Ελλάδα|18.11.2020 19:00

Πράσινο φως από Κομισιόν για το target model στην αγορά ενέργειας

Newsroom

Ως σημαντική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, την ενεργειακή ασφάλεια και την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή του μοντέλου - στόχου (target model) στην αγορά ενέργειας που υλοποιήθηκε από την 1η Νοεμβρίου, στην έκθεση για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Η ενεργειακή πολιτική της χώρας αντιμετωπίζεται θετικά από την Κομισιόν, που επιπρόσθετα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και το master plan για τη στρατηγική μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών κ.α.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο νέος σχεδιασμός της αγοράς είναι συμβατός με άλλες αγορές της ΕΕ, επιτρέπει τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με αυτή της Ιταλίας και της Βουλγαρίας και αποτελεί πολύ μεγάλο βήμα ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στο ενεργειακό κεκτημένο της ΕΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Αναφορικά με την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Κομισιόν αναφέρεται στην υποχώρηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 64,3 % με σταθερά πτωτική πορεία ενώ ειδικά για την υψηλή τάση (βαριά βιομηχανία) τονίζεται η είσοδος και άλλων παικτών στην αγορά. «Καθώς μεγάλος αριθμός των διμερών συμβολαίων της ΔΕΗ με πελάτες υψηλής τάσης λήγει στο τέλος του έτους, αναμένεται ότι τα νέα συμβόλαια θα αντανακλούν καλύτερα τις συνθήκες της αγοράς και θα διευκολύνουν την ρευστότητα της χονδρεμπορικής αγοράς, παρέχοντας ισορροπημένα εχέγγυα και στους δυο αντισυμβαλλομένους», αναφέρει η Κομισιόν.

Σε σχέση με την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, το ΥΠΕΝ έστειλε τις προτάσεις για την επίλυση του θέματος στις 23 Οκτωβρίου. Πηγές του ΥΠΕΝ επαναλαμβάνουν πάντως ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει προτού κλείσει οριστικά το θέμα του antitrust case, να κλείσουν με θετικό τρόπο και άλλα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε τονιστεί και στο παρελθόν, δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια συνολική λύση που θα ζημιώνει τη ΔΕΗ».

Πάντως όπως προκύπτει και από την ίδια την έκθεση, με την εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει πλέον μόλις το 10% του ενεργειακού μείγματος (με μείωση 66% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη σε ετήσια βάση). 

Η Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνεται στις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τις εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, καθώς και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. 

Ανησυχία για το ΕΛΑΠΕ

Τέλος, για τις ανανεώσιμες πηγές οι ανησυχίες που περιλαμβάνονται ως προς την διόγκωση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης (ΕΛΑΠΕ), δεν έχουν λάβει υπόψη τα μέτρα για τις ΑΠΕ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. 

Σημειώνεται ότι στην έκθεση γίνεται λόγος για «αυξανόμενη ανησυχία» και ανάγκη για μια βιώσιμη λύση.

«Χρειάζεται μια προβλέψιμη και ισχυρή προσέγγιση που δεν θα βασίζεται σε πρόχειρες παρεμβάσεις και θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», επισημαίνεται για το θέμα, τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει την προφύλαξη του επιπέδου και των όρων που χαρακτηρίζουν τα ανανεώσιμα έργα που έχουν λάβει ήδη στήριξη.

ΔΕΗΚομισιόνανανεώσιμες πηγές ενέργειαςιδιωτικοποιήσειςενέργειαηλεκτρική ενέργεια