Ελλάδα|20.11.2020 07:54

Καρτέλ της Λατινικής Αμερικής «έσπρωξε» 250 κιλά κοκαΐνης στην Αθήνα

Αλέξανδρος Καλαφάτης

«Χτύπημα» σε καρτέλ ναρκωτικών, με έδρα τη λατινική Αμερική, κατάφεραν οι ελληνικές Αρχές, με τη σύλληψη ενός 38χρονου και τον εντοπισμό 250 κιλών κοκαΐνης.

Ο «απεσταλμένος» του καρτέλ είχε ταξιδέψει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να μεταβεί στο λιμάνι του Πειραιά και να «διεκπεραιώσει» την παραλαβή φορτίου με «φρούτα» από το Εκουαδόρ. Τα παραστατικά για τη μεταφορά των φρούτων υπήρχαν και όλα φάνταζαν νομότυπα. Η πραγματικότητα, εντούτοις, ήταν τελείως διαφορετική.

Το φορτίο με τις μπανάνες έκρυβε κοκαΐνη και μάλιστα υψηλής καθαρότητας που θα πωλούνταν «χρυσάφι» στις αγορές του θανάτου, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η τιμή της θα άγγιζε τα 100 ευρώ ανά γραμμάριο. Η κοκαΐνη βρέθηκε μέσα σε κοντέινερ, ενώ ακολούθησαν έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου επίσης βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες «άσπρης σκόνης». Οι έμπειροι αστυνομικοί εξ αρχής κατάλαβαν ότι πρόκειται για κοκαΐνη που έχει παραχθεί από καρτέλ της λατινικής Αμερικής. Άλλωστε τα ναρκωτικά είχαν πάνω τα σχετικά σύμβολα των «βαρόνων» της λατινικής Αμερικής.

Ο 38χρονος που συνελήφθη χαρακτηρίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «στέλεχος» του κυκλώματος, ο οποίος παρακολουθούνταν για καιρό από «αθέατους» αστυνομικούς. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά πληροφορίες σε συνεργασία με την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών στην Ελλάδα, γνωστή ως DEA.

Οι ελληνικές Αρχές πήραν την πληροφορία ότι φτάνει στην Αθήνα μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης και την αξιοποίησαν. Το πιθανότερο είναι ότι τα 250 κιλά κοκαΐνης που βρέθηκαν θα διακινούνταν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με μεταβατικό σταθμό τη χώρα μας.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα κινητά τηλέφωνα που είχε πάνω του ο 38χρονος συλληφθείς, ο οποίος συνεργαζόταν με μέλη του διεθνικού κυκλώματος στην Ευρώπη αλλά και στη λατινική Αμερική. Ο 38χρονος ζει μόνιμα στην Ελλάδα και φέρεται να έχει επαφές με σειρά ατόμων, που θα μπουν στο μικροσκόπιο. 

καρτέλ ναρκωτικώνΛατινική Αμερικήναρκωτικάαστυνομία