Ελλάδα|23.11.2020 15:43

Απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου

Newsroom

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα μείνει η Αθήνα την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ).

Με σύνθημα «φοράμε μάσκες αλλά έχουμε και φωνή και ζωή» οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν «αυτή η πανδημία να γίνει «εργαλείο» για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών».

Επισημαίνουν πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω ΟΑΕΔ, περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ διεκδικούν επίσης την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού εντός της εταιρείας, στο πλαίσιο που έχουν θέσει όλα τα Σωματεία, με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ κορονοϊού με έξοδα της εταιρείας καθώς επίσης και την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αγνωστο παραμένει ακόμα εάν την προσεχή Πέμπτη θα απεργήσουν και οι εργαζόμενοι στα οδικά μέσα (λεωφορεία και τρόλεϊ), καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Απεργούν και τα αεροπλάνα

Καθηλωμένα θα παραμείνουν και τα αεροπλάνα χωρίς να εκτελεστεί καμία πτήση από και προς ελληνικούς αερολιμένες την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου καθώς τόσο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας όσο και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για την ίδια μέρα.

Μετ΄ εμποδίων όμως θα γίνονται οι πτήσεις και την προηγούμενη ημέρα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, καθώς στο διάστημα από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι δεν θα εκτελείται καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξη η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ενώ καθυστερήσεις θα σημειωθούν και στη συνέχεια κατά το 6ωρο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα καθώς τη σκυτάλη της κινητοποίησης θα πάρουν οι ηλεκτρονικοί με στάση εργασίας.

ηλεκτρικόςαεροπλάνααπεργίαΜέσα Μαζικής Μεταφοράςμετρό