Ελλάδα|19.11.2020 23:53

Κορονοϊός - Ευαγγελισμός: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα στις ΜΕΘ

Newsroom

Μέσα στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρέθηκε η κάμερα του Open TV και κατέγραψε την διάχυτη αγωνία των γιατρών, των νοσηλευτών, αλλά και των απομονωμένων ασθενών που δίνουν μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Οι εικόνες που κατέγραψε το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη, είναι χαρακτηριστικές, καθώς στο νοσοκομείο νοσηλεύονται δεκάδες άνθρωποι χτυπημένοι από κορονοϊό, άλλοι μεγαλύτερης και άλλοι μικρότερης ηλικίας, με άλλωτε δυνατό οργανισμό.

Για την δύσκολη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές με τον κορονοϊό μίλησαν στο Open γιατροί νοσηλευτές και ασθενείς του νοσοκομείου, όπως η διευθύντρια Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου κυρία Ζαφειρία Μάστορα, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά:«Εμείς εδώ στη Μονάδα του Ευαγγελισμού δουλεύουμε από τον Μάρτιο ασταμάτητα και είμαστε σε πόλεμο. Ένα μήνυμα που πρέπει να δώσω είναι όλος ο κόσμος να μείνει στα σπίτια του».

Όσον αφορά τους νέους ασθενείς με κορονοϊό που δίνουν μάχη στον «Ευαγγελισμό», η διευθύντρια της ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, ξεκαθαρίζει στην κάμερα του Open, ότι «υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που μπαίνουν στις εντατικές. Είναι οι άνθρωποι που έχουν κάποια συνοδευτικά προβλήματα».

Συγκλονιστικές είναι η μαρτυρίες των νοσηλευτών της Μονάδας Covid, όπως της κυρίας Έμυς Βαλαβάνη, που ιδιαίτερα συγκινημένη δηλώνει: «Μπαίνουμε μέσα και μπορούν να δουν μόνο τα μάτια μας. Δεν θέλω να γνωρίσω άλλο κόσμο που υπάρχει έξω εδώ στην Μονάδα και να νοσηλευτεί με Covid».  

Οι μεγάλες αντιθέσεις μέσα στις ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»

Όπως αναφέρει το Open, υπάρχουν ορισμένες στιγμές μέσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που την απόλυτη σιωπή διακόπτει ο ήχος καποιου κινητού τηλεφώνου. Όπως για παράδειγμα, το τηλεφώνημα που έκανε ο 60χρονος κ. Σπύρος στους δικούς του ανθρώπους για να τους πει ότι κερδίζει αυτή τη μάχη. Μέσα στην ίδια πτέρυγα του νοσοκομείου όμως, υπάρχει και η αντίθετη εικόνα, η οποία είναι πολύ συχνή. Ο Αλέξανδρος Κουβαράκος δεν θα ξεχάσει ποτέ τα λόγιας μια γυναίκας πριν εκείνη διασωληνωθεί: «Το μόνο που μου ζήτησε ήταν να αποσωληνωθεί γρήγορα και να ξαναπάει στα παιδιά της».       

Η άνιση μάχη των γιατρών 

Γύρω στις 10:30 είναι η ώρα που οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες φορούν τις ολόσωμες στολές τους και επιβλέπουν σχολαστικά τους ασθενείς με κορονοϊό μέσα στις ΜΕΘ του νοσοκομειου «Ευαγγελισμός». Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Open, οι γιατροί είναι οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους μπορούν να έρθουν σε επαφή οι ασθενείς και να νιώσουν ασφάλεια.

Ωστόσο, οι γιατροί είναι και οι άνθρωποι που πολλές φορές πρέπει να μεταδώσουν τα άσχημα νέα στους συγγενείς των θυμάτων του κορονοϊού. «Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές ήταν αυτή που έβλεπα συνάδελφο να επικοινωνεί με συγγενή ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή και να έχει καταρρεύσει ψυχολογικά και να κλαίει με λυγμούς». Αυτή είναι η συνταρακτική δήλωση του διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «Ευαγγελισμού», Δημήτρη Πιστόλα.

Σημειώνεται, ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό, στις δύο κλινικές ΜΕΘ νοσηλεύονται 30 άνθρωποι ενώ υπάρχουν ακόμα 10 κενές κλίνες. «Η νοσηλεία των ασθενών σε απλές κλινες δεν ξεπερνά το 50% - 60%, μόνο σε μια εφημερία φτάσαμε στο 70%», υπογραμμίζει στο Open ο διοικητής του νοσοκομείου, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος.

ΕυαγγελισμόςΚορονοϊόςΜΕΘ