Ελλάδα|18.11.2020 23:17

Κορονοϊός: Σε 18 ημέρες περισσότεροι θάνατοι από όσοι συνολικά σε 8 μήνες

Newsroom

Κάθε «μαύρο» ρεκόρ σπάει ο Νοέμβριος όσον αφορά τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς κατά τις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου, έχουν σημειωθεί περισσότεροι θάνατοι από όσους σημειώθηκαν συνολικά το προηγούμενο 8μηνο. Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο, όποτε και καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός από κορονοϊό στην Ελλάδα, μέχρι και το Οκτώβριο, ο αριθμός των θυμάτων ήταν 632, ενώ μέσα στον Νοέμβριο έχουμε θρηνήσει ήδη 662 συνανθρώπους μας.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, πρώτος μήνας σε αριθμό θυμάτων ήταν ο Απρίλιος, με 97 νεκρούς. Ωστόσο, όταν άρχισαν να αποδίδουν τα μέτρα του πρώτου lockdown, τα θύματα από τον κορονοϊό μειώθηκαν κατά πολύ (Μάιος 35 νεκροί, Ιούλιος 60 νεκροί). Τον Αύγουστο, χωρίς συνθήκες lockdown και με ανοιχτή την οικονομία και τον τουρισμό, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων ήταν 60, όσους δηλαδή είχαμε μόνο σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Η έναρξη του φθινοπώρου έφερε διπλασιασμό των θυμάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς 125 νεκροί καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε, η αύξηση των θυμάτων είναι κατακόρυφη. Αναλυτικά τα επιβεβαιωμένα θύματα από κορονοϊό ανά μήνα καταγράφονται ως εξής:

  • Μάρτιος: 49 θύματα
  • Απρίλιος: 97 θύματα
  • Μάιος: 35 θύματα
  • Ιούνιος: 17 θύματα
  • Ιούλιος: 14 θύματα 
  • Αύγουστος: 60 θύματα
  • Σεπτέμβριος: 125 θύματα
  • Οκτώβριος: 235 θύματα
  • Νοέμβριος (έως 18 του μήνα): 632 θύματα

Γεμίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας 

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας δοκιμάζουν τις αντοχές τους, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται και γεωγραφικά σε ολόκληρη την επικράτεια. Ενδεικτικά, πρέπει να σημειωθεί ότι τα κρεβάτια για Covid-19 είναι γεμάτα σε Λάρισα και Δράμα, ενώ στην Καβάλα δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.

Στη Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατάσταση στις ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής : 

  • Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ: 68
  • Κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ: 65
  • Πληρότητα: 95,5%

«Οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες όλες, αρκετοί ασθενείς χρειάστηκε να διακομισθούν σε νοσοκομεία εκτός της Λάρισας. Το σύστημα είναι στα όριά του», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Open ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης. Ενδεικτικό της ασφυκτικής πίεσης που βιώνουν τα νοσοκομεία της Λάρισας είναι το ότι πλέον, τοι Γενικό Νοσοκομείο της πόλης θα δέχεται μόνο περιστατικά με Covid-19.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνομίλησε με διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό και δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά μία ενημέρωση συγκλονιστική για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν για να αντιμετωπίσουν ένα κύμα το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητες του ΕΣΥ»  

Ανάλογα πιεστική είναι και η κατάσταση στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου μετά τις δύο παθολογικές κλινικές επιτάχθηκε και η ουρολογική για να καλύψει τα περιστατικά, με τους νοσηλευόμενους να ξεπερνούν τους 80. «Η κατάσταση είναι θλιβερή με την έννοια της υποστελέχωσης. Πραγματικά έχουμε τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό και δεν λαμβάνουμε και υπόψη μας ότι κάποιοι από το προσωπικό ήδη νοσούν», δηλώνει στο Open TV ο πρόεδρος των γιατρών Μαγνησίας, Παύλος Μελλιονδρέτος. Σημειώνεται ότι στο κάλεσμα της ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, 12 ιδιώτες γιατροί έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για να εργαστούν άμεσα στις υγειονομικές δομές του Βόλου.

Στο «κόκκινο» και η Βόρεια Ελλάδα

Στις περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης η κατάσταση στις ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής: 

  • Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ: 257
  • Κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ: 235
  • Πληρότητα: 91,4%

«Αυτή τη στιγμή είναι και οι 12 κατειλημμένες (κλίνες ΜΕΘ). Ένα περιστατικό χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη» σημειώνει ο διευθυντής του νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης. 

Σύμφωνα με το Open, η αύξηση νοσηλευομένων και διασωληνωμένων δημιουργεί και καθοριστικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων. «Το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου φαίνεται ότι ζορίζεται πάρα πολύ και δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου», σημειώνει η Παρθένα Κιόρτεβε, πρόεδρος των γιατρών νοσοκομείου Δράμας.

Κορονοϊόςθάνατοινεκροίνοσοκομεία