Ελλάδα|20.11.2020 23:11

Χαρδαλιάς για lockdown τύπου Κίνας: Ας μείνουμε στο μέρα με την ημέρα

Newsroom

Για το μέτρο της επιβολής lockdown τύπου Κίνας ρωτήθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, καθώς τα κρούσματα στην Ελλάδα αλλά και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σημαντικό είναι να «κάνουμε όλοι υπομονή και να συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει ούτε ένα βήμα πίσω να κάνουμε, ούτε μισή έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε γιατί θα αδικήσουμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτές τις εβδομάδες και αυτούς τους μήνες από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Με επιμονή και υπομονή που έχουμε αποδείξει ως ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να έχουμε πολύ πιο σίγουρες ενδείξεις σε σχέση με το σχέδιό μας και την στρατηγική μας», πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ερωτηθείς εάν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για επιβολή σκληρού lockdown τύπου Κίνας κι αν στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να κλείσουν μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως τα δικαστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Ας μείνουμε στο μέρα με τη μέρα, βήμα- βήμα ας το αξιολογούμε κάθε μέρα κι ας προχωράμε στην επόμενη».

Πότε θα αξιολογηθεί η άρση μέτρων του lockdown

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για πιστή εφαρμογή των μέτρων. «Όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν. Όπως αποδεικνύει και η περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όταν πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιοριστεί», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε ερώτημα αν η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι καθολική ή ανά περιοχή και κατά πόσο είναι εφικτό αυτό με τα σημερινά δεδομένα ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει.

Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί την επιδημιολογική θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown», ενώ προσέθεσε ότι «η πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή καθολική, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια», αλλά, «είναι κάτι που θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα».

Νίκος ΧαρδαλιάςΚορονοϊόςνέα μέτραlockdown