Ελλάδα|01.12.2020 22:25

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Οι συνέπειες της πανδημίας και το μήνυμα του Τσιόδρα για το στίγμα

Newsroom

Παγκόσμια Ημέρα AIDS η 1η Δεκεμβρίου και αυτή του 2020 έχει ξεχωριστή σημασία όταν ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα και στις υπηρεσίες υγείας για την διάγνωση της νόσου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 Καταγράφηκαν 471 περιστατικά του ιού του AIDS στη χώρα μας. Στο 32ο συνέδριο για τον ιό του AIDS, τον HIV, Που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας παρουσιάστηκαν και στοιχεία Για την επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού Στη λειτουργία των μονάδων λοιμώξεων 

Το 40% των γιατρών ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τον covid-19, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό αφιέρωσε τον μισό χρόνο του σε άλλες λοιμώξεις, όπως ο HIV. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση των διαγνώσεων οφείλεται στη μειωμένη δυνατότητα διαγνωστικών ελέγχων αλλά και στην ελλιπή πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας.

Για το στίγμα του AIDS αλλά και τον covid-19 μίλησε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτό το στίγμα το βλέπουμε και στην τωρινή πανδημία του covid-19. Πολλαπλές μορφές στίγματος και διακρίσεις έχουν αναφερθεί, μεταξύ των οποίων η ξενοφοβία, ειδικά στην αρχή της πανδημίας, επίθεση σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και μορφές φυσικής και γλωσσικής βίας σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ανακάμψει από τη νόσο».

HIVΣωτήρης ΤσιόδραςΠαγκόσμια Ημέρα AIDS