Ελλάδα|03.12.2020 10:05

Κορονοϊός: Ο «Mr Χριστούγεννα» που στολίζει τις ΜΕΘ με χιλιάδες λαμπάκια

Τίμος Φακαλής

Ανάβει τα φώτα σε όλες τις ΜΕΘ COVID των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας με χιλιάδες λαμπάκια, κάνοντας ένα διάλειμμα διαφορετικής αλληλεγγύης  την ώρα που τρέχουν τα συμβόλαιά του για να ντύσει μεταξύ άλλων με χριστουγεννιάτικα στολίδια το Βόρειο Σέλας και το Holywood.

Ο 50χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιάννης Παλαιοχωρινός και η ελληνική εταιρεία Fotodiastasi που «αλλάζει τα φώτα» τα Χριστούγεννα σε δεκάδες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- και όχι μόνο-πήρε την πρωτοβουλία να «φωτίσει» δωρεάν τις ΜΕΘ, ξεκινώντας αυτήν την βδομάδα από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες παίρνει σειρά το «ΑΧΕΠΑ». Εδώ και 33 χρόνια η θεσσαλονικώτικη εταιρεία βάζει την σφραγίδα της με εορταστικές πρωτοχρονιάτικες φωτεινές δηµιουργίες και περίτεχνες κατασκευές σε κεντρικούς λεωφόρους, δηµαρχεία, εµπορικά κέντρα, πλατείες, πεζόδρομους και ουρανοξύστες σε 80 χώρες σε όλο τον κόσµο. 

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στις ΜΕΘ ότι η ζωή συνεχίζεται»

«Θέλουμε οι ασθενείς να νιώσουν ότι είναι Χριστούγεννα και να πάρουν το απαραίτητο εορταστικό οξυγόνο αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται» είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Παλαιοχωρινός με αφορμή την πρωτοβουλία του για τον στολισμό των ΜΕΘ και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να προσφέρουμε χαρά στους ανθρώπους και να καταλάβουν ότι είμαστε δίπλα στον αγώνα που κάνουν, να τους δώσουμε κουράγιο αλλά και να τους δείξουμε ότι τους σκεφτόμαστε».  

Αν και στολίζει περισσότερες από 80 χώρες τα τελευταία 30 χρόνια κάθε φορά που ανάβουν τα λαμπάκια σε ένα δρόμο της Ευρώπης, της Αυστραλίας αλλά και των ΗΠΑ αισθάνεται την ίδια χαρά όπως πρωτοστόλισε στα 21 του χρόνια. «Εδώ και 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά δεν σταμάτησα να είμαι υπερήφανος. Νιώθω κάθε φορά σαν την πρώτη μου φορά όταν βλέπω τα στολίδια αναμμένα στους δρόμους».  Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός γεννήθηκε και µεγάλωσε µέσα στα φώτα και στα λαµπάκια. Ο πατέρας του είχε λούνα παρκ και από µικρός τα καλοκαίρια βοηθούσε. Στόλιζε το λούνα παρκ, άλλαζε τα λαµπάκια, τους φωτισµούς, έφτιαχνε τους καπνούς και τα εφέ. «Για εµάς είναι κάθε µέρα Χριστούγεννα. Και νιώθω περήφανος που βάζουµε ελληνική σφραγίδα σε όλο τον κόσµο και ακούγεται η χώρα µας». 

ethnos.gr/Ο Γιάννης και ο Δημήτρης Παλαιοχωρινός

Ελληνικά λαµπάκια, χρυσές άµαξες, χριστουγεννιάτικες κάντιλακ, πολύχρωµες κιθάρες, φαντασµαγορικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, χρυσά κλαδιά και αστέρια, χιονάνθρωποι, τάρανδοι, άµαξες, Αγιοβασίληδες, αερόστατα, γιρλάντες και ελάφια πλημμυρίζουν κάθε χρόνο δρόμους και πλατείες σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ο COVID δεν σταμάτησε τους στολισμούς των ευρωπαϊκών πόλεων 

Παρά την πανδημία και τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν φέτος ο Γιάννης Παλαιοχωρινός συνέχισε να σχεδιάζει, να παράγει καινούργια χριστουγεννιάτικα στολίδια αλλά  και να τα δειγματίζει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε ενώ κανένας από τους 400 εργαζόμενους δεν τέθηκε σε αναστολή. Οι περισσότεροι δήμαρχοι στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και καιρό για να στολίσουν και να φωτίσουν τους δρόμους των πόλεών τους όσο πιο έντονα γίνεται για να στείλουν ένα χαρμόσυνο μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και να τονώσουν την ψυχολογία των δημοτών τους. Επένδυσαν στο χριστουγεννιάτικο φωτισμό φέτος περισσότερο από ποτέ. Φυσικά ο κόσμος φοβήθηκε, ακυρώθηκαν παραγγελίες. Χάσαμε ένα μεγάλο τμήμα της δουλειά μας που ήταν οι παραγγελίες στα εμπορικά κέντρα οι οποίες παρουσιάζουν φέτος πτώση 90% ενώ και τα περισσότερα αεροδρόμια που στολίζαμε παρέμειναν κλειστά» πρόσθεσε ο κ. Παλαιοχωρινός.  

ethnos.gr/Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός

Ντύνει με στολίδια την «πληγωμένη» Ιταλία 

Ο 50χρονος ηλεκτρολόγος-μηχανικός «ντύνει» για άλλη μια χρονιά την πληγωμένη Ιταλία (Ρώμη, Φλωρεντία, Τορίνο) αλλά και κάποια εμπορικά κέντρα (όπως το μεγαλύτερο της Ρώμης Porta Di Roma) που ενδέχεται να ανοίξουν λίγο πριν τις γιορτές στη γειτονική χώρα. «Οι Ιταλοί μας πρότειναν να βάλουμε μάσκες στα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά. Ωστόσο, ο κόσμος είναι ψυχοπλακωμένος λόγω της πανδημίας. Το να δει και στα φωτιστικά μάσκες θα έριχνε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία τους. Θα περνούσαμε λάθος μήνυμα: ότι θα ζούμε από δω και πέρα έτσι. Γι αυτό και επιλέξαμε πιο χαρούμενο φωτισμό» εξήγησε ο κ. Παλαιοχωρινός. 

ethnos.gr/Ο Γιάννης και ο Δημήτρης Παλαιοχωρινός

Ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός RGB ουρανός στο Βόρειο Σέλλας και οι στολισμένοι δρόμοι στο Μπέβερλι Χιλς

Μεταξύ των φετινών στολισμών ξεχωρίζουν ο εντυπωσιακός RGB χριστουγεννιάτικος ουρανός με τον οποίο είναι στολισμένοι οι περισσότεροι δρόμοι στο Βόρειο Σέλας, που αλλάζει χρώματα. Ένα μεγάλο κουτί δώρων (gift box) έχει στηθεί σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους στο Μπέβερλι Χιλς μέσα από το οποίο περνούν οι πολίτες, διασχίζοντας τον πολυσύχναστο δρόμο των σταρ του κινηματογράφου του Χόλιγουντ. Τρισδιάστατα αγγελάκια κοσμούν εδώ και λίγες μέρες όλους τους κεντρικούς δρόμους του Περθ αλλά και του Σίδνεϋ στην  Αυστραλία

ethnos.gr/Ο Γιάννης και ο Δημήτρης Παλαιοχωρινός

Ελληνική σφραγίδα για 8η συνεχόμενη χρονιά έχει και η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη αν και φέτος το μπάτζετ θα είναι πιο περιορισμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του Λονδίνου το «MK Mall» αν και παραμένει κλειστό συνεχίζει να στολίζεται με χριστουγεννιάτικες γιρλάντες από τη Fotodiastasi. Στο Ντάλας των ΗΠΑ ένα πάρα πολύ μεγάλο πάρκο αντίστοιχο της Disney, το Ντόλιγουντ στολίζεται για ακόμη μια χρόνια. Τρισδιάστατα αστέρια στολίζουν το Αλμάτι του Καζακστάν ενώ από τους φετινούς στολισμούς δεν λείπει ένα από τα πιο ακριβά χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης, το Γκσταντ. Ο 50χρονος ηλεκτρολόγος µηχανικός «ράβει» µε χριστουγεννιάτικα λαµπιόνια και τους δρόμους των Βρυξελλών ενώ ελληνική σφραγίδα μπήκε φέτος για πρώτη φορά μέχρι και στη Γουαδελούπη. Ελληνική σφραγίδα έχει επίσης εδώ και 18 χρόνια ο εορταστικός διάκοσµος της Βιέννης, ενώ για περισσότερα από 28 χρόνια στολίζει δρόµους βρετανικών πόλεων, όπως του Μπέρµιγχαµ αλλά και του Λονδίνου.

ethnos.gr/Βόρειο Σέλας

Ο φετινός στολισμός της Αθήνας 

Δειλά, δειλά και μετά το τέλος της ελληνικής κρίσης η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία  άρχισε από πέρσι να ξαναμπαίνει και στην ελληνική αγορά, στολίζοντας φέτος μεταξύ άλλων την Αθήνα, τον Πειραιά, και την Περιφέρεια Αττικής. Αλλαγή νοοτροπίας αναμένεται στον φετινό στολισμό της Αθήνας. Οι στολισμοί με μεγάλες χριστουγεννιάτικες γιρλάντες, μπάλες, κορδέλες και αστεράκια σε κεντρικούς δρόμους της Πανεπιστημίου, της Βασιλίσσης Σοφίας θα ξεκινήσουν στο τέλος της επόμενης βδομάδας. «Το διαφορετικό είναι ότι τα φετινά σχέδια είναι επικεντρωμένα στα Χριστούγεννα και δεν κρατούν την ουδετερότητα των περασμένων σχεδίων. Πέρσι παρουσιάστηκαν κάποιοι ράβδοι, κάποιες εναλλαγές χρωμάτων που θύμιζαν περισσότερο αρχιτεκτονικό φωτισμό. Ο κόσμος όμως δεν θέλει αρχιτεκτονικό φωτισμό. Προτιμά έντονα χριστουγεννιάτικο.  Θέλει να βγει έξω τις ώρες που επιτρέπεται και να νιώσει Χριστούγεννα». 

ethnos.gr/Περθ Αυστραλίας

Μαζί µε τους οχτώ σχεδιαστές του, ο 50χρονος ηλεκτρολόγος µηχανικός δηµιουργεί τη µόδα αλλά και τις τάσεις της επόµενης χριστουγεννιάτικης περιόδου. Με το που τελειώσουν οι γιορτές, αρχές Ιανουαρίου µέχρι και Φεβρουάριο, δειγµατίζει. Από την 1η Μαρτίου ξεκινούν οι παραγγελίες, ενώ οι παραδόσεις πραγµατοποιούνται όλο τον χρόνο. Απασχολώντας συνολικά 400 άτοµα, η Fotodiastasi κατασκευάζει όλο το προϊόν από την αρχή, από την πρώτη µέχρι την τελευταία βίδα.

ethnos.gr/VALMONTONE ITALY

«Αυτό είναι το πλεονέκτηµά µας. Ξέρουµε τι πουλάµε, µπορούµε να εγγυηθούµε για την υψηλή ποιότητά του και την αισθητική, έχουµε ανταγωνιστικές τιµές, είµαστε συνεπείς στις παραδόσεις µας και διαθέτουµε µεγάλη γκάµα διακοσµητικών, µε τους καταλόγους µας να ξεπερνούν τις 3.000 σελίδες. Ετσι έχουµε αποκτήσει διεθνή φήµη και ανταγωνιζόµαστε τόσο τους Κινέζους όσο και τους Γάλλους και Αυστριακούς κατασκευαστές» πρόσθεσε ο κ. Παλαιοχωρινός. Πλεονέκτηµα της ελληνικής εταιρείας αποτελούν οι υψηλές πιστοποιήσεις που διαθέτει και ιδιαίτερα η ακαυστότητα των προϊόντων που κατασκευάζει, η οποία αποτελεί κρίσιµο παράγοντα για την ασφάλεια.

ethnos.gr/Ρώμη

Όνειρό μου να στολίσω το Μανχάταν 

Στην εταιρία μπήκε από μικρή ηλικία και η δεύτερη γενιά.  Στα 20 του ο Δημήτρης Παλαιοχωρινός ονειρεύεται να στολίσει κάποια στιγμή τους δρόμους του Μανχάταν. Φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών, Παραγωγής και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου έχει «βουτήξει» από νωρίς στα χριστουγεννιάτικα στολίδια συνδυάζοντας τις σπουδές με τη δουλειά του πατέρα του. «Τα Χριστούγεννα είναι η πιο ωραία στιγμή του κόσμου. Και είναι μοναδικό το συναίσθημα όταν φτάνουν τα στολίδια από την Θεσσαλονίκη μέχρι και την άλλη άκρη του κόσμου» δήλωσε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Παλαιοχωρινός. 

ethnos.gr/Κατάρ

Η εταιρεία διαθέτει δύο µονάδες παραγωγής λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και άλλες τρεις στη Νότια Βουλγαρία, στις οποίες κατασκευάζει χριστουγεννιάτικο φωτιστικό υλικό υψηλής ποιότητας, παράγοντας περισσότερους από 10.000 κωδικούς προϊόντων. 

ethnos.gr/Βιέννη
ΚορονοϊόςΜΕΘΧριστούγενναστολισμός