ενώ λίγο αργότερα έκλεισε και ο σταθμός Λαρίσης. Στις 17.10 ανακοινώθηκε ότι έκλεισε και ο σταθμός των Σεπολίων, ενώ στις 17.40 έκλεισε και ο σταθμός Συγγρού - Φιξ.

Πρακτικά και οι δύο γραμμές του μετρό, η 2 και η 3 έμειναν ουσιαστικά καθηλωμένες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, καθώς από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τα Σεπόλια και την περιοχή Συγγρού – Φιξ, οι αντίστοιχοι σταθμοί ήταν κλειστοί με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, το οποίο αναγκαστικά κατευθυνόταν στα λεωφορεία που έχουν υψηλές πληρότητες.

Η απόφαση για το κλείσιμο των σταθμών αποδίδεται από πηγές της Αστυνομίας «στο ευρύτερο πλαίσιο λήψης μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών και την τήρηση των μέτρων δημοσίας τάξης».

ΣΤΑΣΥΜΜΜΠολυτεχνείομετρόΕλληνική Αστυνομία