Ελλάδα|18.11.2020 13:22

Κορονοϊός - Σπαντιδέας: Παράταση του Lockdown για μια - δυο βδομάδες τον Δεκέμβριο

Newsroom

Παράταση της καραντίνας για μία ή δύο εβδομάδες τον Δεκέμβριο εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δώσει η Πολιτεία, ο διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας. Σύμφωνα με τον καθηγητή το άνοιγμα της οικονομίας την 1η Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να επιτευχθεί καθώς είναι βραχύ το χρονικό διάστημα για να αποδώσουν οι στόχοι. «Αλλά θα μας ικανοποιήσει μια σημαντική πτωτική τάση της πανδημίας η οποία θα καθορίσει και την επέκταση ή μη του lockdown.

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι να διατηρηθεί το lockdown για μια ή δυο βδομάδες μέσα στον Δεκέμβριο ανάλογα με το που θα φτάσει στο τέλος του μήνα ο αριθμός των κρουσμάτων, η πίεση του συστήματος, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. 

Το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει σταδιακά. Πρώτα θα ανοίξουν  τα σχολεία και τελευταία τα εστιατόρια και τα μπαρ. «Δεν θέλουμε η παιδεία να γίνει ακόμη ένα θύμα της πανδημίας». Ο καθηγητής χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες δύο βδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας, προσθέτοντας ότι απαιτείται χρόνος για να αισθανθούμε ότι είμαστε ασφαλείς και ότι πετύχαμε τους σκοπούς μας. 

Σταθεροποίηση κάτω από τα 3.000 κρούσματα

«Πράγματι από την τελευταία περίοδο που παρατηρούσαμε συνεχές αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 3.000 άτομα που είχε φτάσει την τελευταία βδομάδα και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει όχι βέβαια σε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά η τάση του μειώνεται». 

Αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα που πήραμε τις προηγούμενες βδομάδες

Υπάρχουν τρεις δείκτες, ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων που μας δείχνουν που πηγαίνει η νόσος. «Και όσα αυτά τα νούμερα παραμένουν σταθερά, ελαφρώς, προς τα κάτω τις τελευταίες δύο μέρες υπάρχει μια ανάσα ελπίδας. Αρκεί να συνεχιστεί αυτή η τάση και τις επόμενες μέρες κάτι που το αναμένουμε πλέον να γίνει και τις επόμενες μέρες. Αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα που πήραμε τις προηγούμενες βδομάδες» κατέληξε ο διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών , Αναστάσιος Σπαντιδέας

κρούσματαΚορονοϊόςlockdown