Ελλάδα|23.11.2020 12:54

Κορονοϊός: 1.004 νεκροί μέσα στον Νοέμβριο - Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ

Newsroom

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και αφορούν στους θανάτους από κορονοϊό, τους διασωληνωμένους και τα κρούσματα. Το 62% του συνόλου των θανάτων τους εννιά μήνες της επιδημίας στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από την 1η Νοεμβρίου.

Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέληξαν 211 ασθενείς με κορονοϊό και μέσα στον Νοέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 1.004 ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι την Κυριακή έφτασαν τους 540. Το «σφυροκόπημα» του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα είναι τρομακτικό, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται διαρκώς νέα δεδομένα για το ΕΣΥ. Τελευταίο, μάλιστα, σχέδιο της κυβέρνησης είναι το κινητό νοσοκομείο που έχει στηθεί στο πάρκινγκ έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο 424.

Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν ξεκάθαρη αποτύπωση της επίδρασης του lockdown στα ημερήσια κρούσματα, κάτι που θα οδηγήσει στο να συζητηθεί το σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων. Τις τελευταίες δύο ημέρες, παρόλο που οι αριθμοί των κρουσμάτων κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, οι αριθμοί θανάτων και ασθενών στις ΜΕΘ είναι τραγικοί. Τα νούμερα των θανάτων που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο θεωρούνται πολύ υψηλά. 

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία και για τους διασωληνωμένους, που διαρκώς αυξάνονται, αλλά και για τους νέους, οι οποίοι, πέφτουν, επίσης θύματα του φονικού ιού. Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

Ο μόλις 39 ετών Δημήτρης Μπέλλος, γνωστός και ως Dj Decibel, ανήκει σε όσους δεν κατάφεραν να νικήσουν τον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι φέρεται να μην έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο θάνατος του Δημήτρη Μπέλλου ήταν ένα πραγματικό σοκ όχι μόνο για την οικογένειά του αλλά και για τον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Κι αυτό γιατί αποδεικνύει ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Ο Dj Decibel άφησε πίσω του δύο παιδιά, το ένα νεογέννητο.

Στο επίκεντρο η Βόρεια Ελλάδα

Η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, με την πίεση στα νοσοκομεία να είναι ασφυκτική. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος. Η κυβέρνηση στην προσπάθεια προετοιμασίας ώστε να μη μείνει κανείς ασθενής χωρίς περίθαλψη, μετά την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών, ξεκίνησε να στήνει φορητό νοσοκομείο στον χώρο στάθμευσης του 424 στρατιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για ένα κινητό νοσοκομείο πολέμου – είχε χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν όταν είχε σταλεί εκεί ένα τμήμα του ελληνικού στρατού – δυναμικότητας 50 κλινών. Το νοσοκομείο εκστρατείας θα είναι έτοιμο σήμερα, θα αξιοποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο και θα νοσηλεύσει άτομα που χρειάζονται νοσηλεία σε απλές κλίνες.

Παράλληλα, είναι θέμα ωρών να αρχίζουν να νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας την περασμένη Παρασκευή. Ηδη το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ πραγματοποιεί ταχύρρυθμη εκπαίδευση διαχείρισης Covid περιστατικών στο προσωπικό αυτών των ιδιωτικών κλινικών.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο δηλώθηκαν συνολικά επιπλέον 3.809 νέα κρούσματα. Ειδικά χθες, ο αριθμός των περιστατικών ήταν ιδιαίτερα πεσμένος, στα 1.498 κρούσματα. Δεν αποτελεί, όμως, από μόνος του ο αριθμός αυτός ενθαρρυντικό στοιχείο, καθώς η Κυριακή δεν είναι ποτέ μια αντιπροσωπευτική ημέρα. Θα πρέπει να αξιολογηθούν οι ημερήσιες διαγνώσεις τις υπόλοιπες ημέρες και ειδικά από την Τρίτη και μετά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχει αρχίσει να φαίνεται τάση σταθεροποίησης, ιδιαίτερα εύθραυστη όμως, που θα πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρη την εβδομάδα αυτή. Αυτή η εβδομάδα θεωρείται κομβική για να καταστρωθεί το σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας. Το βέβαιο είναι ότι το lockdown θα πάρει παράταση και δεν θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου.

Χωρίς να έχουν αποφασιστεί οι σχετικές ημερομηνίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε φάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά, πιθανώς την 7η Δεκεμβρίου, και σε δεύτερη φάση τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο το οποίο είναι πιθανό να ανοίξει περί τις 15 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς, όμως, όρους: Μάσκες, αποστάσεις και περιορισμένο αριθμό ατόμων μέσα στα καταστήματα.

Η τρίτη και πιο δύσκολη φάση περιλαμβάνει το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και μόνο για καθήμενους.

σχολείαδιασωληνωμένοιθάνατοιlockdownλιανεμπόριοκρούσματαΚορονοϊόςΘεσσαλονίκη